Gyermekbetegségek

Fogorvosi vizsgálat, megelőző kezelések gyermekek esetén

Kedves Anyuka! Legyen Ön gyermekének első gondozó „fogor­vosa”!

Kísérje figyelemmel fogzását, ellenőrizze rendszeresen szájüre­gének, ínyének és fogainak állapotát. Fektesse a gyermeket ölébe, és ujjaival emelje meg a felső ajkát. így kényelmesen közelről meg­nézheti a baba ínyét, fogacskáit. Az első intő jel, ha fehér, vagy barna foltot vesz észre, ami leggyakrabban a felső metszők külső felszínén, az íny közelében fedezhető fel. Ilyenkor ne késlekedjen, forduljon fogorvoshoz, aki a kezdődő elváltozást időben megál­líthatja.

Mikor kerüljön sor az első „igazi” fogorvosi látogatásra?

Tudnia kell, hogy gyermekének születésétől kezdve szük­sége van nemcsak orvosi, hanem fogorvosi felügyeletre is. A (gyermek)fogorvos segít megelőzni a korai fogszuvasodást, figye­lemmel kíséri a fogak, az állcsontok fejlődését, a fogsorzáródás ala­kulását.

Az első találkozás a fogorvossal mindenképpen akkor történ­jen, amikor a gyermeknek még nincsen panasza. A kezelést nem igénylő, fájdalommentes fogorvosi vizsgálat, vagy fogtisztítás jó alkalom arra, hogy a gyermek megismerje a fogorvosát, a rendelőt, és kedvező benyomásokat szerezzen.

Fogorvos

Azt tanácsoljuk, hogy lehetőleg egy éves kor körül vigye el gyermekét fogorvoshoz, amikor még remélhetőleg semmi panasza nincs. Panasz esetén pedig soha ne várakozzon, minél előbb ke­resse fel a fogorvost. Fogadja meg a szakember tanácsait!

Rendszeres ellenőrzés

A rendszeres, félévenkénti fogorvosi ellenőrzés elősegíti a bizalmas orvos-beteg kapcsolat kialakulását, és lehetővé teszi megelőző módszerek alkalmazását. A találkozások alkalmat adnak a veszélyeztető tényezők és a betegségek korai felismerésére, szük­ség szerinti orvoslására. így elkerülhető a nagyobb baj. A szuvas tejfogat természetesen kezelni kell, s lehetőleg minél hamarabb, amíg még kicsi a lyuk.

A fogorvosi gondozás szakmai tartalma

 • fogorvosi vizsgálat,
 • egyéni rizikóbecslés (veszélyeztető- és védőfaktorok fel­mérése),
 • megelőző tanácsadás – egyénre szabott (táplálkozási, szájá­polási stb.),
 • megelőző kezelések végzése a gyermek szükségleteinek megfelelően,
 • gyógyítás, terápiás ellátás (fogtömés stb.),
 • a veszélyeztetett gyermekek kiemelt gondozása

Milyen megelőző kezeléseket alkalmazunk?

A kezeléseket mindig a gyermek egyéni szükségleteinek megfelelően javasoljuk. Az ellenőrzések gyakoriságának megál­lapítása is eszerint történik. A fogorvosi rendelőben ma már nagyon sokféle kezelési mód­szer és megelőző anyag áll rendelkezésre.

Melyek ezek?

 • szakszerű fogtisztítás,
 • fluorid tartalmú ecsetelő alkalmazása,
 • fluorid tartalmú és/vagy antibakteriális lakk használata,
 • fluorid tartalmú zselé,
 • barázdazárás
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.