Fájdalmak diagnózisa

Pszichés zavarok, zavartság és alkoholizmus

Bélbetegségek pszichés zavarai a központi idegrendszer vascularis, fertőző, lázas vagy más eredetű megbetegedéseihez csatlakoznak, endokrin eredetűek vagy bizonyos anyagcserezavarokkal függnek össze, esetleg mérgezések következményei.

Zavartság

Zavartság, psychomotoros nyugtalanság, izgalmi állapot, mely egészen a közveszélyes dühöngésig fajulhat, nem olyan jelenség, melynek jellegéből az alapbetegségre következtetni lehetne. Legfontosabb feladatunk annak a megállapítása, hogy a beteg lázas-e, mert a láz észlelésével a lázas delírium diagnózisa valószínű, és ilyenkor a láz okát kell csak megállapítanunk. Esetleg kiütés, fizikális eltérés a tüdőben, a fehérvérkép változása, meningeális tünet, hasmenés stb. teszi lehetővé a diagnózist.

A delírium nem az alapbetegségtől, hanem a láz nagyságától és a beteg alkatától függ, leggyakrabban azonban pneumonia, influenza, erysipelas, akut reumás láz, akut pyelitis, malária, sepsis, typhus abdominalis folyamán figyelhető meg. Gyermekeken, idős egyéneken, neuropathiásokon fordul elő, nemegyszer alkoholistákon.

Ha a deliráló beteg láztalan, mérgezésekre, alkoholizmusra, uraemiára, hepatikus encephalopathiára, hypoglykaemiára és lokális agyi betegségekre (akut meningitis, meningitis basilaris, lueses meningoencephalitis, encephalitis, rabies, trauma utáni állapot) kell gondolnunk.

Delíriumot okozó mérgek

A mérgezések közül nyugtalan, delirium felé hajló állapotot okoz az atropinnal, arzénnel, benzedrinnel, benzollal, ólommal, higannyal, koffeinnel, fenacetinnel, ergotaminnal, jodidokkal történő mérgezés. Az encephalopathia saturnina fejfájással, álmatlansággal, később izomgörcsökkel jár, dementiára vezet. Az erethismus mercurialis neurasthenias tünetekkel indul és súlyos pszichés zavarokkal végződik, miközben a beteg cachexias állapotban pusztul el. Szénmonoxid-mérgezés kezdetén is psychosis alakul ki, deliráló állapottal. Morfinnal élők elvonásos állapota is psychomotoros nyugtalansággal jár.

Az alkohol okozta zavartság

Az alkohol akut zavartságot, delirium tremenst és Korsakoff-psychosist okozhat. Az autointoxicatiók közül az eclampsia okozta pszichés zavar szintén első megnyilvánulása lehet a veseelégtelenségnek, legtöbbször azonban az első görcsroham után következik be, a beteg erőszakos, ordít, nem tartható ágyban, hatalmas erővel küzd az orvos és az ápoló ellen. Inkább tartós depressziót, de néha heveny pszichés jelenségeket okoznak a tartósan szedett Rauwolfia készítmények.

Hepatikus kóma, máj eredetű zavartság

A hepatikus kóma bevezetője is lehet psychomotoros nyugtalanság. A diagnózis a sárgaságon és a pozitív májpróbákon, a tapintható májon alapszik. Különleges formája a kóros pszichés állapotnak a portális encephalopathia. Olyan májcirrhosisban keletkezik, melyben portocavalis anastomosisok alakultak ki és a portarendszer vére nem a májba, hanem közvetlenül a systemás keringésbe jut. Ugyanez következik be a portális hypertensio okozta varixvérzés miatt végzett shunt-műtét után is. A béltraktus felől felszívódó nitrogéntartalmú anyagok encephalopathiát okoznak. A mérgező anyagok mértékéül az ammóniát használjuk fel.

A szérum ammóniatartalma ilyen esetekben 50 mol/l-nél nagyobb. A beteg ritkán fokozatosan, gyakrabban hirtelen válik zavarttá, különleges tevékenységet folytat, járkál, csavarog, a kórteremben más ágyába fekszik bele, illetlen, goromba, gátlás nélkül vizeletet ürít a szoba vagy a kórterem padlójára. Később az ilyen beteg fokozatosan kómatosussá válik.

A roham elmúltával semmire sem emlékszik. Jellemző az állapotra már kezdeti stádiumában a szétterpesztett ujjaknak a madarak szárnycsapásaihoz hasonló durva tremora, a szérum ammóniatartalmának növekedése, a beteg írásának megváltozása, rajzoláskor kusza vonalak keletkezése és az EEG elváltozás. Ilyen portális encephalopathiás pszichés zavart bő fehérjefogyasztás, ammónium-klorid, methionin, karboanhidrázinhibitor szedése, tiazidhatás, melaena vált ki. Ritkábban gócos idegrendszeri jelenségeket is észleltek.

