Magasvérnyomás kezelése

Mi a különbség a hipertenzió és a hipertónia között?

A magas vérnyomás (hipertenzió) szabályszerűen előfordul egészséges emberben is, de lehet megbetegedés tünete is. Az esszenciális hipertenzió, a hipertónia betegség viszont olyan állapot, amelyben a magas vérnyomás a betegség lényege (essentiája).

Különböző tényezők hatására egészséges emberben is megemelkedhet a vérnyomás. Ilyenkor azonban ismerjük a vérnyomás­emelkedés okát, s az ok megszűnte után a vérnyomás rövid időn belül (3 perc) visszatér a nyugalmi értékre. A magas vérnyomás különféle megbetege­dések tünete is lehet (másodlagos hipertenzió). Ilyenkor az adott betegség többi tünete alapján lesz nyilvánvaló, hogy a magas vérnyomás nem az egész­séges szervezet cardiovasculáris adaptációjának a megnyilvánulása.

A kórosan magas vérnyomás oka az esetek túlnyomó többségében (95%) ismeretlen, vagyis a ma rendelkezésünkre álló vizsgáló módszerekkel nem tudjuk egyértelműen meghatározni. Ezért kapta ez a betegség az esszen­ciális hipertenzió elnevezést. Számos adat bizonyítja, hogy a vegetatív ideg­rendszer és a vese működési zavarai okozhatnak magas vérnyomást, ennek alapján beszélnek neurális, illetve renalis eredetű esszenciális hipertenzióról.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.