Házi gyógymódok

Raynaud-szindróma: 18 melegítő ötlet

Ismeri ezt az állapotot? Kinyitja a hűtőszekrény ajtaját, és a keze pillana­tok alatt jéghideg lesz. Vagy például gépeléskor elváltozást észlel az ujjain. Hogyan védekezhet a Raynaud-szindróma ellen? Szakértőink a következő módszereket ajánlják.

Gyakorolja a hideg leküzdését!

Sajátítsa el azt a technikát, amelyet Alaszkában az amerikai hadsereg számára fejlesztettek ki a kutatók. Válasszon egy kellemes hőmérsékletű szobát, és ott tegye a kezét 3-5 perc­re egy lavór meleg vízbe. Aztán menjen át egy jéghideg helyiségbe, és ott is tart­sa a kezét meleg vízben 10 percig. A hideg környezet hatására az erek összehú­zódnának, így viszont, a meleg vizet érzékelve, kitágulnak. Rendszeresen végezve ezt a gyakorlatot, melynek lényege, hogy az erek a hideg ellenére ki­tágulnak, eléri, hogy az összehúzódási reflex leküzdésére már meleg vízre sem lesz szüksége.

A hadseregben végzett vizsgálatok során 150 katonával kétnaponta 3-6 alkalommal végeztették el ezt a gyakorlatot. 54 kezelés után igen meggyőző volt az eredmény: a kezük csaknem 3 °C-kal melegebb volt a hidegben, mint azelőtt. „Az emberek mindenfelé hidegnek teszik ki a kezüket: a hűtőbokszokban, a szupermarketekben, a kórházakban, a hotelekben és otthon, amikor a hűtő­szekrényben matatnak”, mondja Murray Hamlet, a hadsereg hideg elleni kuta­tóprogramjának igazgatója. A hideg érzékenyeknek a fent leírt gyakorlat hasz­nos lehet.

Végezzen karkörzést!

Dr. Donald Mclntyre vermonti bőrgyó­gyász szerint a következő egyszerű gyakorlattal bárki elérheti, hogy a keze fel­melegedjen. Lendítse a karját előre fel, majd hátra lefelé. Percenként 80-as for­dulatszámmal végezze ezt a karkörzést. (Nem olyan gyors ez, mint amilyennek hangzik, próbálja csak ki!)

Ez a szélmalomeffektus, amelyet dr. Mclntyre a síelők bemelegítő gyakor­lata alapján tervezett meg, kétféleképpen is vért juttat az ujjakba: a gravitációs, illetve a centrifugális erő folytán. Bármitől fázik is a keze, ettől a gyakorlattól garantáltan fel fog melegedni.

Fogyasszon vasban gazdag ételeket!

Az észak dakotai Grand Forksban működő táplálkozáskutató központ tudósai hat egészséges nő részvételével végeztek egy vizsgálatot, melynek kapcsán figyelték, hogy milyen hatással van a vastartalmú diéta a hőszabályozásra. Amikor a nők csupán az aján­lott vasmennyiség egyharmadát kapták nyolcvan napon keresztül, 29 százalék­kal több hőt vesztettek amikor hideg szobába léptek, mint a 114 napos vasban gazdag diéta után. Sok vasat tartalmaz a baromfi, a hal, a sovány vörös húsok, a lencse, valamint a zöld leveles főzelékfélék. A narancslé szintén hasznos, mi­vel segíti a vas felszívódását.

Öltözködjön helyesen!

Ahhoz, hogy a test melegét meg tudja tartani, melegen kell öltözködni. A józan ész sokat segít ebben. Mégis vannak, akik nagy gondot fordítanak a kesztyűre és a lábbelire, viszont nem figyelnek oda kellőképpen a nagyobb testfelületek melegen tartására. Pedig valójában ez lenne a fontosabb.

Olyan anyagokból készült ruhát válasszon, amely felszívja az izzadságot!

Az izzadságnak még az alacsony hőmérsék­letnél is nagyobb szerepe van a hideg kéz és láb kialakulásában. Ez a szervezet légkondicionálója, és ha nem vigyáz, bizony hideg időben is tovább működik. A kéz és a láb különösen veszélyeztetett, mivel az embernek a tenyerén és a tal­pán (valamint a hónaljában) található a legtöbb izzadságmirigy. Ezért a jó me­leg, vastag gyapjúzoknik és a szőrmével bélelt bakancsok ahelyett, hogy mele­gen tartanák, izzadásra késztetik a lábat, ami aztán ettől fázni kezd.

