Egészségügyi kérdezz-felelek

Erős dohányos – CT-vizsgálat

Évekig erős dohányos voltam. Érdemes mellkasi CT-vizsgálatot végeztetnem, hogy nincs-e tüdőrákom?

Az orvosok legtöbbje szerint korai még CT-vizsgálattal szűrni a tüdőrákot. A szakértők azt már tudják, hogy a mellkasröntgen nem igazán hatékony erre a célra: az 12 centiméter átmérőjű daganatokat kimutatja ugyan, ám ha egy daganat ekkorára nőtt, akkor általában már késő.

A CT hatékonysága

A komputertomográfiás (CT) vizsgálatok ennél sokkal kisebb daganatokat is képesek kimutatni, ugyanakkor számos olyan apró daganatot is észlelhetnek, amelyek riasztónak tűnnek, noha valójában szunnyadó állapotúak, és soha nem fejlődnének tüdőrákká. Márpedig, ha egy felvétel daganatot mutat ki, legyen az kicsi vagy nagy, szinte biztos, hogy műtétileg eltávolítják, ami eléggé kockázatos: a páciensek 20 százaléka tapasztal súlyos szövődményeket, 5 százalékuk pedig meghal.

2011-ben az Egyesült Államokban végzett NLST vizsgálat (National Lung Screening Trial, azaz Nemzeti Tüdőrák Vizsgálat) azzal a következtetéssel zárult, hogy a CT-szűrés kb. 20%kal csökkentette a halálozást a nagy kockázatú betegcsoportban. Fokozott kockázatúnak minősítették azokat az 5575 év közötti személyeket, akik 30 csomag/év feletti mennyiségű cigarettát szívnak, illetve 15 éven belül szoktak le a dohányzásról. A kiválasztott személyeket évenkénti kis dózisú CT-szűrésnek vetették alá.

Magyarországon a komputertomográfos szűrés nem jellemző. Azonban a háziorvoshoz járó, rizikófaktorral rendelkező páciensek beutalót kapnak pulmonológushoz, aki magas rizikó esetén beutalót adhat CT-vizsgálatra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.