Betegségek és megelőzésük

Koronavírus tünetei, kezelése, megelőzése

Az elmúlt hetekben nincsen híradó és hírportál anélkül, hogy a koronavírussal kapcsolatos aktualitásokról ne hallanánk. A kínai Vuhan tartományból induló fertőzés ma már Európa több államában is okozott megbetegedéseket, ezért jogos a kérdés, mit érdemes tudni róla, hogyan védekezhetünk ellene. (És sok álhír is megjelent! Mindig tájékozódjon az alábbi linken található weboldalon is!)

Kapcsolódó hivatalos oldal: https://koronavirus.gov.hu/

2019 decemberében hallhattunk először a COVID-19 névre keresztelt vírusról. Az azóta eltelt három hónapban a világ 50 országában jelent meg, a fertőzöttek száma pedig már több tízezer.

A hagyományos influenzavírushoz hasonlóan légúti tünetekkel jár együtt, viszont súlyos tüdőgyulladást okoz szövődményként, ami a legyengült immunrendszerrel bíróknál, a krónikus megbetegedésben szenvedőknél és az időseknél gyakran halálos kimenetellel jár.

Mi az a koronavírus?

Az elnevezés napjainkban már mindenki számára ismerős. Azt azonban kevesebben tudják, hogy ez nem egy egyedi név, ugyanis egy olyan vírusról van szó, mely a koronavírusok csoportjába tartozik. A tudomány mai állása szerint 7 olyan koronavírus fajta létezik, amely az ember számára veszélyes lehet. Ezek az egyszerű náthától a súlyos légúti megbetegedésekig problémákat okozhatnak.

A vírusról érdemes tudni, hogy elsőként állatról emberre terjedt, valószínűleg denevér volt a forrás, majd valamilyen köztes gazda is szerepet játszhatott abban, hogy az emberek között ilyen mértékben elterjedhetett. Fontos tisztában lenni azzal, hogy már azelőtt is képes fertőzni, hogy a tünetek még meg sem jelentek a vírushordozónál. S hogy milyen gyorsan terjed? Egy fertőzött legalább három embernek adja át a vírust, tehát elképesztő gyorsan sokszorozódik a megbetegedettek száma.

Koronavírus a világ körül

A koronavírus Kína Hubej tartományából, Vuhan városából indult ki. A kínai városokban gyorsan elterjedt, de regisztrált esetek vannak Dél-Koreában, Japánban, Iránban, sőt, szép számmal kontinensünkön is. Érintett Olaszország, Németország, Franciaország, Ausztria, Finnország, Belgium, Horvátország, Görögország, Svájc és Nagy-Britannia is. Értelemszerűen a legtöbb halálos áldozat Kínában van.

A február 26-ai adatok szerint a világon már 81 279 diagnosztizált eset ismert, ezek közül azonban csak 8851 esetben beszélhetünk súlyos megbetegedésről. A vírusfertőzés eddig 2770 halálos áldozattal jár, és több mint 30 ezer fő nyilvánítható gyógyultnak.

A hagyományos influenzánál súlyosabb lefolyás

A koronavírust tulajdonképpen bárki elkaphatja, biztos védelem nincs ellene. Mint ahogyan minden fertőzés esetén, így a koronavírus kapcsán is igaz, hogy a krónikus betegséggel küzdők, a gyenge immunrendszerrel rendelkezők, az idősek és a kisgyerekek fokozottan veszélyeztetettek, és a tünetek, az esetlegesen fellépő szövődmények is súlyosabbak lehetnek náluk.

Akár 27 nap is lehet a lappangási idő

A koronavírus lappangási idejét a legtöbb szakember 2-14 napra teszi, s ennek megfelelően az érintettek karantén alatt tartása is ennyinek felel meg. Vannak azonban olyan szakemberek is, akik akár 27 naposra is becslik ezt az időtartamot, hiszen az immunrendszer eltérő erőssége miatt a tünetek különféle erősséggel jelentkezhetnek. Nem ritka, hogy valakinél egészen enyhe tünetekkel jelentkeznek, másoknál pedig azonnal súlyosan mutatkoznak meg azok.

Milyen tünetek utalhatnak a koronavírus fertőzésre?

Fontos tudni, hogy a koronavírus tünetei hasonlóak lehetnek a hagyományos influenzához vagy egyéb légúti megfertőződéshez. Mivel ilyenkor ezek a megbetegedések igen gyakoriak, ezért nem kell azonnal a koronavírusra asszociálni.

Jellemző tünetei ugyanis a következők lehetnek:

 • láz
 • általános gyengeségérzés
 • indokolatlan fáradtság
 • légszomj
 • hasmenés
 • köhögés száraz fajtája
 • torokfájás és orrfolyás, bár ezek ritkábban jelentkeznek.

