Orvosi tanácsok

A stroke megelőzése, kezelése

Az érbetegségekről általánosságban az előző fejezetekben részletesebb információkat kaphattunk. Ezek főleg kockázati tényezőkre, előfordulá­si gyakoriságra, tünetekre és az elváltozások gyógyszeres megelőzésére, súlyosbodásának csökkentésére irányultak. Jelen fejezetben célunk az ér­sebészeti lehetőségek vázolása, melyekkel másodlagosan megelőzhetjük a valamilyen fokú klinikai formában jelentkező érbetegség súlyosbodását.

Kutatási eredmények! Az érsebészeti lehetőségek a betegségek másodlagos megelőzésében különösen az utóbbi 50-60 évben szélesedtek ki szerte a világon, így hazánkban is. Magyarországon az utóbbi néhány év statiszti­káját elemezve évente mintegy 13 000 verőeres és 15 000 gyűjtőeres érsebészi beavatkozás történik.

A verőerek (artériák) betegségei

A verőeres – artériás – megbetegedéseknek kóroktanilag két nagy csoport­ját kell elkülönítenünk:

  1. Érszűkület/elzáródás: következménye lehet az ellátott szervek, szövetek vérellátási zavara, vértelensége, működés zava­ra, elhalása.
  2. Értágulat/repedés: következménye lehet vérrögképződés, környező szövetek összenyomása, testüregbe történő elvérzés.

A leggyakrabban előforduló elváltozások az alsó végtagokon és meden­cei verőereken figyelhetők meg, míg súlyosságukat tekintve az agyat ellátó verőerek betegségei okozta keringési zavarok jelentenek problémát.

Az agyat ellátó nyaki verőér szűkülete

Következménye lehet az agy vérellátási zavara vagy vérrögelsodródás, – szóródás az agy ereibe. Ez agyi ér katasztrófához (stroke) vezethet, melynek következménye az agyszövet károsodása, súlyos működés­zavara.

Milyen előjelek, megelőző tünetei lehetnek a stroke-nak?

A fő cél: a stroke (sztrók) kialakulásának megelőzése. A legismertebbek: hirtelen végtaggyengeség, ügyet­lenség vagy bénulás; megmagyarázhatatlan beszédzavar, szókeresés; egy szemen jelentkező homályos látás, vakság szédülés, nem szűnő fejfájás.

Diagnosztizálása legpontosabban nyaki ultrahangvizsgálattal lehet­séges. Ezt követi műtéti beavatkozás előtt az úgynevezett érfestés (angiográfia) és az agyállomány ká­rosodásának megítélésére az agyi CT (computer tomográfia).

Jegyezzük meg! Figyelembe veendők nagyobb koc­kázati tényezők, illetve állapotok: érelmeszesedés más érterületeken. A szűkült érszakasz ballon katéteres tágítása vérnyomás, cukorbetegség, és a tágított terület nyitva tartása egy speciális dohányzás, magas vérzsírsavszint, szerkezetű fémszövet-hengerrel (stent) családi előfordulás, szívritmuszavarok.

A stroke megelőzése, kezelése

Mindenek­előtt a felsorolt kockázati tényezők csökkentése, kiküszöbölése, gyógyszeres, diétás és fizikális eszközökkel biztosíthatjuk a megelőzést és az állapotromlást. Műtéti javallat: tünet­mentes állapotban az érátmérő 70% fölötti szűkülete, tünetek esetén ki­sebb fokú szűkületnél is műtét javallt. Műtéti lehetőség: a verőerekben képződött áramlási akadály sebészi eltávolítása és az ér zárása, az agyi vérellátás optimális biztosítása.

Jegyezzük meg! Alternatív lehetőség napjainkban az esetek egy részében egy úgyneve­zett kevésbé invazív módszer a szűkült érszakasz ballon katéteres tágítása és a tágított terület nyitva tartása egy speciális szerkezetű fémszövet-hen­gerrel (sztent).

Fontos a műtéti beavatkozás?

A sebészi beavatkozás gyakorlott kézben ma már nagy biztonsággal, jó hosszú távú eredményességgel végezhető. Az előforduló szövődmények aránya nem több mint 3%. Az alternatív beavatkozással kapcsolatban napjainkban még nincsenek hosszú távú tapasztalatok, a rövid távú ered­mények hasonlóak a sebészi módszeréihez. Utókezelés során a sebészi vagy alternatív módon korrigált érszakasz tartós nyitva maradását pró­báljuk fenntartani.

Ezt folyamatos gyógyszeres kezeléssel (vérlemezke – összecsapódást és – kitapadást gátló gyógyszerek), nikotintilalommal és a vérzsírsav-szint csökkentésével érhetjük el.

Jegyezzük meg!  Fontos a rendszeres időben végzett ultrahangos (UH) kontrollvizsgálat, mivel az időben észlelt álla­potromlás jól befolyásolható.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.