Veszélyes vagy biztonságos

Manikűr mennyire káros az egészségre?

A gondosan manikűrözött körmök hozzá­tartoznak az elegáns megjelenéshez. Ám ha nem megfelelően végezzük a körömápo­lást, az allergiás reakciókhoz és fertőzésekhez vezethet. A manikűrszalonban végeztetett körömápolás további kockázatokkal jár.

Miféle veszélyek adódhatnak?

Szinte minden körömápolási termék – lak­kok, lakklemosók, a műkörmök rögzítéséhez használt ragasztók – tartalmaz mérgező anyagokat, pl. acetont, fenolt, xilolt, benzolt, toluolt, akril-monomereket, formaldehidet és acetonitrilt (cianidot). E termékekben megtalálható toluol károsíthatja a vesét, a májat és a tüdőt, sőt nagy mennyiségben belélegezve magzati károsodást is okozhat. A körömlakkok jelentős része tartalmaz formaldehidet, amely allergiás reakciót vált­hat ki, és gyaníthatóan rákkeltő hatású.

Persze nem árt a veszélyeket reálisan szemlélni. A körömlakk felvitele és lemosása gyors művelet, és ha e termékeket rendelte­tésszerűen használjuk, megfelelő szellőzés mellett, akkor nem jelentenek komolyabb kockázatot. A nagyobb biztonság kedvéért válasszunk toluol- és formaldehidmentes termékeket – bár ezt nem mindig lehet a címkéről megállapítani. A „hipoallergén” jelzésű készítményekben talán kevesebb irri­táló vegyszer van.

A lakk lemosása szintén veszélyes lehet: a lakklemosó gőze irritálhatja a tüdőt és szédülést okozhat. Van már olyan, víz alapú körömlakk, amely lemosó nélkül, egyszerű lehúzással eltávolítható.

A körömápolási termékek jó része gyúlékony. Soha ne dohányozzunk és ne menjünk nyílt láng közelébe, amíg a lakk teljesen meg nem száradt. E készítmé­nyek lenyelve is mérgezők, ezért a gyermekek elől elzárva tartandók.

A körömre ránőtt bőrszél begyulladhat, ha visszatolják vagy kivagdossák. Ennél is aggasztóbb, hogy a manikűrszalonokban sokszor sterilizálatlan eszközöket használnak, amelyek candida- és staphylococcus-fertőzést okoz­hatnak, a szemölcsöt okozó humán papillomavírust átvihetik a kezünkre. Nincs olyan adat, hogy ily módon vérrel terjedő be­tegséget (hepatitist, HlV-fertőzést) kapott volna el valaki.

Egy csepp megelőzés

Biztonságos műkörömragasztás

  • Soha ne ragasszunk műkörmöt gyulladt vagy fertőzött körömre.
  • Teljes műköröm helyett használ­junk köröm hosszabbítót, -hegyet.
  • Egyhuzamban max. három hónapig használjunk műkörmöt. A köröm alatt felhalmozódó nedvesség gomba- es baktériumfertőzés kialakulásához vezethet.
  • Műköröm visszaragasztása előtt mártsuk az ujjunk végét alkoholba.

A megfelelő szalon

  • A manikűrszalont gondosan válasszuk ki.
  • Ha a szalonban erős oldószerszag van, akkor nem megfelelő a szellőzés.
  • Ellenőrizzük, hogy – hővel vagy csíraölő vegyszerekkel – sterilizált eszközöket használnak-e.
  • A csiszolólapot magunk vigyük, mivel az nem sterilizálható.
  • A kezelés előtt a manikűrös – és mi is -szappannal és vízzel mosson kezet.
  • Soha ne engedjük, hogy faspatulával tol­ják vissza a körömszéli bőrt; ez növeli a fertőzésveszélyt.

Minden olyan anyagot, ami véres lesz, azonnal ki kell dobni.

Kapcsolódó cikkek

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.