Wellness otthon

Relaxációs terápiák

A különféle masszázstechnikáknak különböző az egészségre gyakorolt hatása. Bizton állítható, hogy mindegyik segít a stressz csökkentésében, attól függetlenül, hogy lágy, könnyed vagy erősebb nyomással dolgo­zik. Ez annak köszönhető, hogy a masszázs stimulálja a vérkeringést, az izmokból eltávozik a feszültség, és a fizikai kontaktus (érintés) is jó hatással van a testre.

Svédmasszázs

A svéd masszázstechnika kifejlesztését Henrik Per Ling-nek tulajdonít­ják, habár a holland orvos Johan GeorgMezger francia kifejezésekkel már leírta az alapmozdulatokat. Ilyenek például a könnyed érintés, ritmusos ütögetés, szorítás és simogatás. A svédmasszázs fájdalomcsökkentő hatása bizonyított, hatékony ízületi merevség esetén és élénkítő hatása segít a rossz vérkeringésű embereknek.

A lábfejmasszázs

A normál lábfejmasszázs (nem Összekeverendő a reflexológiával) a lábfejekre, bokára, lábujjakra és lábszárra irányuló, gyengéd, svéd masszázstechnikára alapuló masszázs. Általában normál masszázs­ágyon történik, a lábak kisfokú megemelése mellett. Élénkíti a vérke­ringést, csökkenti a feszültséget, az ízületi merevséget és a fáradtságot.

Aromaterápiás masszázs

Az aromaterápia növényi olajokat használ gyógyításra, fájdalom­csökkentésre és a stressz oldására. Ezek az olajok levelekből, fakéregből, gyökérből, magvakból, gyantából és virágokból kivont, nagy sűrűségű koncentrátumok. Nyugtató hatásuk miatt népszerű illa­tok a levendula, narancs, majoránna, mandarin és bazsalikom.

Eze­ket általában vegyítik valamilyen „hordozó” olajjal, mint például az édesmandula- vagy szőlőmagolaj, a kívánt hatástól függően. Az olajok aztán különböző masszázstechnikákkal bekerülnek a bőrbe. Ez a fajta masszázs alkalmas a stressz és depresszió kezelésére, a ma­gas vérnyomásra, rossz vérkeringésre, ízületi gyulladásra és néhány bőrproblémára is.

Forró guriga hátmasszázs

Ennek a technikának az alapja egy összegöngyölt törülköző, melyre a masszőr forró vizet önt. Ezután a forró törülközőt a hát és váll külön­böző pontjaira nyomja, egyre hosszabb és hosszabb ideig, ahogy az hűl ki. Ezután a nyaktól lefelé egy folyamatos, határozott mozdulattal legör­geti a törülközőt a keresztcsontig, majd a páciens hátán hagyja, hogy csökkentse a hőveszteséget. Ez a kezelés hatékony a hát fájdalmának csökkentésére, valamint izomlazító és fájdalomcsökkentő hatása is van.

Forró köves terápia

Manapság már sokféle forróköves kezelés/masszázs létezik. Ez a tech­nika a hagyományos svéd masszázsra alapul. Általában forró láva­követ vagy bazaltot (jó hőtartó, magas vastartalmú kőzet) megfelelő hőfokra izzítanak, amíg a pácienst olajjal masszírozzák. Ezek után a kövekkel történik a masszírozás az olajos bőrfelületen.

Mikor ennek vége, a kezelés svédmasszázzsal folytatódik. Végül a köveket a legfőbb csakrapontokra helyezik néhány percre. A kezelés hosszától függően ez megismételhető a test másik (elülső) oldalán is. Mint a legtöbb masszázs, ez is alkalmas a hát fájdalmának csökkentésére, a rossz keringés serkentésére, a stressz és feszültség csökkentésére.

Kapcsolódó cikkek

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.