Egészségügyi kérdezz-felelek

Vitamin- és ásványianyag-szintek mérése

Érdemes pusztán a biztonság kedvéért vérvizsgálatot csináltatnom, hogy nincs-e valamilyen vitamin vagy ásványianyag-hiányom?

Egyes alternatív vagy integratív gyógyászattal foglalkozó orvosok rutinszerűen végeznek vérvizsgálatot pácienseik esetleges vitamin és ásványianyag-hiányának kimutatása céljából. Vannak olyan vállalkozások is, amelyek az interneten hirdetik szolgáltatásaikat, melyekkel vérvizsgálatból megállapítják, önnek milyen étrend kiegészítőkre lehet szüksége. (Nem túl meglepő módon aztán sok esetben ugyanezek a cégek forgalmazzák azokat az étrend kiegészítőket, amelyekre önnek állítólag égető szüksége van.)

Általában nem sokat lehet nyerni a tápanyaghiány kimutatására szolgáló rutin vérvizsgálattal. Azt azonban például igen fontos lenne ellenőriztetnie, hogy nem D-vitamin hiányos-e, mivel egyre több bizonyíték van arra, hogy e tápanyag alacsony szintje növeli a csontok törékenységének, a szívbetegségnek és általában az immunrendszer gyengébb működésének kockázatát. Magyarországon a D-vitamin szint mérését csak költségtérítés ellenében végzik a laborok.

Az orvosom B12-vitaminhiányra gyanakodott, de a lelet szerint az érték a normális tartomány alján van.

Ez azt jelenti, hogy valami más betegségem lehet?

A „normális” lelet ellenére is lehetséges, hogy B12-vitaminhiánya van. A B12-vitamin alacsony szintje vérszegénységet, idegkárosodást, mentálhigiénés problémákat (például depreszsziót, ingerlékenységet és memóriazavarokat) és egyéb tüneteket okozhat. A hiány kimutatásának legkézenfekvőbb módja a B12-vitamin vérbeli szintjének mérése.

Csakhogy majdnem minden második olyan páciens vérében is normális szint mérhető, akiknek a szöveteiben alacsony a B12-vitamin szintje. Az önéhez hasonló határesetekben egyes orvosok egy újabb vizsgálatot kérnének, amely a B12-vitamin egy bomlásterméke, a metilmalonsav szintjét méri. Ez az érték a B12-vitaminhiány korai stádiumában megnő. Ha nem észlelik és kezelik időben, a B12-vitamin hiánya maradandó idegkárosodást okozhat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.