Cukorbetegség

Vajon Ön cukorfüggő?

Vigyázat! A cukorra szó szerint rá lehet szokni.

A cukor valójában ugyanazokat az agyterületeket stimulálja, mint amelyek a nikotin- és más drogfüggőségben játszanak szerepet. Dr. Simon Thornley, az aucklandi Régiónál Public Health Service (Regionális Közegészségügyi Szolgálat) addiktológusa szerint:

“a drogfüggőknek bizonyos vegyi anyagokból nagyobb mennyiséget kell szedniük, nehezen tudnak leállni, a negatív következmények ellenére folytatják, ha pedig megállnak, rosszul érzik magukat. Az emberek ugyanezt csinálják a finomított szénhidrátokkal”.

Kísérletek azt mutatták, hogy az állatoknak elegendő olyan italt adni, amelyben a kalóriamennyiség 10%-a cukorból származik, és máris elkezdenek vágyni a cukorra. Ez sokkal kevesebb annál, mint amit mi emberek, édesített italokkal megiszunk.

Egy nemrégiben végzett tanulmány során azt találták, hogy azok a túlsúlyos emberek, akik már úgy érzik, hogy naponta szükségük van szénhidráttartalmú édességekre, függőként viselkednek.

„Régi az az elképzelés, hogy a szénhidrátok függőséget okozhatnak, de egészen mostanáig nem fogadták el –  véli Bonni Spring professzor, a chicagói Illinoisi Egyetem prevencióval foglalkozó vezető kutatója. – De egyre gyűlnek az arra vonatkozó bizonyítékok, hogy a magas vércukorszint a függőségben is szerepet játszó agyi hálózatokra hat.”

A függőség hamar kialakulhat!
A függőség hamar kialakulhat!

Cukros italok: sokaknak örömet okoz! Ez váltja ki a függőséget.

Egy kísérlet során Spring professzor túlsúlyos nők egy csoportjának két azonos kinézetű és ízű italt adott, de csak az egyikben voltak cukros szénhidrátok, úgy mint dextróz és rizsszirup, a másikba fehérjéket kevertek. Ez után megkérték őket, hogy gondoljanak valami szomorú dologra elég hosszú ideig ahhoz, hogy kissé levertnek érezzék magukat, majd újra megkérték őket, hogy igyanak. Mikor rákérdeztek, legtöbbjük igen kedvelte a tisztán szénhidráttartalmú italt, állításuk szerint felvidította őket. Spring professzor ezt mondta erről:

„A nők hasonlóan viselkedtek a tisztán szénhidráttartalmú ital hatására, mint amit függőknél látunk… A függők toleránsak lesznek egy droggal szemben, ezért többre van szükségük belőle, ezt láttuk ezeknél a nőknél is. Hogy mekkora részt játszik a függőség az elhízásban, egyelőre nem világos.”

A diéta segít a függőség csökkentésében?

Aki úgy gondolja, hogy rákapott a cukorra és gyakran vágyik rá, különösen, ha rosszkedvű, akkor bizonyára örömmel fogja hallani, hogy az alacsony GL diéta gyorsan, mintegy 5 nap alatt lecsökkenti az édességek utáni vágyat. Ez a diéta tehát nem az akaraterőről, a vágyak leküzdőséről szól. Az édességek utáni vágy egyszerűen csak elmúlik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.