Orvosi tanácsok

Mélyvénás trombózis, műtéti beavatkozás vagy gyógyszeres kezelés?

A mélyvénákban keletkező rögösödés fő veszélye a vérrög tovasodródása a szíven keresztül a tüdőbe, életveszélyes embóliát okozva. Általánosságban elmondható, minél nagyobb véna rögösödik, annál nagyobb a tüdőembólia veszélye. Okaként ma is Virchow alapvető megállapítása mondható igaznak: „Ha a vér áramlása lassúbb, ha a vér alvadékonysága fokozódik, ha az érfal sérül, fokozottabb a trombózis veszélye”.

Mit tudunk róla?

Ezen ismeretek adják az alapot a trom­bózis kialakulásának megelőzésére. A vénás véráramlás lassulása figyelhető meg minden olyan állapotban, ami ágynyugalmat, tartós fekvést, a végta­gok mozgásának csökkenését vonja maga után (gipszkötés, tartós utazás stb) vagy a vénákat összenyomva annak kiáramlását akadályozza (dagana­tok, terhesség, elhízás stb.). Hasonló helyzetet teremt a szívbetegsége miatt lassult keringés is. Ma egyre többet tudunk a vér alvadékonyságának veleszü­letett vagy szerzett fokozódásáról.

Jegyezzük meg! A megismert öröklött rendellenességek gyakorisága feltűnően magas, társulva egyéb hajlamosító tényezőkkel gyak­rabban alakul ki trombózis (Leiden mutáció, protombin rendellenességek, Protein CS, AT-defektusok stb.)

Fogamzásgátlók, hormonok, máj-, dagana­tos és immunbetegségek, valamint fertőzések fokozhatják a vér trombózis­készségét. Az ér sérülése nyilvánvaló balesetek, műtétek következtében, de az ér belhártya-károsodását számos betegség, mérgezéses állapotok, fertő­zések is okozhatják. A fenti, csak kevéssé részletezett megismerések alapján mondhatjuk, hogy az utóbbi években egyértelműen bizonyítottá vált, hogy a trombózisok jelentős része megelőzhető. Ezek a lehetőségek a következők:

Hogyan kerülhető el?

Minden olyan betegségben, állapotban ahol a beteg ágynyugalomra kényszerül, minél hamarabb el kell kezdeni elsősorban a végtagok passzív, majd aktív tornáztatását, lehetőség szerint rugalmas pólya felhelyezésével. Betegségtől függően gon­doskodni kell a megfelelő folyadékbevitelről, mert a kiszáradás fokozza a trombó­ziskészséget. Minden esetben, ha nincs erős ellenjavallat, heparin-profilaxisban kell részesíteni a beteget, ha az immobilizáció, a végtag rögzítése tovább tart, mint két nap.

Jegyezzük meg! A különböző beavatkozások rizikójának mértékére, az adagolás mikéntjére jól használható, elfogadott szakmai szabályok léteznek.

Hasznos lenne a betegek minél szélesebb körének felvilágosítása, hogy kérdezzen rá orvosánál, hogy nincs-e szüksége trombózis-profilaxisra, így biztosan kevesebb indokolt esetben maradna el a megelőzés. Kevésbé ismert és bizonyított a rosszindulatú betegségek fennállása, és főleg azok kezelése során szükséges heparin-profilaxis.

Mivel gyógyítható a trombózis?

Ma kifejezetten könnyen használható, kevés szövődményt okozó és hatásos úgynevezett alacsony moleku­latömegű heparinok mindenki számára elérhetők. Általánosságban az mondható, hogyha felmerül bennünk, hogy szükséges-e az adott esetben a heparin-profilaxis, csak akkor mondjunk le róla, ha az ellenjavallat abszolút (ismert allergia, heparin indukálta vérlemezkeszám csökkenés, közvetlen, jelentős vérzésveszély), de ilyen­kor is szükséges a trombózis-profilaxis valamilyen formájának alkalmazása.

Kutatási eredmények! A kialakult mélyvénás trombózisok, a közvetlenül életveszéllyel nem fenyegető tüdőembóliák legfontosabb kezelési módja a heparin megfelelő adagjának alkalmazása, majd tartós, szájon keresztül szedhető, vérrögösödést gátló gyógyszer (Magyarországon a Syncumar) szedése.

Műtéti beavatkozás vagy gyógyszeres kezelés?

A vénás trombózisok és tüdőembóliák súlyosabb formáiban rendelkezésre áll a vérrög oldásának gyógyszeres lehetősége, ritkábban műtéti megoldása. A kisebb erekben keletkező mélyvénás trombózisok kezelésében a fentiek mellett egyre ritkábban rendelünk el ágynyugalmat. Megfelelő ellenőrzés mellett az ilyen betegeknél a mozgás előnyösebb hatású, a tüdőembólia veszélye sem növekszik.

A tartós véralvadásgátlás időtartamára vonatko­zólag azt mondhatjuk, hogy addig kell fenntartani, amíg a trombózist oko­zó ok fennáll. Ez öröklött trombózishajlamnál akár élethosszig is tarthat. A kezelés felfüggesztése előtt az egyik fontos szempont a vénás keringés helyreállásának mértéke. Minél kevésbé nyílt újra az ér, annál nagyobb a trombózis ismétlődésének veszélye. Említettük, hogy az utóbbi évtized­ben több öröklött hajlamosító tényezőt ismertünk meg.

Kutatási eredmények! Magyarországon 100-200 ezer fő közé tehető az ilyen egészségesek száma. Természetesen jó lenne ezen egyének ismerete, de szűrésük igen nagy költséget jelentene. Célul jelenleg az ismeretlen eredetű fiatalkori trombózisok, családi halmozódásos esetek és a fogamzó korban lévő, terhességet tervező nők szűré­sét kell kitűznünk.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.