Gyermekbetegségek

A háromnapos láznak milyen tünetei vannak?

Jellemzően kisgyermekeket (6 hónapostól kétéves korig) érintő betegség, amely 3 napos lázzal majd 3 napos kiütéssel jár. Különféle elnevezései ismertek: Exanthema subitum, Roseola infantum.

Okai

A fertőzést egy vírus okozza (hu­mán Herpes vírus 6-os típus). Közvetlen érintkezés vagy levegő útján terjed. A beteg­ség a lázas időszakban fertőz leginkább, közvetlenül a kiütések megjelenése előtt. Manapság felnőttek esetében is kimutatják ezt a betegséget, ahol a tünetek az általános rossz közérzet, fáradtság mögé bújnak. Időnként láz is megfigyelhető.

Tünetek

5-15 nap lappangási idő után a betegség hirtelen magas lázzal kezdődik (39-41 °C), ehhez járul a rossz közérzet. Sem­milyen más tünet nincsen, esetleg a garat piros. Ritkábban előfordulhat, hogy a fejen és a nyakon lévő nyirokcsomók megduzzadnak. A láz három nap után hirtelen megszűnik, ekkor jelennek meg az első, néhány foltból álló kiütések, amik később viszketni kez­denek. A kiütések a törzsön és a nyakon kezdődnek, aztán az arcot és a végtagokat borítják be, de nagyon gyorsan (24-48 óra) el is tűnnek.

Diagnózis

Egyszerű klinikai vizsgálattal megállapítható, amikor a láz már megszűnt, és megjelentek a kiütések. A vírust izolálni vagy a vérben antitesteket kimutatni nagyon nehéz, bár lehetséges. Az a fontos, hogy a gyerekorvosnak sikerüljön egyértelműen megkülönböztetni más kiütéses vírusos betegségektől (kanyaró, rubeóla) vagy egyéb, ismeretlen eredetű lázas megbetegedésektől azért, hogy megállapíthassa, szükség van-e antibiotikumra vagy más gyógyszerekre, amelyek rossz diagnózis esetén ártalmasak lehetnek. A betegség jellegzetessége, hogy lázas állapotban nincsen más tünet, a foltok megjelenésekor viszont biztosan nincsen láz.

Terápia

Lázcsillapító szereket adhatunk, de csak akkor, ha a gyerek nagyon szenved.

Homeopátia

A láz erőssége szerint adhatunk homeopátiás szereket: Altropa belladonna 5CH, Gelsemium sempervirens 5CH, Apis mellifica 5CH, Ferrum phos­phoricum Más gyógyszerre nincsen szükség, a betegség lefolyása mindig jó­indulatú.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.