Orvosi tanácsok

Visszeresség tünetei, okai, szövődményei és kezelése

A felületes rendszer idült betegsége a visszeresség (varicositas), heveny kórképe a gyulladásos rögösödés, a phlebitis, varicosus vénák esetén varicophlebitis. A mélyvénák heveny betegsége az eret elzáró rö­gösödés, a mélyvénás trombózis, melyhez kapcsolódóan, a kialakult, vénafalhoz tapadó vérrög leszakadása esetén alakul ki az életveszélyes tüdőembólia. Idült betegsége a heveny trombózist követően, ennek a véna falához való végleges rögzülése, a véna tartós elzáródása miatt kialakult akadályozott vénás keringés, amely évek alatt különböző sú­lyosságú panaszokat okoz (trombózis utáni tünetegyüttes, úgynevezett postthromboticus szindróma). A vénás nyomás tartós növekedésével járó előbbi kórképek esetén idült vénás elégtelenségről, annak különböző súlyossági formáiról beszélhetünk.

A vénás betegségek főbb tünetei

  • Idült vénás elégtelenség;
  • Hosszabb állás, ülés utáni végtagduzzanat, fájdalom, ami pihenésre lassan szűnik;
  • Reggelre is megmaradó végtagduzzanat;
  • Látható tágult felületes vénák;
  • Livid kékes elszíneződés, később barnás foltok, bőrsorvadás, fekély;
  • Tapintható piros, meleg, fájdalmas köteg;
  • Mélyvénás trombózis.

Viszonylag hirtelen kialakult végtagduzzanat, ami pihenésre mérsékelten csökken. Előtte tartós fekvés, ülés, műtét, lábsérülés, gipszkötés. Visszeresség, fogam­zásgátló szedése, családi hajlam, súlyos betegség. Lehet tünetmentes is!

Jegyezzük meg! Szúró, légzésre fokozódó mellkasi fájdalom, nehéz, szapora légzés, gyors pulzus a fenti hajlamosító körülmények között tüdőembóliára utalhat végtagduzzanat nélkül is.

Mit mutat a statisztika?

A vénás betegségek gyakoriságáról többféle statisztika létezik. Elfogadha­tó adatok szerint a felnőtt férfiak 15%-a, nők 20-25%-a szenved a vissz­eresség különböző fokozatú formájában. Általában elmondható, hogy a korral előfordulási gyakoriságuk nő. Ez igaz a mélyvénás trombózisra is. Gyakoriságát átlagosan 0,5-1,5/1000 fő között adják meg, 0,5-1,0/1000 fő között mozog a tüdőembólia gyakorisága. Az idült vénás elégtelenség legsúlyosabb formájának, a vénás fekélynek a gyakorisága 40 éves kor fe­lett 2%-ban fordul elő. A vénás betegségekre fordított költségek a fejlett országok egészségügyi költségvetésének 1-2%-át jelentik, nem számítva egyéb társadalmi következményeiket. Ez Magyarországon is milliárdos nagyságrendű összeg.

Varicositas (visszeresség) legfontosabb tünetei

A visszeresség mindenki számára jól felismerhető, elsősorban az alsó vég­tagokon jól látható, főleg állva vérrel feltelődő vénatágulatokat jelent. Kialakulásában elsődlegesen örökletes tényezők, (vénafalgyengeség) és a modern élettel járó vénás nyomásemelkedést okozó mozgásszegény életmód játszik szerepet. A véna az artériákhoz képest vékonyabb, „gyen­gébb” falú, benne a vér áramlását járáskor a lábszárizmok összehúzódása, a vénákat összenyomva segíti.

Mi okozhatja a visszerességet?

Az állás a vénák tartós telődését, csökkent ürülését, fokozott feszülését okozza. Az ülés, elhízás, terhesség, a hasi vé­nák felé történő áramlást akadályozva csökkentik a vénák kiürülését, és ha ez tartós, azok fokozatos kitágulását, varicositast hoznak létre a billen­tyűk elégtelen záródásával. Elsődlegesnek tekintjük a visszerességet, ha a billentyűk, vénafal gyengesége veleszületetten alakul ki, másodlagosnak, ha egyéb megelőző betegségek károsítják a vénákat.

