Tanácsok az egészséges szívért

Az omega-3 zsírsavak pótlásáról dióhéjban

Az omega-3 zsírsavak jelentősége felbecsülhetetlen. A szív- és érrendszer barátai, az optimális agyműködés megalapozói. Többek között ezekért a pozitív hatásokért is célszerű lerántani a leplet a zsírsavakról és tisztába tenni végre, hogy mit is adhatnak nap, mint nap.

Jó vs. rossz zsírok?

A zsírok rosszak. Pont. Éveken át ez a felfogás aratott a köztudatban. A zsírokat kerülni kell, mert tőlük emelkedik a koleszterin szintje a vérben, és miattuk annyira túlterhelt a szív- és érrendszer. Mennyire téves elgondolás mindez! Az általánosítás bizony, mint mindig, ebben az esetben sem kifizetődő taktika. Mert nem mindegy, hogy milyen típusú zsírokról van szó, és a mennyiség sem mellékes.

Az  kínálatában kapható omega-3 zsírsavak a „jó” zsírok közé tartoznak, amik hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer optimális állapotának fenntartásához, és az agyi funkciók zavartalan működéséhez.

Sokan azt gondolják, hogy oké, de a táplálkozás úgyis megoldást jelent. Például a koncentrált halfogyasztás minden problémát helyretesz. Nem? Hát nem egészen! Az igazság az, hogy a tapasztalatok azt mutatják, hogy táplálékkal főleg omega-6 zsírsavak kerülnek a véráramba, és ez az egyoldalú bevitel semmilyen tekintetben sem előnyös a szervezet számára. A felborult egyensúly csupán egyetlen egy módon billenthető helyre, ha az omega-3 zsírsavak is bekerülnek nemcsak a képbe, hanem a vérkeringésbe. A többszörösen telítetlen zsírsavak esszenciálisak, azaz elengedhetetlenek a testi egészség megőrzésének szempontjából.

De akkor mi kerüljön a tányérba?

Az étkezéssel bevihető hasznos anyagoknak sem a minősége, sem a mennyisége nem megfelelő. Tehát az omega-3 zsírsavak pótlására nem a táplálkozás, hanem a táplálékot kiegészítő fogyasztás a legjobb megoldás. Ilyen módon a gyulladásos folyamatok megelőzhetőek, ezáltal a szív- és érrendszer karbantartása is megvalósulhat, miközben az ízületek beolajozása, a koleszterinszint rendezése sem maradhat el, hogy csak a leginkább nyilvánvaló pozitívumokat említsük.

 

 

 

 

 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.