Gyermekbetegségek

Édességek kisgyermekkorban – egészséges?

Az “édes szeretet” ára

A viszonylag gyakran előforduló problémák közül válogatva, most az édességfogyasztással kapcsolatos szülői és nagyszülői ag­godalomról, a tévesen értelmezett szeretet nem kívánatos hatásairól lesz szó. Kitérek a szülő által hárított felelősségre, a bűnbaknak kikiáltott nagyszülő vagy más „jóakaró” személy, intézmény felelősségére is.

Íme, a témakörhöz kapcsolódóan részlet egy okosan gondos­kodó szülői panaszból: „Apósom szerint elvonjuk a gyerektől az édességet, mert nem kap plusz cukrot (pl. a tejbe), vagy nem adunk neki elég csokit, nápolyit. Doktornő, mit tehetek?”

Bizony előfordul, hogy a gondosan és tudatosan következetesen eljárni akaró szülő bizonytalankodik a saját helyesnek vélt elveiben, és kételkedik is önmagában, vajon helyesen cselekszik-e, vajon engedjen-e az esetlegesen túl sok édességet erőltető nagyszülői, vagy más környezeti nyomásnak.

Szeretném megnyugtatni az aggódó nagypapát: bárkinek egész­séges és magas tápértékű lehet az étrendje akkor is, ha egyáltalán nem fogyaszt cukrot, vagy cukor hozzáadásával készült ételt, italt. Az ember táplálkozási szükséglete tökéletesen kielégíthető anélkül, hogy akár csak egyetlen kanálnyi fehér, barna, vagy nyerscukrot fogyasztana tisztán, vagy bármiféle ételben, italban. Élettani szem­pontból tehát nincs szükség külön hozzáadott cukorra, hiszen a cu­kor beépülve jelen van a tej- és tejtermékekben, a gyümölcsökben, a zöldség-és főzelékfélékben, azaz szinte minden ételünkben.

Üres kalóriák

A természetes forrásokból származó cukor mennyisége elegendő az ember számára, s ezen táplálékok esetén a cukor további értékes tápanyagokkal együtt kerül a szervezetbe. Vannak élelmiszerek, ételek, italok, amelyek elkészítésekor az alapanyaghoz, illetve víz­hez cukrot ad az élelmiszeripar, vagy a háziasszony (ezt nevezzük hozzáadott cukornak).

Ebben az esetben a cukorbevitel rendszerint nem jár együtt vitamin- és ásványi anyag-, élelmi rostbevitellel. Éppen ezért használjuk ezekre a cukorban gazdag táplálékokra az „üres kalória” megnevezést. A cukor tulajdonképpen üres kalória, semmi más, csak a szervezet egyik energiaforrása, olyan, mint a benzin. De a kocsi se megy gyorsabban, ha még néhány liter ben­zint öntünk a tartályba.

Rossz szokások

Ezzel ellentétben, a mindennapi gyakorlatban sajnos sok­szor előfordul, hogy a szülői házban kialakult rossz szokások, vagy tudatlanság miatt a kisgyermeknek már visszafordíthatatlan fogászati elváltozásai vannak. Az orvos/fogorvos feladata, hogy a szülők részletes kikérdezésével kiderítse a konkrét betegséget vagy elváltozást előidéző okokat, elmagyarázza nekik a további bajok megelőzésének lehetséges módjait, a szülői ház ezzel kapcsolatos felelősségét és teendőit.

Ilyenkor általában a szülő szembesül saját „bűnével”, azaz hogy a betegséget tulajdonképpen ő – hiányos ismeretei vagy rosszul értelmezett szeretete révén – idézte elő, a gyermeke most emiatt szenved. Ezt persze nehéz is így hirtelen tudomásul venni és fel­dolgozni. Tehát legtöbbször megpróbál védekezni, magyarázatot találni és hárítani. S ekkor jönnek elő a nagyszülők, ok lesznek a bűnbakok. Vagy esetleg a bölcsőde, az óvoda, vagy más jóakaró, például a szomszéd néni.

