Gyermekbetegségek

Háromnapos láz tünetei

Sok kellemetlenséget kerülhetünk el, ha tudjuk, hogy gyer­mekünk a háromnapos lázban szenved. A diagnózis felállítása természetesen a gyermekorvos feladata, de ha hallottunk már a betegségről, akkor könnyen megértjük, hogy miért a magas láz csillapítása a legfontosabb feladatunk és elfogadjuk, hogy antibio­tikum adása ebben a betegségben nem szükséges, sőt veszélyeket is rejthet magában.

A háromnapos lázat (exanthema subitum) a herpeszvírusok családjába tartozó humán herpesvírus 6 (HHV-6) okozza. Kétéves korig a gyermekek 90%-a átesik a betegségen, de tünet csak a fertőzöttek megközelítőleg felében fog jelentkezni. A betegség lap-pangási ideje 1-2 hét, a vírus a nyállal terjed, de az átvitelhez szoros kapcsolat szükséges. Minden évszakban előfordulhat.

A háromnapos láz hirtelen jelentkező, igen magasra szökő (39-40 C°) lázzal kezdődik, csecsemőkben gyakran ez okozza az első lázas állapotot. Valójában ez jelenti a betegség igazi veszélyét, mert ilyenkor gyakran léphet fel lázgörcs. Egyes megfigyelések szerint a csecsemő- és kisdedkorban észlelt lázgörcsök jelentős hányadáért ez a fertőzés a felelős. A betegek közérzete a magas láz dacára is viszonylag jó, és egyéb tünet a lázas szakasz alatt csak ritkán jelentkezik. Olykor enyhe légúti hurutos panaszok lehetnek, laza széklet is előfordulhat. A láz hírtelen szűnik meg általában három nap múlva, és ezt követően test szerte foltos, rózsás bőrkiütések jelennek meg. A kiütések kezelés nélkül egy-két nap alatt nyomta­lanul elmúlnak. A kórkép a jellemző lefolyásáról kapta az elnevezé­sét és ez alapján a diagnózis is biztonsággal felállítható. Van ugyan laboratóriumi lehetőség a vírus kimutatására – elsősorban a nyál­ból-, vagy a fertőzés hatására termelődött ellenanyagok megméré­sére a vérből, de a mindennapi gyakorlatban erre általában nincs szükség. A fertőzés átvészelése után tartós védettség alakul ki az újrafertőződéssel szemben.

A lázas szakban a lázgörcs elkerülésére nagyon fontos a gondos lázcsillapítás és emellett a bő folyadékbevitelről is minden esetben gondoskodni kell. Speciális, vírusellenes kezelés ép védekező rend­szerrel rendelkezőkben nem szükséges.

A kiütések megjelenése általában fokozza a riadalmat, és főként kanyaró vagy rózsahimlő lehetőségétől félnek a szülők. Szeren­csére ezzel általában nem kell számolnunk, hiszen az említett fertőző betegségek ellen hatékony, kombinált védőoltással ren­delkezünk (15 hónapos korban kötelező), és az oltások beadásáig az anyai ellenanyagok megfelelő védettséget jelentenek a kisgyer­mekeknek. Hazánkban kiváló a kötelező védőoltások iránti oltási fegyelem, kanyaró és rózsahimlő ellen ez is védi a még be nem oltott gyermekeket.

Előfordulhat, hogy a lázas szakaszban (amikor még a tünetek alapján nem ismerhető fel a háromnapos láz) a beteg gyermeknek antibiotikumot rendelnek. Ilyenkor a kiütések megjelenése tévesen az adott antibiotikum, vagy a lázcsillapító iránti gyógyszeral­lergia gyanúját keltheti. A láz és a kiütések megjelenése közötti szabályszerű kapcsolat azonban felhívja figyelmet a háromnapos lázra. Ennek a felismerése orvosi feladat. Fontos tehát, hogy min­den tünetre oda figyeljünk, és ha jó a gyermek általános állapota, várni kell az antibiotikum adásával, amit csak szigorú orvosi utasí­tásra kaphat a gyermekünk.

A háromnapos láz jóindulatú vírusfertőzés, szövődmények fel­léptével csak nagyon ritkán kell számolnunk. Ezek közül a leggya­koribb – a már említett lázgörcs – elkerülhető a gondos lázcsillapí­tással. Nagyon ritkán idegrendszeri, vérképzőszervi vagy ízületi tünetek is előfordulnak. A betegség ellen hatékony védőoltást még nem fejlesztettek ki.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.