Babaápolás

Veleszületett csípőficam

A csípőficam újszülötteket érint, és lányoknál gyakrabban előforduló rendellenesség. Faros szülés esetén fordul elő gyakran, mert ez a ba­ba csípőízületeit erősebben igénybe veheti. Eny­hébb esetben a csípőízület körüli szalagok lazáb­bak, így fokozott hajlékonyság alakul ki. Súlyosabb esetben a csípőízület folyamatosan kimoz­dul. A csípőficam saját magát is korrigálni ké­pes néhány héttel a születés után, de célszerű hat hónapos korig ortopéd rögzítőkötés felrakása. Egyes esetekben helyreállító sebészi beavatko­zás szükséges.

Tünetek és jelek

Az enyhébb esetekben nincsenek tünetek, de a súlyosabb csípőficam már a következő tünetekkel jár:

  • A lábak hátsó felszínén aszimmetri­kus bőrredők láthatók.
  • A. ficamodott láb rövidebb.

Nagyobb gyermeken sántítás is kialakulhat, ha a veleszületett csípő­ficamot (diszpláziát) nem ismerik fel idejében. Minél korábbi a felismerés, annál eredményesebb a kezelés. Késedelem esetén fiatalkori oszteoartritisz jöhet létre, és a csípőízület állandó veszély­ben forog.

Jegyezzük meg! A kisbabákat az élet első heteiben vizsgál­ják az esetleges csípőficam meglétére. A ke­zelés idejében való elkezdése miatt a rendelle­nességet minél korábban ki kell szűrni.

Rutin csípőszűrés

Az ortopéd gyermekorvos minden újszülöttet megvizsgál az első két életnapon, majd hathetes és három hónapos korában is. A csípőízület lazasága vagy fica­mának gyanúja esetén azonnal szakorvosi kezelésre irányítják a kis beteget. Ultrahang is segíthet a diagnózis felállításában.

A csípőficam a csípőízületi szalagok gyen­gesége, súlyosabb esetben pedig a csípő­ízületi ízvápa rendellenessége. Ha az élet első heteiben magától nem rendeződik az eltérés, akkor létfontosságú, hogy az érintett combcsontfej pontos illeszkedését a csípőízületbe külsőleg oldjuk meg annak érdekében, hogy a csípő normálisan fejlődhessen. Az ortopéd szakember ter­peszbetétet, terpeszpelenka tartós viselését javasolja akár hat hónapos korig.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.