Magasvérnyomás kezelése

Magas vérnyomás – az első számú közellenség

A magas vérnyomás okairól és következményeiről szóló felvilágosító kampányok eredményeként az emberek ma sokkal inkább tisztában vannak a magas vérnyomás jelentőségével, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

1972-ben, a felvilágosítóprogram kezdete előtt az Egyesült Államok lakóinak kevesebb mint 25 százaléka tudta, hogy a magas vérnyomás stroke-ot és szívinfarktust okozhat.

Agyvérzés

Ma már 68 százalékuk van tisztában ezzel a ténnyel. Emellett napjainkban a lakosság 27 százaléka igyekszik alacsonyabb szinten tartani a vérnyomását, jóval többen, mint az 1970-es években, amikor alig 10 százalékuk törekedett erre.

Jegyezzük meg! A szakértők szerint a magas vérnyomás elleni gyógyszerek csak 1980 óta több millió életet mentettek meg.

A felvilágosítóprogramok kétségkívül számos életet mentettek meg

Az Egyesült Államokban az elmúlt három évtizedben 60 százalékkal csökkent a stroke okozta halálozások száma, a koszorúér-betegségek miatti halálozásoké pedig 53 százalékkal.

Hazánkban sajnos korántsem ilyen biztató a helyzet

A halálozások több mint fele szív- és érrendszeri betegségeknek tulajdonítható, ezek közül is a koszorúér betegség a legfőbb halálok.

Infarktus

Magyarország első helyen áll az iparilag fejlett országok között az aktív, 40 és 69 év közötti férfiak halálozásának tekintetében. Míg a nyugati országokban az étrendi változtatások, a testmozgás és a korszerű gyógyszeres kezelés hatására a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás 1970 óta 20-30 százalékkal csökkent, addig Magyarországon sajnos növekedett. 1995-ben 10 000 lakosból 250 halt meg koszorúér-betegség miatt.

Igaz, az Egyesült Államokban is csupán az emberek 27 százaléka tesz lépéseket a felvilágosítás hatására azért, hogy alacsonyabb legyen a vérnyomása. Ezenkívül az utóbbi évek adatai már nem olyan kedvezőek, mint a korábbiakéi:

A magas vérnyomás csökkentéséért aktívan fellépők számának növekedése 1993 óta lelassult, sőt visszaesett.

A stroke előfordulási aránya kismértékben nőtt az elmúlt évtizedben

A koszorúér-betegségek számának csökkenése megállt.

Egyre nő azon veseelégtelenségben szenvedők száma, akiknél művesekezelést kell alkalmazni (a beteget olyan berendezésre kapcsolják, amely kiszűri véréből az ártalmas salakanyagokat, a felesleges sót és folyadékot). A leggyakrabban a cukorbetegeknek van szükségük a dialízisnek is nevezett eljárásra, de utánuk rögtön a magas vérnyomásban szenvedők következnek.

Mozgás - futás
Sportoljunk!

A nehézségek ellenére a magas vérnyomás elleni hadjárat figyelemre méltó sikereket könyvelhet el. Az a tény, hogy ezt a cikket olvassuk, azt jelzi, hogy azok közé tartozunk, akik tisztában vannak a hipertónia egészségügyi kockázataival. Ideje, hogy tegyünk is valamit a veszély csökkentése érdekében: korlátozzuk só- és alkoholbevitelünket, szokjunk le a dohányzásról, és ügyeljünk arra, hogy eleget mozogjunk.

Ne igyunk!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.