Masszázs

Májpanaszok kezelése a kéz reflexmasszázsával

Figyelem! Külföldi utazás alatt vagy után jelentkező májpanaszokat azonnal ki kell vizs­gálni. A kórokozók keltette májbetegségeket sokszor csak kezdeti stádiumban le­het kedvezően gyógyítani. Megelőzendő a máj zsíros elfajulása, a túltápláltság. Túlzott alkoholfogyasztás és mérgező anyagok tartós fogyasztása krónikus gyulladást okozhat, és ve­szélyes cirrózis kialakulásához vezethet.

Meghatározás

A máj (gör. hepar) a szervezet anyagcseréjének központi szerve. A gyomor-bél traktus véredényei a kapuérbe torkollanak, ez a májba csatlakozik, amely elő­ször tisztítja meg a tápanyagokkal és salakanyagokkal teli vért. A vér a májból az üresvénán át kerül vissza a vérkeringésbe. A máj feldolgozza, tárolja és szükség esetén visszajuttatja a vérbe a tápanyagokat. A salakanyagot az epefolyadékon keresztül választja ki, vagy kémiai folyamatok által úgy alakítja át, hogy a vesén keresztül távozzék.

A máj akkor okoz fájdalmat, ha burka megfeszül a gyulladás okozta megnagyob­bodás miatt. E megnagyobbodás oka lehet kórokozók, különösen vírusok által kiváltott fertőzés vagy a máj túlterhelése káros anyagokkal, például alkohollal, mérgekkel, gyógyszerekkel, túlságosan sok táplálékfelvétellel. A súlyos gyulla­dások után hegek maradnak a májon, amely ezáltal veszít méregtelenítő funkció­jából (cirrózis).

Gyakori panasz, hogy kőképződés miatt az epefolyadék nem jut el az epeutakba. Az epefolyadék megrekedése következtében az epefesték belekerül a vérbe, és sárgaságot, icterust okoz.

Panaszok:

  • a has jobb felső részében nyomás és fájdalomérzés;
  • görcsök (kólika), amikor az epekövek az epeutakba kerülnek;
  • levertség, fáradtság, a teljesítőképesség csökkenése;
  • a bőr és különösen a szemfehérje sárgás elszíneződése (scleranicterus);
  • sötét színű vizelet.

A kezelés módjai:

A kezelés előtt pontos diagnózist kell felállítani, ami gyakran nagyon egyszerű eszközökkel, például a máj kitapintásával, ultrahangos vagy vérvizsgálattal le­hetséges. A kezelést a kórkép határozza meg. Külön májdiéta nem létezik!

Általános szabályok:

  • kerülni kell a mérgekkel, tápanyagokkal és élvezeti cikkekkel való túlterhe­lést;
  • kímélet.

Májpanaszok kezelése

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.