Valóban nehéz harc ez, mert nemcsak a nagyszülők, de a ma­gunk „édes” szeretete ellen nem könnyű bármit is tenni. Nehéz elmagyarázni és megérteni, hogy a szeretet nem egyenlő az édes­séggel. Az édesség nem helyettesíti a szeretetet, a gondoskodást, az őszinte törődést vagy dicséretet. A jutalom, a vigasztalás lehetőleg ne édesség, a büntetés pedig ne édességmegvonás legyen.

Meggyőzés eszköze

Meg kell próbálni a meggyőzés eszközét alkalmazni és a pozitív alternatívákat felkínálni. Meg kell értetni, hogy nem csak a cukor­ban van cukor. Külön cukor hozzáadása nélkül is majdnem min­den zöldség, főzelék, gyümölcs, tej és tejtermék és egyéb ételek is tartalmaznak cukrot. Kiegyensúlyozott étkezés általában bőven fedezi a napi cukorszükségletet, emellett nem szükséges plusz cuk­rot adni. Magyarországon az éves cukorfogyasztás (kb. 38 kg/fő) a WHO által ajánlott mennyiség kétszerese (16-20 kg/fő)!

Tejbe, friss gyümölcsre semmiképpen nem ajánlatos plusz cukrot tenni. A levest, a főzeléket nem kell külön édesíteni. A víz helyett nem kell édes-savas üdítőitalokat kínálni. Főétkezések között lehetőleg egészséges rágcsálnivalókat célszerű adni. És így tovább…

Hangsúlyoznánk, hogy nem vagyunk a szigorú tiltás hívei

Nem arról van szó, hogy a gyerek soha ne kapjon édességet. Sőt! De fon­tosnak tartjuk, hogy a gyermek optimális cukorfogyasztó legyen. Lehetőleg csak a főétkezésekhez kapcsolódóan, csak a megfelelő, mennyiségben és gyakorisággal jusson édességhez. És fontosnak tartjuk azt is, hogy a gyermek pici korától kezdve ismerje meg, és szokja meg a különböző gyümölcsök, zöldségek és ételek eredeti sajátos ízét. Ismerje a vizet! És ne csupán egy általános édes ízt ismerjen, legyen is szó bármilyen ételről, italról.

Képzeljünk el egy 22 hónapos baba száját a felső elülső tej­metszőfogak csonkjaival. Szinte hihetetlen, hogy gyakorlatilag néhány hónap alatt látható, drasztikus rombolás következzen be. A folyamat hátterében az áll, hogy a gyermek pici korától kezdve cuk­ros italokat (tea, szörp stb.) tartalmazó cumisüveggel élt, melyből éjjel-nappal kiszolgálta magát. Minden fogorvos hangsúlyozza, hogy a fogak áttörését követő időszakban a legesendőbbek a fogacskák, nincs ellenállásuk a savas és bakteriális támadásokkal szemben. Ennek az oka pedig az, hogy a frissen áttört fogacskák zománc érése, meszesedése még nem fejeződött be. Ezért sokkal könnyebben és gyorsabban károsodhat a fogzománc.

Sokkal előbb már Ariszto­telész is megírta, hogy a füge árt a fogaknak, de persze nem tudta, hogy a fügét ugyanaz a szaharóz teszi édessé, amit később a cu­kornádból vontak ki, és amiből Erzsébet királynő fogait tönkretevő édességeket készítették.”

Összefoglaló megállapítások

  • Az elfogyasztott táplálékok mennyiségi és minőségi összetevői, az étkezések gyakoriságának sokrétű és bonyolult köl­csönhatásai befolyással vannak mind a fogbetegségek, mind egyéb általános betegségek alakulására.
  • A legtöbb ember, gyermek számára azonban ma már nem jelent komoly veszélyt a cukorfogyasztás, kivéve azokat az egyé­neket, akik folyamatos cukorártalomnak vannak kitéve (külö­nösen a veszélyeztetett életperiódusokban), és egyéb okok (rossz szájhigiénia, fluorid tartalmú fogkrémek használatának mellőzése) miatt is veszélyeztetettek.
  • Az ismeretek birtokában megteremthető a családi harmónia és kialakítható a jő étkezési szokásrend az általános, és benne a fogászati egészség megőrzése érdekében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.