Fájdalmak diagnózisa

Elég-e a versenyengedély vagy védettségi kártya is kell?

Érdekes hírt közölt ma a Magyorsázgi Erőemelő Szövetség elnöke:

„Sportolóink védelme érdekénem kérjük, az illetékes hatóságokat, hogy a hatályban lévő rendelkezést úgy módosítsák, hogy a sport és edzőtermek látogathatósága, kizárólag védettségi kártyával történhessen meg.”

Jelen szabályozás szerint vagy védettségi kártya vagy vesenyengedély megléte esetén látogathatóak az edzőternek, ezt kívánják csak a védettségi igazolványra korlátozni.

Korábban írtuk:

A november 11-én életbe lépett korlátozások értelmében az edző- és fitnesztermeket, az uszodákat, a mászótermeket és a jégpályákat kizárólag versenyszerűen sportolók használhatják, más nem. Volt is ebből némi kavarodás, Orbán Viktor ugyanis a rendelet megjelenése előtt még az amatőr sport betiltásáról beszélt, csakhogy nem minden versenyengedéllyel rendelkező sportoló számít profinak, ahogyan az igazolt sportolók jelentős része sem az. (A Magyar Labdarúgó Szövetség a miniszterelnök bejelentése után le is fújta az amatőr- és az utánpótlás-bajnokságokat,

Bárkiből versenysportolót csinálnak

Számos jelzést kaptunk azóta olvasóinktól, hogy sokan, akik korábban nem voltak igazolt sportolók vagy nem sportoltak versenyszerűen, a versenyengedély kiváltásával kerülték meg a korlátozást. Ezt a szabályok elvileg lehetővé teszik, más kérdés, hogy egy világjárvány közepén mennyire etikus kihasználni ezt a kiskaput csak azért, hogy sportolhasson az ember. A sportegyesületek és a sportági szövetségek felelőssége is, hogy csak azok váltsák ki versenyengedélyt, akiknek tényleg szükségük van arra a felkészüléshez, és versenyezni akarnak. Fontos kiemelni, hogy egy igazolt sportoló nem feltétlenül rendelkezik versenyengedéllyel, viszont a versenyengedély kiadásának feltétele, hogy a sportoló tagja legyen valamelyik egyesületnek. A további feltételeknek még lesz jelentőségük, de erről később.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.