Gasztroenterológia

Hányási szindrómák és terhességi hányás

Funkcionális hányás szindróma

Funkcionális (idiopátiás) hányás szindrómáról beszélünk abban az esetben, ha a legalább három hónapja fennálló, heti legalább háromszor jelentkező hányásos epizódok hátterében táplálkozási zavarok (anorexia nervosa, bulimia), pszichiátriai okok, szervi betegségek, gyógyszer-mellékhatások vagy akaratlagosan előidézett hányás szerepe kizárható.

Ciklikus hányás szindróma

A ciklikus hányás szindrómát napokig tartó hányásos periódusok jellemzik, amelyek rendszeres ismétlődése között hónapokig tartó tünetmentes szakaszok is eltelhetnek. Bizonyos esetekben migrénnél észlelhető prodromális tünetek jelezhetik a hányásos periódus bekövetkezését. A ciklikus hányás szindróma kiváltásában migrén, cluster fejfájás, ételallergia, ételintolerancia, menstruáció, szorongás, stressszituációk, gyermekkorban észlelhető mitochondrialis károsodások (mitochondrialis, neuro-gastrointestinalis encephalopathia) játszhatnak szerepet.

Artéria mesenterica superior szindróma

Az artéria mesenterica superior szindrómában a duodenum artéria általi leszorítása vezet az intermittálóan jelentkező obstrukcióhoz és hányáshoz. Precipitáló tényezők a nagyfokú lordózis, a hasi izomtónus hirtelen csökkenése (pl. erőltetett fogyókúra következtében fellépő testsúlyvesztés vagy a hasi műtétet követő tartós fekvés miatt), fekélybetegség, pancreatitis vagy egyéb intraabdominális gyulladás okozta kompresszió.

A hányást kifejezett teltségérzés előzi meg, a has közepére lokalizálódó fájdalom kíséri, a hányadék az esetek többségében epés jellegű, mivel a leszorítás a Vaterpapillától disztálisan elhelyezkedő patkóbél-szakaszt érinti. A tünetek a testhelyzet bizonyos változtatására (térd-könyök helyzet) enyhülhetnek. A diagnózis felállításában kontrasztanyagos radiológiai vizsgálatnak van szerepe.

Terhességi hányinger, hányás

A terhességi hányinger és hányás a normál terhesség természetes velejárójának tartható, hozzávetőlegesen a terhes nők felében jelentkezik. A tünetek a terhesség elején és általában a reggeli órákban lépnek fel, típusosán a terhesség 9. hetében kulminálnak, és ritkán terjednek túl a 22. héten. Hyperemesis gravidarumnak nevezzük azt az állapotot, amely főleg multipara, elhízott terhesekben alakul ki, és dehidrációhoz is vezető, rendkívül súlyos hányással jár.

Súlyos hányást okozhat a harmadik trimesterben jelentkező akut terhességi zsírmáj is. Fejfájással, általános gyengeséggel és preeclampsiás tünetekkel társulhat, progrediálhat máj elégtelenségbe vagy disseminált intravascularis coagulatióba. A diagnózis a máj funkciós eltéréseken és májbiopszián alapul. Az akut terhességi zsírmáj esetén a terhességet azonnal meg kell szakítani.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.