Gyermekbetegségek

Hasfájás okai csecsemő és gyermekkorban

A leggyakoribb panasz, ami miatt a gyerekorvost felkere­sik, a hasfájás. Hátterében a legegyszerűbb, magától elmúló „szélgörcstől” kezdve sok-sok kórképen keresztül olyan riasztó betegség is meghúzódhat, mint a vakbélgyulladás.

Gondoljunk csak bele, hányféle szerv található a hasüregben: a teljes bélrendszer a gyomortól a vékonybeleken és a vastagbélen át a végbélig, a máj, az epehólyag, a lép, a hasnyálmirigy, vesék, húgyútak, rengeteg nyirokcsomó. Ha hozzávesszük, hogy mind­ezek megbetegedésein kívül például a tüdőgyulladás vagy a cu­korbetegség is okozhat hasi panaszt, nem csoda, hogy a hasfájás hátterének felderítése sokszor nem is olyan egyszerű feladat.

Sokszor mondják a csecsemőkre, hogy hasfájós. Ilyenkor a baba ok nélkül nyűgös, esetleg a lábait a hasához húzza. Hátterében az anya­tejjel együtt elfogyasztott levegő vagy a táplálék emésztésekor kia­lakuló gázok bélfalat feszítő hatása áll. Segíthet, ha a mohón evő kis­babát próbáljuk lassabban etetni, többször megállunk „büfiztetni”, ha a szoptatós anya kerüli a puffasztó ételeket. Jó hatása lehet a has simogatásának, a szakszerű babamasszázsnak, az édesköményes teának, esetleg simethicon tartalmú cseppeknek. A már nem csak anyatejen élő csecsemőknél kialakulhat székrekedés, ami szintén okozhat hasfájást.

Ezeknél súlyosabb problémát jelenthetnek újszülötteknél, fiatal csecsemőknél a veleszületett bélfejlődési rendellenességek, melyek akadályozhatják a táplálék továbbítását a bélrendszeren belül. Ezek közül leggyakrabban a gyomorszáj szűkületével (pilorus sztenózis) találkozunk: általában 4-6 hetes korban okoz hasfájást és egyre erősödő hányásokat – mindenképp orvosi ellátást igényel.

Már csecsemőkortól észlelhetjük a táplálék összetevőivel szem­ben megjelenő allergiákat. Ezeket gyakran allergiás bőrtünetek is kísérhetik. Fontos tudni, hogy egyes allergének (például a tehén­tejfehérje) az anyatejen keresztül is bejut a gyermek szervezetébe, így kizárólag anyatejjel táplált csecsemőn is kialakulhat allergiás reakció. A bőrtüneteken kívül fontos megfigyelni a baba gyara­podását, székletének változását, illetve azt, hogy a tünetek kapcso­latba hozhatók-e valamilyen étel elfogyasztásával.

Csecsemő- és kisdedkorban jelentkező, ijesztő és veszélyes, heveny hasfájást okozó kórkép a bélbetüremkedés vagy invagi-náció. Ennek az a lényege, hogy a bélmozgások hatására nem csak a táplálék, hanem maga a bél is „továbbítódik”, begyűrődik a következő bélszakaszba. Ennek tünete a hirtelen kialakuló, majd egy-két percen belül elmúló, ismétlődő, igen heves hasfájás, me­lyet hányinger, hányás, hasmenés, előrehaladott állapotban mál­nazselére emlékeztető széklet ürítése kísérhet. Mivel a begyűrődött bél vérkeringése károsodik, mindenképp sürgős orvosi ellátást igénylő állapotnak tekintendő.

Szinte minden életkorban okozhatnak heves hasfájást az étel­mérgezések és az ételfertőzések. Ilyenkor általában hányinger, hányás, esetleg hasmenés is színesíti a tüneteket. A legfontosabb, hogy hányás, hasmenés esetén az elvesztett folyadékot pótolni tud­juk. Láz, rossz itathatóság, nagyfokú elesettség esetén mindenképp orvoshoz kell fordulnunk.

A nagyóvodások, kisiskolások heveny hasfájását gyakran okoz­za vírusfertőzés. A kórkép általában egy-két nap alatt múlik, rossz közérzettel, hányingerrel is együtt járhat.

Riasztó, de szerencsére néhány nap alatt magától gyógyuló kórkép a bélfodri nyirokcsomók gyulladása (limfadenitisz mezenteriálisz). Általában valamilyen légúti fertőzés kapcsán jelentkezik, lázzal, erős köldöktáji hasfájás­sal, hányással jár. Sokszor nem könnyű elkülöníteni a vakbélgyul­ladástól, ezért ilyen tünetek jelentkezésekor mindenképp fontos, hogy orvos lássa a gyermeket.

Vakbélgyulladás minden életkorban kialakulhat. Egészen pon­tosan nem is a vakbél, hanem a hozzá kapcsolódó, nyirokcsomó­szerű képletekben gazdag féregnyúlvány gyulladásáról van szó. Klasszikus tünetei a köldök körül kezdődő, majd a jobb alhasba húzódó fájdalom, a hányás, a láz, de minél korábbi életkorban jelentkezik, annál kevésbé típusosak a tünetei, így sokszor nem könnyű felismerni.

Nem csak a bélrendszer, de más hasi szervek betegségei is jelentkezhetnek heveny hasfájás formájában. A húgyúti rendszer fertőzései (mind a vesemedence-gyulladás, mind a húgyhólyag gyulladás) és köves megbetegedései (vesekő) szintén gyakran okoznak hasi panaszokat, akár hányással, hígabb széklet ürítésével együtt is. Ilyenkor a vizelet vizsgálata (fehérje, genny, vér jelenléte) és a képalkotó vizsgálatok (röntgen, ultrahang) segíthetik az orvo­sokat a pontos kórisme felállításában.

Kisdedkortól a visszatérő hasfájások hátterében gyakran ta­lálkozunk székrekedéssel, emésztési zavarokkal, ételallergiákkal. A tejcukor-érzékenység (laktóz intolerancia), a lisztérzékenység (cöliákia), a tehéntejfehérje allergia a leggyakoribb ilyen kórképek, melyek diétával jól karbantarthatok. Lehet a kórok a gyomor Heli­cobacter pylori fertőzése, ennek igazolódása esetén antibiotikum­kúra mulaszthatja el a panaszokat. Minden életkorban találkoz­hatunk refluxszal, amikor a savas gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe; sokféle tünet kialakulhat ennek hatására, de gyakori a visszatérő hasfájás is. Ebben a betegségben leginkább az étkezé­si szokások okos átalakítása vagy esetleg gyomorsav-csökkentő gyógyszerek szedése segíthet.

A visszatérő kisiskoláskori hasfájások hátterében sokszor nem lehet szervi eltérést kimutatni. Ilyenkor a napi feszültségek jelent­keznek fájdalom formájában.

A fenti kórképek elkülönítésében segít, ha a szülő megfigyeli, milyen napokon, melyik napszakban, a has melyik részén jelent­kezik a fájdalom, összefüggésben van-e étkezéssel, görcsös vagy tompa, mennyi ideig tart, magától elmúlik-e, kíséri-e a széklet megváltozása, zavarja-e a gyermeket a mindennapi életvitelben, felébred-e rá álmából és okoz-e fogyást?

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.