A billentyűk elégte­len záródása a vér visszaáramlásával további jelentős vénás nyomásnöve­kedést és tágulatot okoznak. Másodlagos billentyűkárosodást okoznak a gyulladásosok, hormonális változások (terhesség), leggyakrabban a mély­vénák trombózisa, ennek elégtelen oldódása, a vénafalhoz való rögzülése, amikor a mélyvénák felől a szív felé áramlás lehetősége egyedül a felületes vénás rendszeren keresztül lehetséges.

Mik lehetnek a visszér szövődményei?

A varicositas gyakori szövődménye a tágult vénák gyulladásos rögösödése, a varicophlebitis. Kialakulásában helyi fertőzés, sérülés játszik sze­repet. Ilyenkor a vénák járáskor, összenyomásra sem ürülnek ki, bennük köteg tapintható, fájdalmasak, felettük a bőr vörhenyes, duzzadt.

Az éveken keresztül fennálló visszeresség, a tartós vénás nyomásemelkedés (idült vénás elégtelenség) kezdetben csak estére jelentkező nehéz láb érzé­sét, majd a boka duzzanatát okozza, később fokozatosan ronthatja a bőr táplálását, kezdetben enyhe bőrkárosodást, elszíneződést, elvékonyodást idéz elő, később nehezen gyógyuló, többnyire a balboka felett jelentkező fekélyt okoz.

Jegyezzük meg! A varicophlebitis ritkán veszélyezteti az életet, kivétel a térd fölé terjedő gyulladás, rögösödés, mert ilyenkor nagyobb az esély a mély­vénák felé terjedésre.

Hogyan tudjuk kezelni a visszeres végtagjainkat?

A varicositas kezelésében döntő a vénás nyomásemelkedés csökkentése. Erre ma kétféle módszer áll rendelkezésünkre. Alapvető a korszerű sebészeti megoldás (műtéti, speciális esetekben „injekciós”), amely nem „kozmetikai műtét”, ha nincs komolyabb veszélye (pl. kísérőbetegségek), elvégzése mindenképpen ajánlott a későbbi szövődmények elkerülésére.

Másik lehetőség a tartós, élethossziglan viselt megfelelő minőségű gumiharisnya, rugalmas pólya. Ez járáskor nyomását passzívan változtatva segíti a vénák kiürülését, meg­akadályozva további tágulásukat. E két alapvető gyógymód mellett a gyógy­szeres kezelésnek csak a tünetek, panaszok csökkentésében, szövődmények kezelésében van szerepe.

Fontos mit viselünk!

Ha a visszeresség másodlagosan, mélyvénás trom­bózis következtében alakult ki, a kezelésben döntő szempont, hogy a mély­vénák átjárhatóvá váltak-e. Ez ma már ultrahangos módszerekkel jól eldönt­hető. Ha átjárhatók, a műtéti megoldás itt is előnyös, ha nem, akkor, mint fontos „megkerülő utak” nem szüntethetők meg, rosszabbodásuk megelőzé­sének legfontosabb eszköze a gumiharisnya, rugalmas pólya, megfelelő élet­mód a vénás pangás megelőzésére. A helyesen felhelyezett, gumiharisnyával történő járkálás, úszás segíti a vénák kiürülését. A fogyás, szoros nadrágok, tartós ülés kerülése csökkentve a hasűri nyomást, javítja a vénák szív felé tör­ténő áramlást.

Gyulladáscsökkentővel a gyógyulásért!

A varicophlebitisek kezelésében döntő a helyi gyulladáscsök­kentő, ritkán alvadásgátló kezelés, kiegészítve a rugalmas pólya vénás nyo­mást csökkentő hatásával. Fontos a tartós fekvés kerülése. A mélyvénák felé terjedés néha sebészi megoldást vagy erélyesebb véralvadásgátló kezelést te­het szükségessé. A visszeres betegnek folyamatosan fokozott figyelmet kell fordítania a gondos lábápolásra a fertőzések, következményes gyulladások megelőzésére. Ha a betegség eljut a legsúlyosabb stádiumba, a vénás fekély kialakulásáig, alapvető a helyes lokális sebkezelés, a fertőzés megszünteté­se, a tartós helyi gyógyszeres kezelés szövődményeinek megelőzése. De itt is meghatározó a megfelelő kompressziós kezelés, a gumiharisnya vagy rugal­mas pólya. Amennyiben lehetséges, törekedni kell a sebészeti megoldásra

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.