A hypoglykaemiás zavartság

A hypoglykaemiás zavartság a legbizarrabb külsőt öltheti megnyilvánulásaiban. A beteg eszméletlenné válása előtt beszámíthatatlan, elcsavarog, dezorientált, feltűnően erőszakos, az állapotát megszüntető ételt vagy cukrot nem hajlandó elfogyasztani és a glukózinjekciót sem engedi beadni magának. A legkülönbözőbb inadekvát műveleteket végzi el.

Mindez leginkább az inzulininjekció által előidézett hypoglykaemiára, különösen elhúzódó hatású inzulin után beálló hypoglykaemiára jellemző. A spontán hypoglykaemia legtöbbször inkább eszméletlenséget okoz és nem jár zavartsággal. Az anamnézis ismeretében a diagnózis könnyű. Egyébként a beteg sápadtsága, izzadása, remegése kelti fel a gyanút, mielőtt a laboratóriumi vizsgálatok igazolnák a hypoglykaemiát.

Dementias jellegű zavartság

Dementias jellegű zavartságot okoz az encephalomalaciávál járó cerebrális arteriosclerosis. A hozzátartozók legtöbbször elmondják az idősebb beteg pszichés karakterisztikumait, és elsősorban a beteg viselkedésének, magatartásának megváltozását. Kényszersírás, máskor kényszernevetés, érzékenység, izgatottság, hajlam a dühre, nagy feledékenység, emlékezetzavar, szellemi visszafejlődés, majd beszédzavar jellemzi ezeket a betegeket. Psychomotoros nyugtalansággal járó roham rendszerint a kora éjszakai órákban alakul ki. A beteg felkel az ágyból, nyugtalan, nem csillapítható, régi élményeivel foglalkozik, panaszkodik, sír, oktalanul viselkedik. Hasonló állapotot nemegyszer műtét, trauma vagy lázas roham vált ki.

Az arteriosclerosis jellegzetes tüneteiről, néha a mimika nélküli arcról ismerhető fel. Deliriumszerű dühöngésekre képes a paralysis progressivában szenvedő beteg is a megbetegedés előrehaladott stádiumában. E rohamok apolexiaszerű vagy sacerre emlékeztető jelenségekkel is párosulhatnak. A diagnózist reflexeltérések irányítják. A központi idegrendszer egyéb organikus megbetegedései által okozott akut psychosisokkal itt nem foglalkozunk. Megemlítjük a hypothalamus bántalmára jellemző, psychomotoros nyugtalansággal járó izgalmi állapotot, mely áldühösség néven ismeretes.

Az endocrinium megbetegedései nagymértékben befolyásolják a pszichét

A hyperthyreosisos betegek psychomotoros nyugtalansága akár mániás formát is ölthet. Máskor neurasthenias vagy hysterias tünetek állnak előtérben, amelyek mértéke a hyperthyreosis mértékével párhuzamos és javulásuk is együtt halad a hyperthyreosis javulásával. Leggyakoribb ilyen esetben a szorongásos neurosis megjelenése. Máskor depressiós állapot is előfordul. Hypothyreosism a szellemi tevékenységek csökkenésén kívül a gondolkodás és az asszociációk lassulása, az érdeklődés csökkenése jellemző. Az endemias és sporadikus cretinek oligophreniája ismeretes. A Cushingszindróma depressióval, euphoriával egyaránt járhat.

Nők mensesének megszűnésével járó vegetatív funkcionális zavarokkal kapcsolatban pszichés tünetek is mutatkozhatnak, sőt valódi psychosis is kifejlődhet. Megemlítjük még a nálunk ma már ritka, avitaminosisokkal kapcsolatos pszichés zavarokat, melyek leginkább pellagrában ismeretesek. Számtalan olyan belgyógyászati megbetegedést ismerünk, melynek tünetei a neurasthenias panaszokat utánozzák. Ezekről a funkcionális és organikus betegségek elkülönítésének tárgyalásakor még lesz szó.

Maradandó elbutulást okozó betegségek

Megemlítjük még azokat a megbetegedéseket is, amelyek szellemi visszamaradással vagy visszafejlődéssel, dementiával járnak. Ilyenek az infantilismus tárgyalásakor már említett betegségek és az amaurotia idiotica Tay-Sachs, az oligophrenia phenylpyruvica, a gargoylismus, a Pick-féle progresszív agyi atrophia, a senilis és a praesenilis dementia, a microcephalia. Szellemi visszamaradás jellemzi többek közt a Niemann-Pick betegséget, a Laurence-Moon-Biedl-szindrómát, a Sturge-Weber betegséget, a Werner-szindrómát, a Down-szindrómát és számos más világrahozott zavart.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.