Egészségügyi kérdezz-felelek

Ha kivakarom a szúnyogcsípéseket, elfertőződnek?

Nem feltétlenül. A szúnyogcsípések legnagyobb kockázata az élősködők által terjesztett betegségekkel, így a nyugatnílusi lázzal (vagy a St. Louisi encephalitisszel ez nincs Magyarországon) való megfertőződés. Ha nem szeretne terített asztallá válni ezeknek a vérszívóknak, lehetőleg ne mozduljon ki hajnalban és alkonyatkor, amikor a legaktívabbak.

Amikor kimegy, vegyen föl hosszú ujjú ruhát, hosszú szárú nadrágot, és a szabadon maradó testrészeket fújja be rovarriasztóval. Ezek a készítmények általában 5 órán keresztül védelmet nyújtanak, hosszabb ideig tehát, mint az egyébként szintén hasznos eukaliptusz vagy citromfűolaj.

„A múlt hétvégén kirándultam, és most a lábamon megjelent egy piros pötty, melyet piros karika vesz körül.”

Lehet, hogy ez Lyme-kór?

Valószínűleg tényleg egy Lyme-kórt hordozó kullancs csípte meg. A leírt bőrtünetek a betegség első fázisára jellemzők. A folt néha telt piros körként jelenik meg, néha a közepe kifehéredik. A korai tünetek közé tartozik még a hőemelkedés, fáradtság, nyakfájdalom, ízületi és izommerevség, illetve fájdalom, továbbá duzzadt nyirokcsomók. Antibiotikumokkal leküzdhető a fertőzés, de csak akkor, ha még időben megkezdődik a kezelés. Azonnal menjen el orvoshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.