Fájdalmak diagnózisa

Az arc fájdalma

Az arc fájdalmasságának  okai nagyrészt azok, amelyek a fejfájás okai közt is szerepeltek; így neuralgiák, továbbá a szem, a melléküregek, a fül és a fogak betegségei. Az arc bőrén látható elváltozások, furunculusok, az orr, a felsőajak, a szemhéj gyulladásos betegségei a pír és a duzzanat alapján felismerhetők. Nem okoz nehézséget a parotis gyulladásának felismerése sem.

A parotismirigy (fültőmirigy) kétoldali duzzanata az arc formáját négyszegletessé teszi. Hasonló duzzanatot – természetesen fájdalom nélkül – a masseter hypertrophiája is okozhat. Ez az esetek egy részében egyoldali is lehet. Előfordul azonban a parotis fájdalmatlan, sőt egészében tünetmentes duzzanata is . A parotitis általában az egyik oldalon kezdődik, egykét nap alatt a másik oldali parotis fájdalmas duzzanata is kialakul. A diagnózis a parotitis epidemica vírusára vonatkozó complementreactióval, vagy az esetleges következmények alapján is igazolható. Fültőmirigy végleges és bevált kezeléséről itt olvashat >>

A gyulladásos parotis megnagyobbodása

A parotitis epidemica duzzanatához hasonló fájdalmas duzzanatot okoznak a gyulladásos parotis megnagyobbodások is a rágás elégtelensége, csökkent nyálelválasztás, súlyos általános betegség folyamán. A parotis éhezés folyamán kialakuló hypertrophiája nem fájdalmas. Ugyancsak nem fájdalmas a Sjögren-szindrómában kialakuló kétoldali vagy a parotis lymphomatosisában, tumoraiban észlelhető egyoldali parotisduzzanat.

Az arc legsúlyosabb fájdalmát a már ismertetett trigeminusneuralgia okozza. A trigeminus területére terjedő herpes zoster leginkább a nervus ophthalmicus lefutásának felel meg, és hónapokig tartós súlyos fájdalmat okoz. Ez szúró, égő, kínos fájdalom, mely néha viszkető érzéssel is jár. Egyoldali hypaesthesiával, hypalgesiával jár a Gasser-dúc megbetegedése; leginkább idős betegen fordul elő.

A glossopharyngealis neuralgia egyoldali rohamokban mutatkozó fájdalom, mely a tonsilla tájára, a nyelvgyökre, a pharynx laterális oldalára, a megfelelő oldali fülbe terjed. Fájdalmát nyelés és ásítás váltja ki. Atípusos formában a fájdalom a fülben a legerősebb. BRAIN írta le a periostitis orbitális kórképét. Ebben a nervus ophthalmicus területére, tehát a szem és a homlok tájára terjedő fájdalom szemizom bénulással jár együtt.

A típusos arcneuralgia

A típusos arcneuralgia néven különböző craniofacialis fájdalmakat foglalnak össze, melyek a trigeminusneuralgiától a következőkben különböznek: nemcsak a trigeminus területére terjednek, hanem pl. a felső cervicalis idegek területére is. Tartós, makacs, égő fájdalmak, melyek akár napokig is tarthatnak a fájdalom szünetelése nélkül. Nyomáspontok nem jellegzetesek, a fájdalom „trigger” mechanismusait nem lehet megtalálni. Főleg fiatalkorban fordul elő.

A fájdalom égő, szúró jellegű, néha kiterjed az orr nyálkahártyájára, és ilyenkor vízszerű orrváladék ürítésével jár. Tartós, néha hónapokig, sőt évekig kínzó állapotról van szó, melynek összefüggése a vegetatív idegrendszerrel kétségtelen, közelebbi pathomechanismusa azonban nem tisztázott.

Gyógyszerkönyvi latin drog név/drog nevekGyógyszerkönyvi magyar drog név/drog nevek
Taraxaci officinalis herba cum radice
sdfsdf
fasfas
pitypang virágos hajtás gyökerekkel pitypanggyökér
Millefolii herbaközönséges cickafark virágos hajtás
Angelicae radixorvosi angyalgyökér
Absinthii herbafehér üröm leveles vagy virágos hajtás
Centaurii herbakis ezerjófű virágos hajtás
Lichen islandicusizlandi zuzmó
Cinchonae cortexvöröskínafa-kéreg
Cinchonae extractum fluidum normatumvöröskínafa-kéreg standardizált folyékony kivonat
Cinnamomi cassiae aetheroleumkassziafa héj-olaj
Cinnamomi cortexceyloni fahéjfakéreg
Cinnamomi zeylanici corticis aetheroleum
ceyloni fahéjfakéreg-olaj
ceyloni fahéjfalevél-olaj
ceyloni fahéj fakéreg -tinktúra
Aurantii amari epicarpium et mesocarpiumkeserűnarancs epikarpium és mezokarpium
Coriandri fructuskoriandertermés
Coriandri aetheroleumkorianderolaj
Gentianae radixtárnicsgyökér
Gentianae tincturagenciána tinktúra
Harpagophyti radixördögcsáklyagyökér
Harpagophyti extractum siccumördögcsáklyagyökér száraz kivonat
Marrubii herbaorvosi pemetefű virágos hajtás
Menyanthidis trifoliatae foliumvidrafűlevél
Origani herbaszurokfűlevél és -virág
Taraxaci officinalis herba cum radice Taraxaci officinalis radixpitypang virágos hajtás gyökerekkel pitypanggyökér
Trigonellae foenugraeci semengörögszénamag
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.