Gasztroenterológia

Nyelési zavarok (dysphagia)

A dysphagia nyelési nehezítettséget jelent, amelyet alapvetően a falat továbbításában szerepet játszó izomcsoportok koordinációs erejének károsodása, vagy a száj és a gyomor közti szakasz mentén létrejövő obstrukció okozhat. Az esetek egy részében a két folyamat kombinációja tehető felelőssé a nyelési nehezítettségért.

Az oropharyngealis nyelési mechanizmus, a primer és szekunder perisztaltika, valamint az alsó oesophagus sphincter (LES) koordinált működése biztosítja a falat gyomorba juttatását. Ha a folyamat szabályozásában akár centrális, akár lokális károsodás következtében hiba csúszik, nyelési nehezítettség jelentkezik.

Dysphagia súlyossága

A mechanikus obstrukció következtében létrejövő dysphagia súlyossága függ az obstrukció mértékétől, a falat konzisztenciájától, a kísérő gyulladás vagy szekunder motilitászavar természetétől, a visceralis szenzoros percepció változásától és az esetleges egyéb tünetamplifikáló (pszichiátriai komorbiditás, centrális percepciós abnormalitás stb.) tényezőktől.

Mechanikus obstrukció esetén legkorábban a szilárd ételek nyelési nehezítettsége jelentkezik, a folyadék nyelése kezdetben nem károsodik. A folyadék vagy a nyálnyelési nehezítettsége előrehaladott folyamatot jelez.

A nyelési zavarokat eltérő patomechanizmusuk alapján két fő csoportra osztjuk:

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.