Bőrápolás

Mit érdemes tudni a testápolókról?

A testápoló termékek vásárlásakor mindig célszerű figyelembe venni az összetevőket, az állagot, az illatot és a bőrtípust, amelyre a formula a legjobban működik. A hazai online boltokban találhatunk illatmentes opciót is, különösen, ha érzékeny a bőrünk. Egy jó természetes összetevőjű termék hidratálja és védi a bőr védőrétegét, így bársonyosan stimulálva testünket. Azonban nem minden kozmetikum egyforma. Miközben a legjobbat keresi, figyeljen a teljesen természetes összetevőkre és olyat válasszon a sokoldalú kínálatból, amelyek nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat.

Kenhetek-e testápolót az arcomra?

A testápolók általában sűrűbbek, mint az archidratálók, és olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek célja, hogy a lehető legtöbb nedvességet juttassák a bőrbe. Ezek a sűrű krémek túl nehezek az arcunk számára, különösen akkor, ha zsíros, vagy pattanásos bőrünk van. A testápoló folyamatos alkalmazása eltömítheti a pórusokat, és ez lehet az oka annak, hogy kipirosodik az arcunk. Ha azonban nem lép fel bőr irritáció, akkor nyugodtan használjon testápolót az archidratáló helyett.

Van-e szavatossága a testápolónak?

Ha megfelelően, hőtől és napfénytől védve tároljuk, akár évekig is eláll. Az idő előrehaladtával kevésbé lesz hatékony, és olyan dolgokat észlelhet, mint az elválás vagy a színváltozás – állítják a szakértők. Egyes termékek javasolt időtartama felbontás után 12-24 hónap, vagy kevesebb, ezért használat előtt figyeljünk a termékre vonatkozó ajánlásokra, vagy olvassuk el a vásárlói visszajelzéseket és használati útmutatókat. Ne feledje, hogy a lejárt szavatosságú testápoló veszélytelen (ettől függetlenül olvassa el a kozmetikum alkalmazási utasításait és, ha úgy véli már eltelt a szavatossági idő, akkor inkább hagyja abba a „kezelést”, illetve próbáljon ki egy újabb típust).

Mi a különbség a krém és a testápoló között?

A krémek nagyobb koncentrációban tartalmaznak hidratáló összetevőket, sűrűbbek és gazdagabbak, míg a testápolók nagyobb mennyiségű vizet tartalmaznak, és könnyebbek (gyorsan felszívódó termékekké teszik őket). Az, hogy melyiket választja, leginkább személyes preferencia és bőrtípus kérdése (azaz a szárazabb bőrtípusok előnyben részesíthetik a sűrű krémet, mint a normál vagy zsíros bőrűek), de általánosságban elmondhatjuk, hogy érdemes megfontolni a testápolókat nyáron és a krémeket a téli időszakban.

A természetes testápolók tele vannak tápanyagban gazdag növényi anyagokkal és naturális vagy bio összetevőkkel. Az élelmiszerboltokban vagy az egyes drogériákban kapható silányabb minőségű testápolók többsége nem természetes bőrbarát összetevőkből készül. Sok bennük a káros vegyi anyagok és töltőanyagok, amelyek irritálják a bőrt, és nem nyújtják ugyanazt a tiszta, egyszerű hidratálást, mint a kifogástalan minőségű testápolók. A legbiztonságosabb hidratálás érdekében válasszon olyan terméket, amely természetes összetevőket tartalmaz a bőr hosszan tartó hidratálásához.

Természetes testápoló krém használatát ajánlják a hozzáértők mindenkinek, akinek extra száraz vagy érzékeny bőre van. Extrém hidratálást kínálnak méghozzá mérgező vegyszerek nélkül.

Praktika” az öregedés ellen

A bőrünk hatékonyan dolgozik testünk megóvása céljából, de vannak olyan külső erők, amelyekkel folyamatosan harcol, ezek befolyásolhatják az állapotát és rövidíthetik a természetes védelmi funkcióját. Ez egészségünkre is kihathat, ezáltal elkaphatjuk a fertőzéseket és sérülékennyé válik szervezetünk.

A bőr öregedésével, valamint a környezeti ártalmaknak való állandó kitettséggel párosulva az úgynevezett lipidek kimerülnek, így a bőr száraz, egészségtelen megjelenést kölcsönöz. Itt jön a képbe a testápoló, mint segítség. Hidratálja a bőrt, feltölti az elveszett lipidekkel, és segít újjáépíteni a károsodott epidermális gátat, hogy megakadályozza a nem kívánt vízvesztést. Ennek eredményeként bőre teltebbnek, hidratáltabbnak tűnhet és fiatalosabb ragyogást sugároz. Amellett, hogy hozzájárulnak a bőr általános egészségéhez és megjelenéséhez, egyes testápolók öregedésgátló összetevőket is tartalmaznak, például retinoidokat, C- és E-vitamint, hialuronsavat, peptideket, illóolajokat és másokat.

A természetes testápolók növelik a sejtcserét, megakadályozzák a bőr oxidatív stressz okozta öregedését, kezelik a gyulladásokat és csökkentik a ráncok megjelenését.

 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.