A ház körül

Milyen egészségkárosító hatásai lehetnek annak, ha nem tartom karban a lefolyóm?

Ott, ahol a legyek felbukkannak, bizony valami bűzlik. Ez nagyjából borítékolható. Ha konkrétan érezhető is a szagos helyzet, akkor pláne biztos, hogy valami nagyon nincsen rendben. Ha pedig mindez az árulkodó jel a lefolyó környékén érzékelhető, akkor ott kifejezetten súlyos problémáról beszélhetünk, aminek a megoldása nem tűr halasztást. De vajon hogyan lehet idáig eljutni?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mennyire reális a fertőzésveszély?

A fenti példa durvának tűnik. Még hogy legyek, meg bűz a lefolyónál? De a helyzet az, hogy a gyakorlat ennél cifrább terepekre is szólított már minket. Tehát nem, mindez nem túlzás. Ráadásként nem kell túl sok ahhoz, hogy erre a szintre kerüljön a lefolyó. A csatorna karbantartása ugyanis sokak számára vagy egy olyan dolog, amiről sohasem hallottak, és főleg nem is kívánnak hallani a jövőben sem. Vagy olyan teendő, ami túlságosan macerás meg kevéssé gusztusos, úgyhogy legjobb a halogatás. Ami persze aztán előbb-utóbb úgyis oda vezet, ahova senki sem szeretne eljutni.

Szóval száz szónak is egy a vége: a lefolyók állapotának rendszeres ellenőriztetése kifizetődő ötlet. Ugyanis ilyen módon az esetleges kisebb problémák még időben felszínre bukkanhatnak azelőtt, hogy komolyabb vizekre kellene evezni. Ha pedig a gond észlelhető, érzékszervekkel túl jól detektálható, azaz a rossz szagok, a visszaömlő szennyvíz és a legyeskedő egyéb körülmények ordítják, hogy segítség, akkor nem jó gondolat tovább várni. Az azonnali cselekvés és a szakmai segítségkérés az, ami ekkor kizárólagosan szóba jöhet.

Miért annyira kockázatos az elhanyagolás?

A fenti „tünetek” nem gusztusosak az biztos, de sokan mondhatnák azt, hogy jó, de ezen kívül mi más baj lehet? Azonnal mutatjuk. A lefolyóban, ha a szennyvíz visszafolyik, akkor olyan közeg jön létre, ahol a bacilusok és egyéb kórokozók nemcsak, hogy felüthetik a fejüket, hanem kényelmesen és tömegesen meg is telepedhetnek. Magyarul a fertőzésveszély kockázata óriásivá duzzadhat. Ez pedig egyet jelent a mindennapi életben: egészségügyi veszélyhelyzetet. És ez az, amivel sohasem ildomos viccelni, vagy amit soha, egyetlen egy szituációban sem lehet félvállról venni.

Ezen a ponton szokott felmerülni az a dilemma, hogy mennyit kóstál a karbantartás ára? Nyilván ez egy többismeretlenes egyenlet. Viszont egy valami biztos. Az anyagi kiadás semmi ahhoz képest, mint amennyibe az egészség megromlása kerül. Úgyhogy nem igazán célszerű latolgatni a várakozást meg az esélyeket. A legjobb út a cselekvés. Cégünk Budapesten vállal karbantartási feladatokat, gyors kiszállással, minőségi és eredményes munkavégzéssel.

Ha a lefolyóval kapcsolatosan már érzékelhető, hogy valami nem kerek, akkor ildomos időben lépni, mert ezzel a súlyos következmények teljes egészében elkerülhetőek. A jövőben pedig megtérülő stratégia a prevencióra nagy hangsúlyt fektetni. A rendszeres kontroll például nagyon jó ötlet, valamint a lefolyó rendeltetés szerinti használata is csak pozitív hozadékkal járhat. De akut helyzetben is számíthat ránk!

 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.