A szakemberek elsősorban a légszomjra és a magas lázra hívják fel a figyelmet. Jó hír, hogy a vírus jelenléte kimutatható a vérből vagy a légzőszervek valamelyikéből vett váladékból, például torokváladékból. Ennek köszönhetően már néhány óra alatt megtudhatjuk, hogy koronavírussal van-e dolgunk.

Hogyan zajlik a betegség?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a koronavírus okozta megbetegedés az érintettek körülbelül 75 százalékában enyhe vagy mindössze közepesen súlyos tüneteket okoz, mindössze a betegek negyedének esetében jelentkeztek súlyos egészségügyi problémák.

Fontos tudni azt is, hogy a kórházba került betegek egy része, a koronavírus okozta fertőzést megelőzően egészségesek voltak. Mint korábban is említettük a krónikus betegek, a szívproblémákkal küzdők, a cukorbetegek és az idősebbek esetében komoly szövődményekkel lehet számolni, így a halálos áldozatok is rendszerint közülük kerültek ki.

A cseppfertőzéssel terjedő betegség akár fertőzött felületek érintésével is megbetegedést okozhat. Ennek oka nem más, mint az, hogy a vírus a gazdatesten kívül is képes életben maradni, méghozzá jelentős ideig. Vannak olyan koronavírusok, amelyek akár 1 hétig is fertőzőképesek maradnak például műanyag-, fém-, és üveg felületeken.

Elsőként influenzára utaló tüneteket okoz a fertőzés, majd az a tüdőre is továbbterjed, ekkor már súlyos légzési nehézségeket okozhat. Szövődményként tüdőgyulladás jelentkezik, légzőszervi problémák, szeptikus sokk, sőt, veseelégtelenség és mindezekkel együtt halál lehet a végkimenetel. A halálozási arány a rendelkezésre álló információk szerint 2-3 százalék (vagy több is lehet).

Hogyan kezelhető a koronavírus?

Kifejezetten a koronavírus elleni gyógyszer jelenleg még nem áll rendelkezésünkre. A kórházi kezeléssel a tünetek enyhíthetőek, illetve az életfunkciók stabilizálhatóak, tehát a súlyosabb esetekben is van lehetőség a túlélésre. A kutatók folyamatosan azon munkálkodnak, hogy megtalálják azokat a vírusellenes készítményeket, amelyek ellenanyagként bevethetőek a koronavírus esetében.

Egyes vélemények szerint már vannak olyan gyógyszer kombinációk, amelyek hatékonynak mutatkoznak a COVID-19 ellen, de ezeknek alkalmazására még várni kell. Fontos tisztában lenni azzal, hogy az antibiotikumok teljesen hatástalanok a vírusos fertőzésekkel szemben.

Mit tehetünk a koronavírus fertőzés megelőzésének érdekében?

Mivel jelenleg nincs gyógyszer a koronavírusos fertőzésre, ezért a megelőzés kiemelt jelentőséggel bír. A kutatások azt mutatják, hogy a hepatitisz, a vérzéses lázak, a malária, valamint a HIV/AIDS elleni készítmények bizonyulhatnak majd hatékonynak. A WHO információi szerint a remdesivir névre hallgató gyógyszerben rejlenek lehetőségek, de a további kutatások nélkülözhetetlenek!

Mivel a náthához és a hagyományos influenzához hasonlóan cseppfertőzéssel terjed a koronavírus is, ezért mindazokat a szabályokat fontos betartani, amelyeket az influenzás időszakban.

A következő területekre mindenképpen ügyeljük a megelőzést fókuszba helyezve:

 • A rendszeres és kézmosás nem maradhat el a nap folyamán. Többször, legalább fél percig végezzük ezt a folyamatot.
 • Az alkoholos fertőtlenítő zselék kitűnő választásnak bizonyulnak. Ezek bármikor nálunk lehetnek a nap folyamán, és ha nincs mód kézmosásra, alkalmazhatóak.
 • A betegség további terjedését megelőzve tüsszentés esetén mindig használjunk zsebkendőt, vagy legalább a könyökhajlatunkba tüsszentsünk.
 • Amennyire lehetőség van rá, kerüljük el a zsúfolt helyeket, rendezvényeket, bevásárlóközpontokat.
 • Az arcmaszk használata is hasznosnak bizonyulhat.
 • Az érintett külföldi országokat kerüljük el. Ha mégis Kínába kellene utaznunk, akkor kerüljük el a piacokat, ahol rendszerint élő állatokkal és nyers hússal kerülhetünk kapcsolatba.

Végül válogassuk meg alaposan az informálódás forrásait, és ne dőljünk be minden rémisztgetésnek. Hagyatkozzunk a tényekre és fókuszáljunk a megelőzésre!

Hivatalos tájékoztatás: https://koronavirus.gov.hu/

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.