Cukorbetegség kérdések

Mit jelent a diabéteszes láb? Vegyük észre az előjeleket!

A diabéteszes láb gyűjtőfogalom, amely a cukorbetegek lábán kialakuló esetleges károsodások összességére vonatkozik. Hátterében rendszerint összetett kóroki hatások állnak. A kisér (= a helyi keringés, az ún. mikrocirkuláció zavara), nagyér (= érelmeszesedés, arterioszklerózis) és/vagy az ideg­elemek károsodása (= neuropátia) mellett rendszerint fer­tőzéses komponens is jelen van.

A cukorbetegségben a lábon károsodások alakulnak ki.
A cukorbetegségben a lábon károsodások alakulnak ki.

Bár az előtérben álló károsí­tó tényezők esetenként változhatnak, e szövődmények túlnyo­mó többségében több károsító hatás egyidejű érvényesülé­séről van szó, amelyben igen jelentős a fertőzéses komponens (= infekció) szerepe.

Annak függvényében, hogy kiváltásában az idegelemek ká­rosodása – a fájdalomérzet csökkenése, az érbeidegzés zava­ra – avagy a nagyerek szűkülete-e a meghatározó, a klinikai megjelenés különbözhet. A gyors tájékozódást szolgáló főbb elkülönítési lehetőségeket az alábbi táblázatban foglaljuk össze.

A-döntően neuropátiás (= ideg károsodás okozta), illetve érszűkületes eredetű (= nagyérelváltozáson alapuló) diabéteszes láb gyors elkülönítési lehetőségei
Döntően idegkárosodás okoztaDöntően nagyérkárosodás okozta
A láb bőrének hőmérsékleteMelegHűvös
A panaszok jelentkezéseInkább nyugalombanJáráskor
A károsodás jellege és helyeA nyomásnak kitett helyeken (a láb talpi felszíne)Szövetlehalás a széli részeken (lábujjak, sarok)
ÉrzékkiesésÁltalában jelen vanNem jellemző

Mit tehet a cukorbeteg a lábszövődmények meg­előzéséért? A tisztaság minden esetben fontos!

A lábszövődmények megelőzésének egyik legfontosabb mód­szere a láb sérülésének elkerülése, az ezt biztosító óvatossági előírások maradéktalan betartása, időbeni felismerésüknek pedig a láb rendszeres önvizsgálata.
A láb megfelelő tisztán tartása is nagyon fontos!
A láb megfelelő tisztán tartása is nagyon fontos!

 Legyünk alaposak!

Az óvatossági rendszabályok között az egyik legfontosabb a megfelelő lábhigiénia biztosítása. Igen fontos, hogy tisztál­kodás után a lábfej, valamint az ujjak köze puha törülközővel szárazra törlődjék, ugyanakkor a bőr esetleges felsértését el kell kerülni. Esetleges bőrkeményedések ellátására csak habkő használható, késsel, ollóval történő eltávolításuk nem.

Kerülendő a tyúkszemoldó oldatok, krémek alkalmazása is, ezek ugyanis bőrizgató hatásúak, használatuk kimaródást – kö­vetkezményes felülfertőződést – vonhat maga után. Természe­tes anyagból, pl. gyapjúból készült puha zokni használata ta­nácsos, a cipőnek is puha anyagból készültnek, kellő méretű­nek keli lennie. A zoknit lehetőség szerint gyűrődés mentesen kell viselni, szükség szerint a ráncok naponta többszöri kiiga­zításával. Neuropátia fennállása esetén mód van kímélő cipő, lábkárosodás kialakulásakor speciális gyógycipő felíratására egészségbiztosítói támogatással. Receptre felírását diabetológiai javaslat alapján, mindkét esetben ortopéd szakorvos biz­tosíthatja.

Ne járjunk mezítláb, a szabadban, illetve a strandon.
Ne járjunk mezítláb, a szabadban, illetve a strandon.

 Figyeljünk oda a következőkre!

  • Kerülendő a mezítláb járás. Ez különösen fontos szempont a szabadban vagy a strandon való tartózkodáskor, hiszen üvegszilánk, söröskupak, éles szélű kavics egyaránt okozhat sebesülést.
  • Az idegelemek cukor­betegség okozta működészavarának, a neuropátiának egyik kísérőjelensége lehet a fájdalomérzet csökkenése, ami meg­akadályozza a károsító hatás időbeni észlelését.
  • Ugyancsak a fájdalomérzet kiesése vezethet sportsérülések észrevétlen ki­alakulásához: futbailozás közben sérülhetnek az ujjpercek, maratoni futás alkalmával a talp bőre, sőt, akár a mélyebben fekvő inak és kisízületek is.
  • A körmöket is fokozott óvatossággal kell levágni, lehető­ség szerint egyenesre, továbbá kerülni kell a sarkoknál a bőr, illetve a körömfüggelékek esetleges megsértését.
  • Kerülendő ugyanakkor benőtt körmök kialakulása, mert ez elkerülhetet­lenül gyulladáshoz vezet.
  • Ha a lábápolásban segítségre van szükség, szakképzett gyógypedikűrös igénybevétele tanácsos.
  • Ajánlatos a lábat naponta átnézni, így felismerhetők és el­láthatók a kis sérülések, akár a hámhiányok, észlelhetők a körmök, ujjközök vagy a bőr gombás fertőzése. Erre utalhat a körömszélek sárgás vagy sárgásbarna elszíneződése, tartós fennállás esetén megvastagodása, az ujjak közti bőrredők nedvedző, gyulladt, nem gyógyuló felmaródása.
Ilyen elválto­zások észlelésekor haladéktalanul bőrgyógyászati vizsgálatot kell végeztetni, hatékony kezelés ugyanis csak a gombate­nyésztés eredményének ismeretében kezdett célzott terápia­választástól várható.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.