Babaápolás

Milyen mosószereket használjuk a babaruha mosásához?

A mosószerek és a babaruha

“Babaszappannal mosom a kis­lányom ruháit, de semmi sem lesz igazán tiszta, és belefáradok, hogy az ő holmiját külön mossam. Mikor kezdhetem el használni a szokásos mosóporunkat?”

A különleges gyerekmosószappanok gyár­tói valószínűleg nem akarják, hogy híre menjen, de sok gyereknek valószínűleg nincs rá szüksége, hogy a ruháit a család többi tagjáéitól külön mossák. Még a ruhákat valóban kitisztító, minden fol­tot és szagot (az édes kisbabák nagyon ügyesek az előállításukban) megszünte­tő, nagy hatékonyságú mosószerek sem irritálják a csecsemők többségét, ha jól kiöblítik a ruhákat.

Érzékenységi teszt a babával

Hogy a gyerek érzékeny-e a kedvenc tisztítószerünkre, azt úgy vizsgálhatjuk meg, hogy egy olyan ruhadarabot, ame­lyet a gyerek a bőréhez közel visel (pél­dául trikót), a következő családi mosás­hoz teszünk. Ne használjunk túl sok mosószert, és öblítsünk alaposan. Ha a gyerek bőrén nem jelennek meg kiüté­sek, és nincs jele irritációnak, nyugod­tan mossuk a baba ruháit a család holmi­jával együtt. Ha kiütések jelennek meg, próbáljunk ki egy másik, lehetőleg szín­es illatanyag nélküli mosószert, mielőtt eldöntjük, hogy ragaszkodunk a gyerek­mosószappanhoz.

Egy további mosási lépést is megfon­tolhatunk, nevezetesen az előzetes folt­tisztítást, hogy elkerüljük az árulkodó sárgás, bukás okozta foltokat. Még jobb, ha ezeket azon frissiben megpróbáljuk kitisztítani.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.