Gasztroenterológia

A nehezen identifikálható vérzés diagnosztikus stratégiája (gasztrointesztinális vérzés )

Az akár heveny, akár krónikus formában jelentkező obskúrus vérzés forrása általában a gasztroszkópiával és kolonoszkópiával nem identifikálható területen, azaz a vékonybélben helyezkedik el. A gasztrointesztinális vérzések csak kb. 5%-ban származnak a vékonybelek standard endoszkópiával nem vizsgálható szakaszából. Vékonybélvérzések melaena és haemotochezia formájában is jelentkezhetnek.

Diagnózis

A diagnózis nehéz, a vérzésforrás sokáig rejtve maradhat. Többnyire angiodysplasiák, daganatok (adenocarcinomák, stromalis tumorok, lymphomák, metasztázisok) az obskúrus vékonybélvérzések okai, de Crohn-betegség, NSAID vagy ischaemia miatti fekélyek, diverticulumok is okozói a tartós vagy visszatérő vérzéseknek. Gyermekkorban a Meckel-diverticulum a leggyakoribb oka a bélvérzésnek, középkorúakban a tumorok, idős korban a vascularis ectasiák a legvalószínűbb vérzésforrások a vékonybélben.

Endoszkópos vizsgálat

A vékonybél vizualizálására jelenleg két endoszkópos eljárás, az enteroszkópia és a kapszulás endoszkópia áll a gasztroenterológus szakemberek rendelkezésére. Az enteroszkópiás módszerek közül a push enteroszkópiát egyre inkább dupla vagy monoballonos enteroszkópia váltja fel. Előnyük a kapszulás endoszkópiával szemben, hogy biopszia vételére és terápiás vérzéscsillapításra is alkalmas eljárások.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.