Magasvérnyomás kezelése

Milyen tünetei vannak a magas vérnyomásnak?

A magas vérnyomásnak nincsenek specifikus tünetet Ezért csak akkor derül ki, hogy magas a vizsgált egyén vérnyomása, amikor megmé­rik. Emiatt nevezik „csendes gyilkosának a magasvérnyomás-betegséget.

A fenti válasz bizonyára sokak számára meglepő, hiszen előfordul, hogy az ember megérzi a magas a vérnyomást: feszült, ideges, kipirul az arca, szapora a pulzusa, fokozódik a légzése. Mindez természetes állapot akkor, amikor felfokozott érzelmi állapotban van (pl. dühös) az illető. Mihelyt meg­szűnik ez az érzelmi állapot, a vérnyomás visszatér a nyugalmi szintre.

Ma­gasvérnyomás-betegségről akkor beszélünk, amikor nyugalomban sem csök­ken a vérnyomás 140/90 Hgmm alá.

Nem specifikus, de gyakran előforduló tünet lehet magas vérnyomású egyénekben az orrvérzés, a szabálytalan pulzus, a szédülés, az alvászavar, az érzelmi labilitás, valamint a szájszárazság. A fejfájás sem specifikus tünete a magas vérnyomásnak. Azoknak az egyéneknek sem fáj gyakrabban a feje, akiknek magas a vérnyomásuk.

A fejfájásnak nem a magas vérnyomás az oka

Egy vizsgálatsorozatban kiderült, hogy sokkal ritkábban panaszkodtak fejfájásra azok az emberek, akik nem tudták, hogy magas a vérnyomásuk (nem mondták meg nekik), mint azok, akiknek megmondták, hogy magas a vérnyomásuk. Nagyon magas, általában 200 Hgmm-es szisztolés vérnyomás felett lehetséges, hogy annál hevesebb a fejfájás, mennél magasabb a vérnyomás. Ezekben az esetekben a vérnyomáscsökkentő kezelés hatására a fejfájás is megszűnik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.