Cukorbetegség kérdések

Milyen vércukorcsökkentő gyógyszerek vannak cukorbetegségre? Komplex kezelési módok.

A vércukorcsökkentő gyógyszerek két nagy csoportra osztha­tók annak függvényében, hogy fokozzák-e az inzulinelválasztást, avagy hatásukat az inzulinérzékenység (= inzulinhatás) javítása útján fejtik ki. Mindkét gyógyszercsoportba számos készítményfajta tartozik. Az inzulinérzékenységet fokozó gyógyszerek hatásmechanizmusa eltérő, közös vonásuk azon­ban, hogy a 2-es típusú cukorbetegséget kísérő korai érelme­szesedés kóroki tényezőit kedvezően befo­lyásolják.

A mellékhatások tekintetében  a gyógyszerhez mellékelt tájékoztató, illetve a kezelőorvos nyújthat felvilágosítást.
A mellékhatások tekintetében a gyógyszerhez mellékelt tájékoztató, illetve a kezelőorvos nyújthat felvilágosítást.

Az inzulinelválasztást serkentő szerek különböznek egymástól hatástartamukban és az inzulintermelésre gyako­rolt hatásuk dinamikájában. Egy-egy készítménycsoporton belül a közös fő hatás mellett az egyes származékok egyedi sa­játosságai is különbözhetnek. Ez utóbbi nagy előnyt jelent az egyénre szabott kezelés megtervezésében.

Mellékhatások mindig vannak!

Mindegyik készítménynek, illetve készítménycsoportnak lehetnek mellékhatásai. Ezek részleteiről a konkrét készítmé­nyek kapcsán a gyógyszerhez mellékelt tájékoztató, illetve a kezelőorvos nyújthat felvilágosítást. Az egyes származékok rendelhetőségét szakmai szabályok határozzák meg, amelyek mérlegelése minden esetben a kezelőorvos feladata.

Fontos a megfelelő életmód!
Fontos a megfelelő életmód!

Az inzu­linelválasztást serkentő gyógyszerek közös mellékhatása lehet a kívánatosnál nagyobb mértékű vércukorcsökkenés (szakki­fejezéssé]: hipoglikémia). Ez elsősorban akkor jelentkezik, ha a táplálékfelvétel (= szénhidrátbevitel) a szükséges mértékű­től elmaradó, a gyógy­szer adagolása helytelen, a gyógyszer kiürülése a szervezetből a vese és/vagy a máj működészavara folytán csökken, vagy a gyógyszer hatását más tényezők (pl. alkoholfogyasztás, egyéb gyógyszerek szedése) módosítják, esetleg intenzívebb fizikai igénybevételre kerül(t) sor.

Mit jelent a cukorbetegség komplex kezelése?

Jóllehet, a cukorbetegség – kezeletlen formában – az emelke­dett vércukorszinttel jellemzett állapot, hátterében összetett anyagcserezavar áll.

Az összetett anyagcsere zavar, helytelen kezelése:

Különösen igaz ez a 2-es típusú kórformára, amellyel rendsze­rint túlsúly/elhízás, magas vérnyomás, kóros vérzsírtükör, emelkedett széruminzulin-, valamint a húgysavszint magas ér­téke is társul.

A gyógyszeres kezelés elengedhetetlen!
A gyógyszeres kezelés elengedhetetlen!

Az említett eltérések fokozott keringési kocká­zatot eredményeznek.

E fokozott kockázat csökkentése, eset­leg megelőzése, a korai károsodások megállítása vagy vissza­fordítása csak az említett tényezők összességére kiterjedő, célértékre törekvő, holisztikus szemléletű kezeléssel lehetsé­ges.

Ez azt is jelenti, hogy a felsorolt tényezők bármelyikének észlelése esetén célzottan keresendők a potenciálisan társuló további eltérések is, hogy fennállásuk a lehető legkorábbi stá­diumban kimutatható, kockázatfokozó hatásuk kiküszöböl­hető legyen.

E holisztikus szemléletű kezelés egyaránt magában fog­lalja az életmód-változtatást – megfelelő étrend és napi rend­szeres, a teherbíró képességhez igazodó fizikai tevékenység alkalmazását -, valamint, amennyiben ez önmagában nem elegendő, a felsorolt eltérések normalizálását szolgáló gyógy­szerek szedését.

Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a megfelelő életmód a vércukorszínt csökkentése mellett kedvezően befolyásolhatja a vérnyomást, a testsúlyt és a vérzsíreltéréseket is.

Ugyanakkor azonban az is igaz, hogy cukorbetegségben az emelkedett vér­nyomás rendezése rendszerint gyógyszeres kezelés, általában gyógyszer-kombináció alkalmazását is szükségessé teszi.

A teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy IDM-ben is növek­szik azok száma, akiken súlytöbblet, magas vérnyomás, illetve vérzsíreltérések kialakulása is észlelhető. A cukorbetegség komplex kezelésének szükségessége természetesen minden kórformára vonatkozóan érvényes.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.