Rákmegelőző életmód

Daganatos jellegű bőrelváltozások

A bőrdaganatok lehetnek jó- és rosszindulatúak, valamint „rákmegelőző” állapotok. Az utóbbiak a körülményektől és típusuktól függően gyakran, vagy kellően hosszú idő után mindig rosszindulatú folyamatok kiinduló­pontjai lehetnek.

Minden daganat rosszindulatú?

A jóindulatúak közé tartoznak a korábban részletezett különböző eredetű naevusok, a különböző ciszták, a bőrből kiemelkedő vagy laposan elterülő elváltozások. A bőrben és függelékeiben jelenlévő sejtek, szövetek helyi felszaporodásáról van szó. Többszörösek lehetnek, de áttétet nem adnak, az eltávolítás mindig egyedi elbírálást igényel. A „rákmegelőző” állapotok szoros nyomon követést, kezelést, sokszor el­távolítást igényelnek.

Mit jelent a basalioma?

A rosszindulatú bőrdaganatok közül a basalioma – a hám alsó rétegének sejtjeihez hasonló sejtekből kiinduló daganat – elsősorban a fénynek kitett bőrfelületeken (arc, kézhát), leggyakrabban 50 éves kor után alakul ki, de gyermekeknél is előfordul. Lassan nő, áttétet alig ad, de többszörös előfordulás lehetséges. Elhanyagolt esetben helyi terjedés­sel nagymértékben roncsolja a környező szöveteket. Sebészi eltávolítást, életkortól, elhelyezkedéstől függően helyi kezelést, besugárzást igényel.

Mit kell tudni a spinalioma-ról?

Laphámsejtes rák sokkal ritkábban fordul elő, nemcsak a bőr, hanem a nyálkahártya sejtjeiből, „rákmegelőző” állapotokból indul­hat ki, gyorsan ad áttétet, szintén az idősebb komákat érinti elsősorban. Az időben végzett sebészi kimetszés gyógyulást hozhat. Megelőzésében fontos szerepe van a mechanikai, kémiai, gyulladásos, vírusos, fényprovo­káció kerülésének, mielőbbi kiiktatásának.

Milyen betegség a melanoma malignum?

Festéksejtekből kiinduló, az egyik legrosszabb indulatú bőrdaganat. Az esetek fele ép bőrből indul, a többi különböző festéksejtes naevusokból. Gyakorisága fokozódik. Minden életkorban előfordulhat, de elsősorban a fel­nőtteket érinti. Legtöbbször sötét­barna (de lehet pigment nélküli is), szabálytalan, laposan terjedő, vagy csomós, kifekélyesedhet az elvál­tozás. Gyorsan ad áttétet. A gyors eltávolítás gyógyulást hozhat, de sok a későn észlelt, kemoterápiás kezelés ellenére is gyorsan végze­tes eset.

Jegyezzük meg! A megelőzésben fontos a festékes „anya jegyek” rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzése, illetve a beteg által észlelt változás esetén, soron kívüli vizsgálatra jelentkezés.

Mire kell fokozottan ügyelnünk bőrbetegség esetén?

A napfény és szolárium kerülendők, erős fényvédők használata szüksé­ges a napsütéses időszakban.

A bőrre lokalizálódó lymphomák felismerése is nagy gyakorlatot igényel, kezelésük kijelölt központokban zajlik. Elhúzódó folyamatoknál gondolni kell rá. Szövettani vizsgálat elengedhetetlen.

Jegyezzük meg! A daganatra gyanús bőrelváltozások szűrővizsgálata bőrgyógyász szak­orvos, a kiszűrt, rosszindulatúnak tűnő esetek további megítélése bőr­gyógyász-onkológus specialista feladata.

A belgyógyászati betegségekre utaló bőrtünetek felismerése gondos, körültekintő vizsgálat során segíthet az általános betegségek felderí­tésében. Ezek időben elkezdett kezelése a szövődmények elkerülését, lehetőségük csökkentését támogatja. Ezért ajánlott minden 1-2 hétnél tovább fennálló bőrtünet esetén orvoshoz, szükség esetén szakorvoshoz fordulni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.