Babaápolás

A Perthes-kór

A Perthes-betegség meglehetősen ritkán fordul elő; esetében a combcsont feje elhal és letörik, és mintegy két év alatt, fokozatosan épül újjá és fejlődik ki újra. 4-8 év közötti fiúknál gyako­ribb. Jellegzetes tünete a sántítás és a csípő- vagy térdfájdalom.

Nem ismeretes a Perthes-betegség oka, de hozzájárulhat a combcsont károsodott ke­ringése. Ha a gyermek ismeretlen okból sántít, ki kell vizsgáltatnunk.

Mit tehet az orvos?

A diagnózis megerősítésére az érintett csí­pőről röntgen- vagy MR-felvételt kell ké­szíteni. Az állapot ágynyugalomra általában javul, de esetenként a lábat be kell gip­szelni, hogy a csontra állandó nyomás nehezedjen. Súlyos esetekben sebészi beavat­kozás szükséges. Egyeseknél később osz­teoartritisz alakulhat ki.

Perthes-kór kezelése

A seprűnyélszerű gipszet a Perthes-beteg­ség kezelésére alkalmazzák. A lábakat egymás­tól távol tartja, a csontok nem dörzsölődnek

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.