Cukorbetegség

Mikor van az “evés megfelelő ideje”?

Nyilván akkor a legjobb enni, amikor éhes valaki, nem pedig akkor, ha unatkozik vagy szomorú, de ugyanolyan fontos, hogy ne várjunk addig, míg a vércukorszint a padlón van, és nem bírjuk abbahagyni az evést.

A vércukorszint ébredéskor van a legalacsonyabb szinten!

Reggelire legjobb a tojás, bármely formában!
Reggelire legjobb a tojás, bármely formában!

Ezért fontos a jó sok fehérjét tartalmazó reggeli, például a tojás. Ha valaki inkább az olyan gabonapelyheket szereti, mint a zabpehely, akkor tegyen bele egy kanálnyi magot, meg fehérjében gazdag tejet, például szójatejet. Ez később segít lecsökkenteni az étvágyat.

A vacsorát legkésőbb lefekvés előtt két órával fejezzük be!

Nagyon fontos, hogy a vacsora alacsony GL legyen elegendő fehérjével. Ha a vacsora glikémiás terhelése 7, és a szénhidrátok babból, lencséből vagy csicseriborsóból származnak, az tényleg segít stabilan tartani a vércukor-szintet. Ez tulajdonképpen még a másnapi reggeli glikémiás terhelését is csökkenti.

Vacsora után sose együnk!

Tehát semmi desszert, és vízen vagy édesítetlen gyógyteán kívül semmit ne igyunk. Törekedjünk arra, hogy a vacsora és a reggeli között tizenegy órán át ne együnk semmit. A kutatások azt találták, hogy az éjszakai evés elősegíti az elhízást. Gondoskodjunk arról, hogy eleget aludjunk, mert a kutatások kimutatták, hogy az alváshiány az étvágyhormonokat is összezavarja.

Összegzés

  • Szigorúan tartsuk be az alacsony GL diétát.
  • Naponta legfeljebb 45 GL-t együnk (az első két hétben csak 40-et), ami 10 GL értékű főétkezésekből és 5 GL értékű köztes étkezésekből álljon össze.
  • A szénhidrátokat fehérjékkel együtt fogyasszuk.
  • Minden nap legyen három főétkezés és két alacsony GL köztes étkezés, a nap pedig mindig egy kiadós, alacsony GL reggelivel kezdődjön.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.