Masszázs fajták

Aromaterápiás masszázs

Ennek a csodálatos aromaterápiás masszázssorozatnak minden mozdulatát három-öt alkalommal kell megismé­telni. A kezelt személy hason fekszik, melegen betakargat­va, lábfeje és bokája alatt párnával. A kezelés a háton kezdődik.

Néhány szó a kezelésről

Ez a holisztikus kezelés, amelyet a francia Micheliné Arcier fejlesztett ki, a természetes lazító és gyógyító terápiák kombinációja.

Alkalmazza a simítást, a gyúrást, az akupresszúrás pontok ingerlését (a Hagyományos Kínai Orvoslás meridiánelmélete alap­ján), illetve több nyirokelvezetési technikát (melyek segítenek eltá­volítani a salakanyagokat, meg­szüntetik a folyadék-visszatartást, és serkentik az immunrendszer működését). Stimulálja a kez­es a lábfej, illetve az arc reflex-pontjait, melyek mind egy-egy szervnek vagy a test valamely részének felelnek meg. Az aroma­terápiás masszázs épít a polaritás-terápiára is, mely azon a feltevé­sen alapul, hogy a szervezet egyes részei között folyamatos elektro­mágneses áramlás van.

Bizonyos testrészek pozitív, mások negatív töltésűek

Egészséges, harmonikus személyeknél a pólusok között szabadon áramlik az életenergia, ám ha elakad, energiablokkok keletkeznek. A terapeuta saját mágneses erőterével igyekszik kiegyensúlyozni az életenergia áramlását. így kezdjük: tegyük bal kezünket a tarkóra, és tartsuk ott néhány másodpercig. Közben jobb kezünket csúsztassuk a két lapocka közé, majd a hát közepére, végül az alsó háti szakaszra.

1. A nyak gyúrása és nyomás a nyakszirtre

Nyakszírt masszázs

Kezünkkel gyengéden gyúrjuk át a nyakat alulról felfelé, majd keresztben a koponyaalapnál. A fej jobb oldalát bal kezünkkel megfogva mutatóujjunkkal gyakoroljunk nyomást a koponyaalapra, a fülhöz közeli területről kiindulva. Amikor elérjük a gerinc vonalát, cseréljük fel a két kezet, és a jobb kéz középső ujjával gyakoroljunk nyomást a koponyára. Ez a mozdulat hatéko­nyan fellazítja az izmokat ezen a területen.

2. Nyolcasok

 

nyolcasok

Egyenletes, hosszú simításokkal vigyünk fel olajat a hát egész felületére. Tegyük mindkét kezünket az alsó háti szakaszra, és seprő mozdulatokkal haladjunk felfelé a gerinc mentén, végig a vállon, majd vissza lefelé. A hát közepén keresztezzük a kezünket, majd befejezésként gyengéden csipkedjük meg a csípő két oldalát. Ez a moz­dulatsor korlátlanul ismételhető, alkalmazásával biztosít­ható a kezelés folytonossága.

3. A gerinc melletti hosszanti árkok kezelése nyomással

Gerinc

A gerinc végétől indulva fektessük mindkét tenyerünket a hátra úgy, hogy hüvelykujjunk a gerinc mentén legyen, majd hüvelykujjal alkalmazzuk a nyomás-lazítás-elen­gedés módszerét. Haladjunk a nyakig, aztán végezzük el a mozdulatsort a gerinc másik oldalán. Masszírozzuk a két oldalt váltakozva összesen ötször. Ez a mozdulat, amely a hagyományos kínai gyógyászatban a húgyhólyag meridi­ánját követi, a szimpatikus idegrendszert stimulálja.

4. Nyirokkisöprés

Nyirokkisöprés masszázs

Következő mozdulatként alkalmazzuk a nyi­rokkisöprés technikáját. Induljunk a tompor tetejétől úgy, hogy két hüvelykujjunk összeér. Könnyedén csúsztassuk fel őket a gerinc két oldalán, egy hosszú és két rövid seprésszerű mozdulatot használva, s így jussunk el egészen a nyakig. A nyirok elvezetése javítja a nyirokke­ringést.

5. Kanalazó és zongorázó mozdulatok

hat-kanalazo-masszirozasa

Ha a bőrt két kezünket kanálszerűén tartva kiemeljük, megszüntethetjük a hát izmaiban lévő, az energia szabad áramlását akadályozó feszültségeket, illetve serkenthetjük a vér és a nyirok keringését. Az alsó háti szakaszon a nyak felé haladva kanalazó mozdulatokkal emelgessük fel a bőrt. Váltakozva dolgozzunk a gerinc két oldalán. Ezután futtassuk végig uj­jainkat és kezünket a test két oldalán. Használ­juk ezt a technikát egészen fel a vállig.

A deréktájék

Az aromaterápiás masszázs javítja a vér- és nyirokkeringést, ezért segíthet az alsó háti szakasz problémáinak – fájdalom, izomfeszülés – enyhítésében. A karon, illetve a kézfejen alkalmazott gyengéd technikák hozzájárulnak a teljes el­lazuláshoz.

1. Nyolcasok

A medence területén alkalmazott nyolcas fogás kiváló simító technika, melynek segítségével könnyebb felvinni az olajat, illetve az izmok bemelegí­tésében is nagyon hatékony. Tegyük mindkét kezünket a jobb csípőre, aztán húzzuk a bal kezünket magunk felé, miközben a jobb kéz folytatja a masszázst nyolcas alakban.

2. Körkörös és legyezőszerű mozdulatok

A keresztcsont tetejétől kiindulva mozgassuk mindkét hüvelykujjunkat kör­körösen a medencecsont felett. Ugyanezt a területet ujjainkat legyezőszerűen széttárva simítsuk át. Ezek a mozdulatok hatékonyan lazítják a farizmot.

3. A vese simítása

Az alsó háti szakasz gyengéd simítása meg­nyugtatja a vesét, és serkenti a nyirok áramlását. Dolgozzunk kinyújtott tenyérrel, folyamatos mozdulatokkal, a csípő irányába haladva.

4. Simítás a karon

Az illóolajok felviteléhez használjuk a simítás technikáját. A kar masszírozását a derék vonalától, az alkaron kezd­jük, egészen a vállig haladunk, majd lefelé a karon, s végül gyengéden meghúzogatjuk az ujjakat. Amikor idáig eljutottunk, tetszés szerint megmasszírozhatjuk mindkét kézfejet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.