Gyermekbetegségek

A gombafertőzés okai, kezelése

A bőr felszínének fertőzése, orvosi szak­nyelven dermatofitózis.

Okai

A fertőzést gombák okoz­zák: Trichophyton, Microsporum és az Epidermophyton, amelyek képesek áthatolni a bőr szarurétegén, elterjednek a bőrön és a körmön, hajon, szőrszálakon. A fertőzés helye szerint lehet: Tinea capitis (fejótvar), Tinea corporis (a testfelszín gombás fer­tőződése), Tinea cruris (lágyék- és nemi szervi gomba), Tinea pedis (lábgomba), Tinea unguium (körömgomba).

Tünetek

A viszketésen kívül, a fertőzés helye szerint változóak a tünetek Tinea capitis: a hajas fejbőrön egy vagy több, kerek pikkely jelenik meg, ahol a gombafer­tőzés következtében a haj kihullik. Általában nincsenek jelei a gyulladásnak, kivéve az iskoláskorban előforduló kerionnak amikor nagy, gennyes kéreg jelenik meg a bőrön.

  • Tinea corporis: a test szőr nélküli felületén jelenik meg, egy vagy több aszimmetrikus foltot figyelhetünk meg: vörös, pikkelyes, kerek, körvonala éles, amely – ahogy nö­vekszik – jellegzetesen kiemelkedő vörös szegélyt vesz fel, és egy belül világosabb, gyógyulásban lévő foltot vesz körül. Ezek a gombák jellemzően az állatokról kerülnek át az emberre.
  • Tinea pedis és cruris: a láb és a kéz ujjai között alakul ki vagy az ágyékon: a nedvesség kedvez a gombák megtelepedésének.
  • Tinea unguium: általában a kéz körmén telepednek meg a gombák, a köröm megvastagszik, mállékony lesz, és színtelen, beszakad, de újra kinő.

Diagnózis

A tünetek megfigyelése alapján, esetleg gombamintavétel segít­ségével történik (szőr- vagy körömdarab).

Terápia

Az orvos helyileg alkalmazható gombaölő szereket vagy szájon át adható gyógyszert ír fel. Kezelés nélkül a fertőzés spontán gyógyul, habár igen lassan (3-4 hónap). A gyermek, amíg beteg, ne járjon uszodába vagy edzőterembe, a fertőzött területet jó, ha leragasztják, mert tele van spórával. A viszketést enyhíti a szájon át adható antihisztamin, de csak orvosi utasításra alkalmazzuk.

Megelőzés

A fertőzés elkerülése érde­kében kövessük a következő utasításokat:

  • Ellenőrizzük az összes családtagot.
  • A háziállatokat: kutyát, macskát vigyük el állatorvoshoz, ha éppen tünetmentesek, akkor is.

A fertőzés útja

  • Az Epidermophyton csak emberről emberre terjed.
  • A Trichophyton és a Microsporum emberről emberre terjed, illetve a talajból vagy az állatokról kerül az emberre.
  • Közvetlen érintkezés a fertőzött emberrel vagy állattal (főleg kóbor kutyák és macskák) betegséget okoz.

A gyermek fertőzött testrészét tapasszuk le, ne érintsük közvetlenül. A kezelés ideje alatt a gyerek járhat iskolába, de a fertőzött rész legyen leragasztva.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.