Masszázs fajták

Svédmasszázs

Ez az egész testre kiterjedő sorozat általában egy órát vesz igénybe, bár a kezelés időtartama a kezelt személy szükség­letei szerint változtatható. Fontos, hogy a masszázst mindkét fél élvezze: engedjük el magunkat, és csak azokat a techniká­kat alkalmazzuk, amelyek számunkra is kényelmesek.

Előkészületek

Mielőtt hozzáfognánk a svéd­masszázshoz, bizonyosodjunk meg róla, hogy minden készen áll.  Mindig kérdezzük meg a kezelt személyt, nincsenek-e olyan prob­lémái, amelyek miatt a masszázs ellenjavallt. Ne feledjük a masszázs alapszabályát: ne okozz kárt se magadnak, se a kezelt személynek.

Kérjük meg a kezelt személyt, hogy vetkőzzön le, és feküdjön a masszázsasztalra – amíg ezt megteszi, hagyjuk el a szobát, mossunk kezet. Miután vissza­tértünk, törülközőkkel teljesen takarjuk be, és bizonyosodjunk meg róla, hogy a kezelt személy kellemesen érzi magát.

Masszázs során mindig kérjünk visszajelzést, így biztosan nem okozunk fájdalmat, és könnyen korrigálhatjuk a fogásokat.

A hát

A hát masszírozásához először tegyük egyik kezünket a váll kör­nyékére, a másikat pedig a derék tájára. Gyengéd, ringató mozdula­tokkal lazítsuk el a kezelt személyt. Ezután tegyük szabaddá a hát egész területét, és tapintással óvatosan keressük meg a feszes izmokat.

Ezután kezdődhet maga a masszázs. Laza kézzel ritmikusan, gyengéden simítsuk át a hát egész felületét. Legjobb, ha a mozdulatok a szív felé haladnak, de bármely más irányban is végezhetők.

A váll

A hát után a váll simítása, majd gyúrása következhet. Ne sajnáljuk az időt, gyúrjuk ki a feszültséget az izmokból. Mire idáig eljutunk, az egyórás masszázsidőből mintegy tizenöt-húsz percet felhasználtunk.

A nyak és a fej

A nyakizmokon meregető mozdu­latokkal alkalmazzuk a simítást. Ellenőrizzük, hogy a nyomás erőssége megfelelő-e a kezelt személy számára. Masszírozzuk a nyakat külön­böző fogásokkal. Ezután csúsztas­suk kezünket a fejre. Először alkal­mazzuk a nyomásponttechnikát, majd ujjainkkal apró, körkörös mozdulatokkal végezzünk lassú dörzsölést.

Ha a kezelt személy nem akarja, hogy a haja olajos legyen, masszázs közben tegyünk egy kis törülközőt a fejére.

Ütögetés a háton

Takarjuk be a kezelt személyt törülközővel, és alkalmazzuk az ütögetés különböző fogásait (ütögetés tenyéréllel, kupolára formált tenyérrel, laza ököllel; paskolás, tépkedés) a hát egész terüle­tén. Eddigre nagyjából harminc percet használtunk fel a rendelke­zésre álló időből.

A láb hátsó oldala és a talp

Menjünk az asztal másik végére, és nedves törlőkendővel vagy fertőtlenítő spray-vel tisztítsuk meg a lábfejet. A legtöbb ember – ha nem csiklandós – szereti, ha a talpát masszírozzák, ezért a kezelt személlyel egyetértésben fordítsunk nyugodtan erre a terü­letre egy kicsivel több időt.

Először melegítsük át a láb­fejet, aztán hüvelykujjunkat finoman az izmok közé nyomva lazítsuk ki a területet. Általában először az egyik lábfejet és a láb-szárat-combot masszírozzuk, s csak ezután térünk át a másik oldalra. Alkalmazzunk simítást és gyúrást az alsó lábszáron, illetve a combon, vigyázva, hogy mindig a szív felé haladjunk.

Amikor befejeztük, töröljük le az olajat a törülközővel, majd takarjuk be azt a testtájat, amelyen dolgoztunk. Ezután alkalmazzuk ugyanezeket a technikákat a másik lábfejen, lábszáron és combon. Nem számít, hogy melyik oldalt masszírozzuk először. A két láb kezelésére tíz-tíz perc javallott.

A láb elülső része

Kérjük meg a kezelt személyt, hogy forduljon a hátára. Helyez­zünk egy párnát a térde alá, hogy megtámasszuk a derekát, a nyaka alá pedig tegyünk egy kisebb párnát vagy törülközőt. Alkalmaz­zuk ugyanazokat a technikákat a láb elülső részének mindkét oldalán, majd takarjuk be.

A has és a mellkas

A hason az óramutató járásával megegyező irányban haladjunk, mert ez segíti az emésztést. Kenjük fel az olajat, és körkörös, lassú mozdulatokkal masszírozzunk először egy, aztán mindkét kézzel. Ha a kezelt személy bármely ponton kellemetlenül érzi magát, hagyjuk abba a masszázst. Takarjuk be a hasat, és térjünk át a mellkas­ra. (A mellkas masszírozásához mindig kérjünk engedélyt.)

A kar és a kéz

Alkalmazzunk gyengéd simítást a karon és a kézen. A masszázst az ujjak óvatos kihúzogatásával fejezzük be.

Az arc

Az arc masszírozása előtt mossuk, de legalábbis töröljük meg a kezünket, hiszen eddig a test többi részén (így a lábfejen is) dolgoz­tunk. Üljünk zsámolyra vagy tér­deljünk le, hogy közvetlenül a kezelt személy feje fölött legyünk. Tisztítsuk meg az arcát, és vigyünk fel rá a bőrének megfelelő típusú, kis mennyiségű olajat.

Az arc viszonylag kicsi, jól defi­niált terület, ezért mozdulataink legyenek precízek, célratörőek. Válasszunk olyan technikákat, melyekben a nagyon lassú, laza érintések dominálnak. A gyengéd simítások végén kezünket mindig hozzuk le az állkapocshoz: ez segít elvezetni a méreg- és salakanya­gokat. A kezelést könnyed kopog­tatással és/vagy a haj simításával zárjuk.

A kezelés vége

Tudassuk a kezelt személlyel, hogy a kezelés véget ért, és most elhagy­juk a helyiséget, kezet mosunk, amíg ő felöltözik. Adjunk bőven időt arra, hogy a kezelt személy „visszatérjen” az ellazult állapotból. Ha szükséges, segítsük le az asz­talról, és kínáljuk bőségesen vízzel: ez segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Kérdez­zük meg véleményét a kezelésről: ebből tanulhatunk a legtöbbet. Jegyezzük fel tapasztalatainkat, hogy a legközelebbi alkalommal szükség esetén változtathassunk.

Jegyezzük meg! Az érintés ősi gyógyító művészet. Minél többet gyakoroljuk a masszázst, annál szakavatottabbá válunk.

Kapcsolódó cikkek

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.