Fájdalmak diagnózisa

Az arc fájdalma

Az arc fájdalmasságának  okai nagyrészt azok, amelyek a fejfájás okai közt is szerepeltek; így neuralgiák, továbbá a szem, a melléküregek, a fül és a fogak betegségei. Az arc bőrén látható elváltozások, furunculusok, az orr, a felsőajak, a szemhéj gyulladásos betegségei a pír és a duzzanat alapján felismerhetők. Nem okoz nehézséget a parotis gyulladásának felismerése sem.

A parotismirigy (fültőmirigy) kétoldali duzzanata az arc formáját négyszegletessé teszi. Hasonló duzzanatot – természetesen fájdalom nélkül – a masseter hypertrophiája is okozhat. Ez az esetek egy részében egyoldali is lehet. Előfordul azonban a parotis fájdalmatlan, sőt egészében tünetmentes duzzanata is . A parotitis általában az egyik oldalon kezdődik, egykét nap alatt a másik oldali parotis fájdalmas duzzanata is kialakul. A diagnózis a parotitis epidemica vírusára vonatkozó complementreactióval, vagy az esetleges következmények alapján is igazolható. Fültőmirigy végleges és bevált kezeléséről itt olvashat >>

A gyulladásos parotis megnagyobbodása

A parotitis epidemica duzzanatához hasonló fájdalmas duzzanatot okoznak a gyulladásos parotis megnagyobbodások is a rágás elégtelensége, csökkent nyálelválasztás, súlyos általános betegség folyamán. A parotis éhezés folyamán kialakuló hypertrophiája nem fájdalmas. Ugyancsak nem fájdalmas a Sjögren-szindrómában kialakuló kétoldali vagy a parotis lymphomatosisában, tumoraiban észlelhető egyoldali parotisduzzanat.

Az arc legsúlyosabb fájdalmát a már ismertetett trigeminusneuralgia okozza. A trigeminus területére terjedő herpes zoster leginkább a nervus ophthalmicus lefutásának felel meg, és hónapokig tartós súlyos fájdalmat okoz. Ez szúró, égő, kínos fájdalom, mely néha viszkető érzéssel is jár. Egyoldali hypaesthesiával, hypalgesiával jár a Gasser-dúc megbetegedése; leginkább idős betegen fordul elő.

A glossopharyngealis neuralgia egyoldali rohamokban mutatkozó fájdalom, mely a tonsilla tájára, a nyelvgyökre, a pharynx laterális oldalára, a megfelelő oldali fülbe terjed. Fájdalmát nyelés és ásítás váltja ki. Atípusos formában a fájdalom a fülben a legerősebb. BRAIN írta le a periostitis orbitális kórképét. Ebben a nervus ophthalmicus területére, tehát a szem és a homlok tájára terjedő fájdalom szemizom bénulással jár együtt.

A típusos arcneuralgia

A típusos arcneuralgia néven különböző craniofacialis fájdalmakat foglalnak össze, melyek a trigeminusneuralgiától a következőkben különböznek: nemcsak a trigeminus területére terjednek, hanem pl. a felső cervicalis idegek területére is. Tartós, makacs, égő fájdalmak, melyek akár napokig is tarthatnak a fájdalom szünetelése nélkül. Nyomáspontok nem jellegzetesek, a fájdalom „trigger” mechanismusait nem lehet megtalálni. Főleg fiatalkorban fordul elő.

A fájdalom égő, szúró jellegű, néha kiterjed az orr nyálkahártyájára, és ilyenkor vízszerű orrváladék ürítésével jár. Tartós, néha hónapokig, sőt évekig kínzó állapotról van szó, melynek összefüggése a vegetatív idegrendszerrel kétségtelen, közelebbi pathomechanismusa azonban nem tisztázott.

Kapcsolódó cikkek

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.