Egészségügyi kérdezz-felelek

Vérvizsgálatok – rendellenes értékek

A legutóbbi vérvizsgálatom leletén néhány értéket rendellenesként jelöltek meg, de az orvosom csak legyintett rájuk. Miért?

Az egyik lehetőség az, hogy a mért értékek csak igen kis mértékben voltak magasabbak vagy alacsonyabbak a normálisnál, ezért orvosa szerint nincs ok az aggodalomra. A laborleleten általában az egyik oszlopban tüntetik fel az önnél mért értékeket, a következő oszlopban pedig megadjak a normálisnak tekintett értéktartományt. A rendellenes, általában csillaggal jelölt érték azt jelentheti, hogy ön beteg.

Magas fehérvérsejtszáma van?

A magas fehérvérsejtszám például fertőzésre utal, de akár rákot is jelezhet. Ha pedig az érték túlságosan alacsony, akkor talán olyan vírusfertőzése van, amely kihat a csontvelő működésére, esetleg súlyos fertőzésben, csontvelőrákban vagy bizonyos más betegségekben szenved. A szokásos teljes vérképen általában 9-10 olyan érték szerepel, amelyek vérsejtjei számával és minőségével kapcsolatosak.

Még ha teljesen egészséges, akkor is nagyjából 50 százalék az esélye annak, hogy legalább egy érték kívül fog esni a normális tartományon. Ha néhány értéke kismértékben rendellenes, de egyébként jó az egészsége, akkor valószínűleg nincs oka az aggodalomra, de azért nem árthat, ha a lelki nyugalma érdekében rákérdez az orvosánál.

Hiba lenne…: Délután mérni a vasszintet

Vérének vasszintje a nap folyamán, természetes módon ingadozik. Ha ellenőrizni kell a szintet, a vizs­gálatot reggel végeztesse el, mivel az érték ilyenkor a legmagasabb, tehát így kapja a legpontosabb ered­ményt! Előtte ne egyen semmit, és a vizsgálatot meg­előző 24 órában se vastablettát, se más vastartalmú étrend-kiegészítőt ne vegyen be!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.