Rákmegelőző életmód

Karácsony az ascites és tüdővizenyő okozta panaszok nélkül

A karácsony az év egyik legszebb ünnepe, amikor együtt vagyunk szeretteinkkel, akik a legfontosabbak számunkra. A közös ünneplés pillanatait azonban megnehezítheti, ha egy hozzátartozónknak súlyos betegséggel kell szembenéznie. Az ünnepi hangulatba beférkőzik az aggodalom, és tehetetlennek érezhetjük magunkat, holott segíteni szeretnénk.

Daganatos betegségeket kísérő tünetek

A daganatos betegségek sokszor kísérő tünetet okoznak. Számos súlyos betegség előrehaladott állapotát jelzi például, hogy rendszeresen folyadék gyűlik fel a beteg mell- illetve hasüregében. Decemberben, a karácsonyi készülődés közepette pedig az említett panaszoktól szenvedő betegnek kórházi kezelésen, lecsapoláson kell átesnie, hogy a tapasztalt nehézlégzés, légszomj, hányinger megnőtt haskörfogat, és egyéb kellemetlen panaszai megszűnjenek.

Egyedülálló terápia az ascites és a tüdővizenyő otthoni kezeléséért

Az ewiCare medical center terápiája a hasüregben felhalmozódott kóros folyadékgyülemet, vagy más néven ascitest, és a mellüregben folyamatosan felszaporuló folyadékot, a tüdővizenyőt tartós-katéter beültetésével segíti kontroll alatt tartani. A beteg akár saját magának, vagy pedig hozzátartozója közreműködésével biztonságosan végezheti el otthona kényelmében a folyadék-lebocsájtást, mellyel megszüntetheti panaszait. Az egyedi terápia nemzetközi viszonylatban már régóta alkalmazott eljárás, míg Magyarországon csak az idei évtől, kizárólag rendelőnkben elérhető a páciensek számára.

Karácsony, kórházi kezelések nélkül

Az ünnepek idején kórházi kezelésekre időpontot kapni meglehetősen nehéz. Az egészségügyi dolgozók – ha tehetik – szabadságra mennek, hogy nyugodtan készülhessenek az ünnepre. Ráadásul a COVID-19 járványhelyzet súlyossága miatt a hascsapolások, mellkascsapolások ellátása az egészségügyi rendszer leterheltsége miatt jelenleg akadozik. Az ewiCare medical center terápiája ezzel szemben biztonságos és végleges megoldás a betegek számára, mivel felváltja a rendszeres kórházi kezeléseket, ezzel együtt minimalizálja a fertőzési kockázatokat.

A koronavírus-járványnak köszönhetően ebben az évben valószínűleg csak szűkebb családi körben lehetséges az ünneplés. A legyengült immunrendszerrel rendelkező betegre különösen kell figyelnie a családnak, óvni kell őt a fertőzésektől. Az ewiCare medical center speciális kezelése a védekezés hatékony elemét jelenti, hiszen a beteg a megtelt kórházi folyosók helyett az otthonában tud maradni, miközben kínzó panaszai enyhülnek.

Ünnepekre készülve

Betegséggel együtt élni nem könnyű. Különösen az ünnepi időszakban fordulhat elő, hogy negatív érzések törnek a betegre. Éppen ezért fontos a család támogatása, hogy apró kedvességekkel és figyelmességgel tegyék meghitté a karácsonyt. Közös ünnepi díszítés, karácsonyi dallamok, az adventi koszorú elkészítése segíthet a beteg figyelmét elterelni állapotáról, panaszairól. Szalay Valéria, az ewiCare medical center korábbi páciense így fogalmazott:

“Az ünnepek nekünk is ünnepek, csak sajnos a betegségeink nem ismerik a naptárat és nem pihennek. Az év jelentős részében uralják az életünket, de a karácsonyi időszak más. Ilyenkor a készülődés, a várakozás kiszakít bennünket a megszokott napi rutin tevékenységekből, amelyek jobbára betegségünkhöz, gondozásunkhoz, gyógyszereink biztosításához kapcsolódnak. A karácsonyt mi is várjuk.”

A család támogatásának fontossága

A karácsonyt az együtt töltött idő teszi igazán meghitté. Ilyenkor egy ölelés azt üzeni, szerettünk nincs egyedül a betegségével. Figyelmünkkel és törődésünkkel ajándékozhatjuk meg, amit szívből, szeretettel adhatunk. A betegek számára a legértékesebb ajándék talán az, ha csak kis időre is, de megfeledkezhetnek betegségeikről.

“Ha megértik a szeretteink, hogy ilyenkor nem akarjuk, hogy minden a betegségünkről szóljon, azzal teszik a legjobbat számunkra, az a legszebb ajándék nekünk. Nem akarunk teher lenni senkinek se, de néha szükségünk van a segítségükre, a türelmükre.” – tette hozzá Szalay Valéria.

Karácsony, meghitt ünnepünk

Karácsonykor a család közösen ünnepel és szeretettel figyel mindenki a másikra. Ascites és tüdővizenyő otthoni kezelésével könnyebbé tehető ez az időszak a visszatérő folyadékgyülemmel küzdőknek, hogy panaszaik helyett csak a szenteste meghitt pillanataival foglalkozhassanak. Az ewiCare medical center terápiája lehetővé teszi, hogy a családok békésen tölthessék a karácsonyt, együtt, emlékeket gyűjtve.

“Szeretet ünnepén egyszerűen csak együtt lenni jó!”

– összegezte egy mondattal Szalay Valéria a karácsonyi gondolatait.

Az ewiCare medical center békés, meghitt áldott karácsonyt kíván mindenkinek!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.