Gyors felépülés

A pszichés eredetű problémák leküzdése – a gyógyulás útján!

A pszichés eredetű problémák többségénél a gyógyuláshoz részben szakszerű segítség, részben pedig saját kezdeményezésű életmód-változtatás kell. A siker titka az, hogy az önnek legmegfelelőbb stratégia kidolgozásában szorosan együttműködjön az orvosával, illetve tanácsadójával.

Pszichoterápia

A tanácsadás és a pszichoterápia segíthet az embereknek megérteni a szorongásuk és depressziójuk hátterében rejlő tényezőket. A terapeutával végzett munkaképessé teszi arra, hogy saját problémakezelő stratégiát dolgozzon ki, megtanulja értelmezni és ezáltal elviselhetőbbé tenni az érzéseit.

Kérje háziorvosa tanácsát a különféle pszichés problémák – például szorongás, depresszió vagy skizofrénia – esetén alkalmazható egyéni vagy csoportos beszélgetős terápiákról. A fájdalmas élményekről néha nehéz beszélni, de ezzel természetesen a szakemberek is tisztában vannak. Legyen annyira nyílt, amennyire csak képes, hogy a lehető leghatékonyabb módon kezelhessék a problémáját.

A tanácsadásra – amely összesen 6-12 egy-egy órás alkalomból álló, egyéni foglalkozás – háziorvosa utalja be. A tanácsadó végighallgatja önt, és feltehetően kérdezni fog, viszont nem ajánl megoldásokat, hanem a pácienst biztatja arra, hogy találja meg a saját kiútját. Egyes esetekben ajánlatos lehet hosszabb távon is folytatni a kezelést. Ez a fajta terápia sikeresen alkalmazható enyhe szorongás és depresszió esetében, s gyakran segíthet megbirkózni az olyan problémákkal, mint a harag, a párkapcsolati gondok, a gyász, a pánikrohamok, a generalizált szorongásos zavar és a szociális fóbia.

A kognitív viselkedésterápia segít azonosítani az hibás és irreális gondolatokat és viselkedésformákat, majd lecserélni őket reálisabbakra és kiegyensúlyozottabbakra. Ez a későbbiekben segíthet, hogy pozitívabban reagáljon azokra a helyzetekre, amelyek korábban szorongást és depressziót okoztak. A kezelés általában 1-2 órás foglalkozásokon történik, hetente egyszer, amely akár éveken át is folytatódhat. A kognitív viselkedésterápiai foglalkozások lehetnek egyéniek és csoportosak is.

Napjainkban már több olyan interaktív számítógépes program is létezik, amelyek otthonában a négy fal között teszik lehetővé a kezelést. A kognitív viselkedésterápia az interneten keresztül a tanácsadás olyan formája, amelyet az enyhe vagy mérsékelt depresszió kezelésére használnak. Az interperszonális pszichoterápia főként a kapcsolati és kommunikációs problémákkal foglalkozik; a családterápiában a terapeuta az egész családot bevonja a munkába; a párterápia pedig a két partner részvételével történik.

Találjon segítséget!

Kérje meg háziorvosát, hogy adjon beutalót a szakrendelők pszichiátriai részlegébe, a megfelelő terapeutához. Utánanézhet a regisztrált terapeutáknak az interneten is.

Ki kicsoda a mentálhigiénés ellátásban?

  • Háziorvos: Sok olyan mentálhigiénés probléma van, amelyet a háziorvosok kezelnek. Ha szakember segítségére van szükség, a háziorvos beutalja önt a megfelelő rendelésre.
  • Közösségi mentálhigiénés gondozó: a szerepe sokrétű, a tanácsadástól kezdve a problémakezelési stratégiák kidolgozásáig sok mindenben segíthet.
  • Tanácsadó: A tanácsadó valószínűleg megfelelő képzést kapott ahhoz, hogy bizonyos tüneteket mutató vagy adott problémával küszködő pácienseken segítsen. Munkája gyakran abból áll, hogy meghallgatja az illetőt, és megpróbál segíteni neki saját állapota jobb megértésében.
  • Pszichoterapeuta: a pszichológus végzettségű pszichoterapeuták szakirányú egyetemi végzettséggel rendelkeznek.
  • Klinikai pszichológus: a klinikai pszichológus egyetemi végzettségű nem orvos szakember, aki arra törekszik, hogy beszélgetős terápiával pozitív változásokat érjen el a betegek életében.
  • Pszichiáter : a pszichiáterek orvosi végzettségű, a mentálhigiénés problémák kezelésére specializálódott szakemberek. Gyógyszereket is felírhatnak, s általában kórházakban vagy klinikákon dolgoznak.

A kezelés kiválasztása

Érdemes több helyre is elmenni, mielőtt kiválasztaná a terapeutát. A legfontosabb kérdés, amelyet önmagának kell feltennie, így szól: „Megbízom ebben a személyben, képes leszek kommunikálni vele?”

A terapeutától pedig a következőket kérdezze meg:

  • Elmondaná, milyen terápiát kínál, és hogy ez ön szerint miként segíthet nekem?
  • Milyen végzettsége van?
  • Mennyibe kerül a kezelés (ha magánrendelőbe megy, azt az egészség biztosítás nem fedezi)?

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.