Veszélyes vagy biztonságos

Mammográfia mennyire károsítja az egészséget?

Vigyázat!Mivel a mammográfiára csak két-három évente kerül sor, a nők kérjék meg orvosukat, hogy mutassa meg a helyes önvizsgálat módját! Ezt havonta célszerű elvégezni.

Talán egyetlen más jól bevált orvosi vizsgálat sem vált ki annyi vitát, mint a mammografìa. E speciális röntgenvizsgálat segítségével 95 százalékos biztonsággal mu­tathatók ki az emlőben kialakuló rosszindu­latú daganatok, gyakran még fejlődésük leg­korábbi, legjobban kezelhető stádiumában. A szűrővizsgálatok hasznosságát senki sem vitatja – a nézeteltérések akörül forognak, hogy hány éves kortól járjanak a nők mam­mográfiás szűrésre.

Veszélytelen!

A többi röntgendiag­nosztikai módszerhez hasonlóan a mammográfiánál is rönt­gensugárzás segítségé­vel készítenek felvételt a szervezet belső szö­veteiről. A digitális mammografia lehe­tővé teszi, hogy a fel­vételek közvetlenül egy számítógép kép­ernyőjén jelenjenek meg, s ott a még pontosabb eredmény érdekében tovább javíthatók. Korábban kétségbe vonták az évenkénti szűrések hasznosságát, mivel túl nagynak tartották a veszélyt, amit a sugárzás jelent. A korszerű készülékek azonban olyan alacsony sugárdózissal dolgoznak, hogy a vizsgálatot ma már egyáltalán nem tekintik veszélyesnek.

Mikor kezdjük el?

Egyes szakértők a 40 év feletti nők számára évenkénti mammográfiás vizsgálatokat java­solnak, mások már 35 éves kortól ajánlják a szűrést, bár az még nem ismert, hogy a vizsgálat eredménye mennyire értékelhető a fiatalabb nőknél. Az ötlet bírálói szerint a fiatalabb nők emlőjének tömöttebb szövetei miatt a vizsgálat kevésbé megbízható. Azon fiatalabb nők számára viszont, akik a mammográfiának köszönhetően gyógyultak meg az emlőrákból, a módszer előnyei teljesen egyértelműek.

A 40 és 55 év közötti nőknél valamennyi rák közül az emlőrák a leggyakoribb halálo­zási ok. Olyan daganatokat, amelyeket még sem a beteg, sem az orvos nem tud tapintani, mammográfiával egy évvel előbb, vagy még ennél is korábban ki lehet mutatni. Ez azért fontos, mert az idejében felismert emlőrák az esetek 97%-ában gyógyítható. Svéd kutatók szerint a kockázat, hogy valaki emlőrákban hal meg, 44%-kai csökkenthető, ha az illető 39 éves korától rendszeresen részt vesz mam­mográfiás szűrésen.

Magyarországon a 40 és 65 év közötti nők kétévente vehetnek részt ingyenes mam­mográfiás szűrésen. A szakértők egyetértenek abban, hogy minden nőnek – életkorától függetlenül – orvoshoz kell fordulni és igénybe venni a mammográfiás vizsgálatot. Különösen veszélyeztetett valaki, ha:

  • a családjában előfordult már valakinél a változás kora előtt kialakuló emlőrák,
  • DNS-vizsgálat kimutatta, hogy emlőrákra hajlamosító génhibája van,
  • az emlői nagyok, ami megnehezíti a vizs­gálatukat,
  • egyéb emlőbetegsége vagy rendellenessége (pl. cisztája) van.

A pontos eredményért

A mammográfiás vizsgálattal készített felvétel pontosságának növelése érdekében az aláb­biakat tehetjük.

  • A fogamzóképes korban lévő nők a vizs­gálatot az utolsó vérzés után két héttel végeztessék el, mivel ilyenkor könnyebb észrevenni a rendellenességeket.
  • A vizsgálat napján ne használjunk dezo­dort, krémeket vagy testápolókat a hónal­junkban és a testünkön.

Ha másik mammográfiás laboratórium­ban folytatják a szűrésünket, vigyük magunkkal az előző helyen készült felvételeket (lehetőleg ne a másolatokat, hanem az eredetiket).

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.