Gyermekbetegségek

Éjszakai bepisilés okai

Tudta-e, hogy az éjszakai szobatisztaság problémája hazánk­ban több mint 90000 gyermeket érint? Hallott-e arról, hogy az is­kolát kezdő gyermekek 15-20%-a küzd ezzel a gonddal? Tudta-e, hogy az asztma után a második leggyakoribb betegség a gyerme­kek körében Magyarországon?

Mivel ez a téma még mindig tabunak számít hazánkban, nem is gondolnánk, milyen sok gyermek és szülő küzd a problémával akár a közvetlen környezetünkben is. Döntsük le a tabukat, és beszél­jünk róla!

Milyen korosztályt érint?

Az enurensis nocturna (éjszakai bepisilés) az 5 évesnél idősebb lányok és a 6 évesnél idősebb fiúk éjszakai, alvásban történő, akarat­lan bepisilését jelenti. Megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos enurensist. Elsődlegesről akkor beszélünk, ha az éjszakai bepisilés a születés pillanatától fennáll, másodlagosról pedig akkor, ha lega­lább féléves „szárazság” után jelentkezik újra. Bizonyos esetekben egyetlen tünetként kizárólag csak az éjszakai bepisilés jelentkezik, más esetekben ez kiegészül nappali gyakori pisiléssel illetve inger­rel, ébrenlét alatti vizeletbecsorgással stb.

Hány gyermeket érint?

Ma már minden ötödik gyermeknél felmerül az éjszakai ágytisztaság hiánya. Sajnos a köz­vélemény ezt még mindig szégyellnivalónak tartja, így sok esetben a gyermek el sem jut orvoshoz vagy későn kap segítséget. A szülők először megpróbálják otthon, a „négy fal között” megoldani a prob­lémát: többször felkeltik gyermeküket éjszaka pisilni vagy feleslege­sen szomj áztatják, holott a gyermekek zöme este próbálja meginni azt a folyadékmennyiséget, amit az oviban vagy az iskolában a nap folyamán nem tudott elfogyasztani.

Ez a helytelen gyakorlat azonban súlyos károsodást okozhat a gyermek fejlődésében, személyiségében. Az esetleges megszégyenítés, büntetés, verés pedig még jobban ront­ja a helyzetet. A gyermek egy idő után nehezen köt barátságot, főleg, ha az iskolában is ismertté válik a problémája, szégyelli magát, zava­rodottá és frusztrálttá válik. A gyermek attól, hogy a szülei dühösek rá, még stresszesebb lesz és az ördögi kör bezárul.

Segíteni a problémán a kiváltó ok ismeretében lehet, ezért min­den esetben az okok felderítése a legfontosabb lépés. Az ok kiderí­téséhez mindenképpen forduljunk szakemberhez!

Az éjszakai ágy tisztaság hiányának többféle oka lehet:

Egy­részről szervi vagy genetikai, másrészről pszichés okok. Szervi ok lehet az ún. ADH hormon csökkent működése vagy vesebetegség. Genetikai tényező esetén a központi idegrendszer bizonyos rend­ellenesség állhat fenn. A rendellenes működés felléphet különféle környezeti hatásokra is, mint például a családban előforduló bár­milyen váratlan esemény: költözés, haláleset, iskolakezdés stb. További okok lehetnek a mély alvás, a stressz, a rendszeres nagy mennyiségű italfogyasztás lefekvés előtt.

Kezelése

A probléma kezelésére gyógyszeres illetve nem gyógyszeres, alternatív lehetőségek állnak rendelkezésre, azonban a gyógymód kiválasztását is bízzuk szakemberre.

A nem gyógyszeres kezelések lehetőségei közé tartoznak:

  • A pozitív-negatív emocionális megerősítés, melynek során a száraz éjszakák után a gyermek napocskát rajzol a naptárba, a nedves éjszakák után pedig felhőcskét.
  • Hólyag-gát tréning, melynek során a gyermeket eddzük a vi­zelet visszatartására.
  • Pisi stop készülék, mely egy nedvességérzékelő szerkezet, ami felébreszti a gyermeket álmából, amint az első csepp pisit érzékeli.
  • Éjszakai kisnadrág, mely biztonságos védelmet nyújt az eset­leges baleseteknél.
  • A pszichés okokat pszichoterápiával kezelhetjük.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.