Gasztroenterológia

Malignus betegségek és a fogyás okai

A malignus betegségekben a fogyás oka az étvágytalanság (anorexia) és a tumornövekedésből adódó fokozott kalóriaégetés.

Az anorexia létrejöttében főleg a citokinek (TNF: tumor nekrózis faktor vagy cachectin) és a különböző neuropeptidek játszanak szerepet. A gasztroenterológiai betegségekben észlelhető fogyás szintén multifaktoriális, étvágytalanság, étkezéssel kapcsolatos fájdalom, gastroparesis, mechanikus obstrukció okozta hányás, felszívódási zavar, emésztési zavar, étkezéstől való félelem (sitophobia) stb. okozhatja.

Pszichiátriai kórképek

A pszichiátriai kórképek közül a depresszió és a krónikus alkoholizmus okoz leggyakrabban fogyást. A depresszió különösen gyakori nőkben, idős betegekben és gyakran társul alkoholizmussal. A fogyás oka depresszióban az étvágytalanság és az étkezési motiváltság hiánya. A krónikus infekciók közül az AIDS, a tuberkulózis és a bakteriális endokarditisz okozhat jelentős, sokszor nehezen diagnosztizálható fogyást.

Szív és tüdőbetegségek okozta fogyások

Az idült szívelégtelenségben a pangás okozta étvágytalanság, a fokozott katabolizmus, diétás megszorítások, a mesenteriális arteriosclerosis miatt kialakult sitophobia okozza az akár kardiális cachexiához is vezető fogyást. A fogyást tovább fokozhatják a szívelégtelenségben alkalmazott gyógyszerek (ACE-gátlók, béta-blokkolók, digitálisz) mellékhatásai.

A krónikus obstruktív tüdőbetegségekben vagy a végállapotú tüdőbetegségekben az étvágytalanság mellett az étkezés kiváltotta dyspnoe miatti étkezési képtelenség és a nyugalomban is jelentős energiafelhasználás vezethet jelentős fogyáshoz.

Endokrin kórképek

Az endokrin kórképek közül fiatal korban leggyakrabban a hyperthyreosis és az 1. típusú diabetes mellitus kialakulása okoz fogyást. Hyperthyreosisban jó étvágy mellett következik be a fogyás, a megnövekedett kalóriaigényt a fokozott katabolizmussal igyekszik a szervezet kompenzálni.

A neurológiai kórképek közül Parkinson-kórban a fokozott salivatió, nyelészavar, székrekedés, székelési nehezítettség okozza a fogyást. Demencia, Alzheimer-kór vagy egyszerűen az idős betegek fogyásának kialakulásában az étvágytalanság mellett az ízérzési vagy szaglási anomáliák, foghiány, az étkezés szükségességének fel nem ismerése, az étel elkészítésének nehézségei vagy az egészségesekkel való együtt étkezés képtelensége, valamint az ápolószemélyzet elfoglaltsága egyaránt szerepet játszhatnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.