Rákmegelőző életmód

Ezért legyél Te is őssejt donor!

A leukémia sajnos máig sem gyógyítható teljes mértékben, azonban a megfelelő őssejt donor őssejtjei sokszor jelentik egy leukémiás beteg teljes gyógyulását. Miért éri meg őssejt donornak lenni és hogyan segíthetsz mindezzel a leukémia érintettjeinek? Mutatjuk!

Leukémia kezelése – Ezért van szükség őssejt donorra!

leukémia kialakulásának oka máig ismeretlen, azonban ma már tudjuk, hogy mi áll a vérrák jellegzetesnek mondható tüneteinek hátterében. Az ember vöröscsontvelőjében olyan vérsejtképző őssejtek találhatók, amelyek a vérben található fehér- és vörösvérsejtek, valamint a vérlemezkék megfelelő mennyiségű termeléséért felelősek.

A leukémia érintettjeinél ezek a vérképző sejtek daganatosan elváltoznak, illetve felszaporodnak, így korlátlan mennyiségben termelik a kórosan átalakult, egészségtelen fehérvérsejteket. Ezáltal a vérben jelenlévő fehérvérsejtek nem képesek ellátni feladatukat, az egészséges vérsejteket kiszorítják a beteg sejtek.

A leukémia kezelése általában a kemoterápia, a sugárkezelés és a csontvelő-átültetés lépéseiből áll. A kezelés célja, hogy a kórosan elváltozott vérképző sejteket teljesen eltávolítsák a csontvelőből, ezáltal a szervezetből, majd egy megfelelő, gondosan kiválasztott őssejt donor őssejtjeivel pótolják azt. Így amennyiben a szervezet is befogadja a transzplantált csontvelőt, a beteg egészséges vérképzése visszaáll és hamarosan teljesen kigyógyul a leukémiából.

Hogyan lehetek őssejt donor?

Őssejt donor ma már bárki lehet, aki megfelel az előírt feltételeknek, ugyanis mindehhez elegendő jelezni a legközelebbi vérellátónál, hogy szeretnél jelentkezni, majd a megfelelő vizsgálatok elvégzése után egy nyilatkozatot aláírni, amelyben beleegyezel, hogy csontvelő mintát vegyenek tőled.

Ezután további vizsgálatok következnek, amelyben azonosítják az őssejt donor HLA (Humán Leukocyta Antigén) típusát, majd ezután bekerülnek az adatok egy adatbázisba, így ezután a lépés után nincs más dolgod, mint várni.

Amint valamely transzplantációra váró betegnek Te leszel a megfelelő donor, értesítenek és egyeztetnek a donáció időpontjáról és körülményeiről. Ezután megtörténik a szükséges őssejt kinyerése, amely után általában az őssejt donor 2-3 napig még a kórházban tartózkodik.

Milyen egyéb módon tudok még segíteni a leukémia érintettjeinek?

A leukémia érintettjeit többféleképpen is segítheted, ha nem szeretnél vagy nem tudsz őssejt donor lenni. Lehetőséged van adó 1% felajánlásra, banki átutalásra, kártyás fizetésre, valamint adományvonalas hívásra vagy üzenetre is.

A csontvelő-transzplantáció rendkívül körülményes, ugyanis ki kell választani a sok csontvelő donor közül azt, akinek az őssejtjei megfelelőek az adott leukémia érintett gyógyításához. Jelentkezz Te is őssejt donornak még ma és ments életet!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.