Viseljen pamut és műszál keverékéből készült zoknit!

Olyan zoknit ajánlatos hordani, amely felszívja és elvezeti az izzad­ságot. A csak pamutból készült zokni ugyan jó nedvszívó, de nedvesen tartja a lábat. A műszál és pamut keveréke sokkal jobb.

Öltözködjön rétegesen!

Hideg időben a réteges öltözködés nyújtja a legnagyobb védelmet. Segít benntartani a meleget, de ha változik a környezet hőmérséklete, le is tud venni néhány ruhadarabot. A legbelső réteg, amely a bőrrel érintkezik, legyen valamilyen műszálas termék, például polipro­pilén, amely elvezeti az izzadságot a bőrtől. A selyemmel és gyapjúval kevert anyagok szintén kellemesek. A következő réteg funkciója a hőszigetelés, vagyis olyan anyagból kell készülnie, amely benn tudja tartani a test természetes hő­jét. Erre a gyapjú a legalkalmasabb.

Viseljen vízhatlan anyagokat!

Válasszon légáteresztő, de vízhatlan anyagból készült dzsekit vagy kabátot, illetve megfelelő lábbelit, ami melegen és szárazon tartja a lábát.

Viseljen sapkát!

A kéz és a láb melegen tartásához szüksége van arra, hogy sapkát vagy kalapot hordjon. Hidegben a fedetlen fej az emberi test egyik legnagyobb hőleadó felülete, mivel a fejbőrben futó erek a hideg hatá­sára nem húzódnak eléggé össze. Ahhoz, hogy a lábát és a kezét melegen tudja tartani, dr. John Abruzzo, a Thomas Jefferson Egyetem orvosprofesszora szerint legalább olyan nagy szük­ség van sapka, mint kesztyű és zokni viselésére.

Viseljen egyujjas kesztyűt!

Ez melegebb viselet, mert az egész kéz melegét egyben tartja.

Próbálja ki a lábhintőport!

Nem csak a ruha segíthet a láb szá­razon tartásában. „A nedvességet megkötő, abszorbens lábhintőpor kiváló szer erre a célra” – vallja Marc A. Brenner bőrgyógyász. Arra azonban felhívja az érszűkületben szenvedő betegek figyelmét, hogy ők feltétlenül pumpás, és ne aeroszolos hintőport használjanak, ugyanis a sprayből kifújt permet tovább hűt-heti a lábukat.

Ne dohányozzon!

A dohányosok, valahányszor rágyújtanak, kite­szik magukat a kéz- és láblehűlés veszélyének. A cigarettafüst egyrészt hosszú távon elősegíti a verőerekben az érelmeszesedést és az érszűkületet, másrészt a benne lévő nikotin a szervezetbe jutva érgörcsöt okoz. E hatások a Raynaud-szindrómával küszködő betegek esetében különösen veszélyesek. „Ezek az emberek nemcsak az aktív, de a passzív dohányzásra is érzékenyek, vagyis arra, ha más dohányzik a közelükben” – figyelmeztet dr. Frederick A. Reichle érsebész főorvos.

Csak semmi idegeskedés!

A hűvös nyugalom segíthet a fel­melegedésben. Hogy miért? Mert a stressz ugyanolyan hatással van az ujjak vér­keringésére, mint a hideg. Ez a jól ismert „szállj szembe vagy menekülj” reak­ció. A szervezet a vért a kézből és a lábból az agyba és a belső szervekbe irányítja, hogy jobban tudjon gondolkozni, és gyorsabban cselekedni. A különféle stresszoldó technikák igen hasznosak. Némelyik, mint példá­ul a progresszív relaxáció – melynek lényege, hogy szisztematikusan meg kell feszíteni és el kell lazítani minden izmot a homloktól a kéz- és lábujjakig – bár­hol, bármikor végezhető.

Egyen meleg ételeket, bőven!

Az evéstói mindig megemelkedik a testhőmérséklet. Ezt nevezik termogenezisnek. Ezért mindig egyen va­lamit, mielőtt kimegy a hidegbe: táplálja a belső kemencét. S hogy minél job­ban fűtsön, fogyasszon meleg ételt. Egy tál meleg zabkása a reggeli séta előtt, vagy délben egy jó forró leves, a rendes meleg ebédről nem is beszélve, a leg­zordabb időben is segít melegen tartani a kezét és a lábát.

Igyon sokat!

A dehidráció, vagyis kiszáradás következtében keve­sebb lesz az ember vére, s ez növeli a fázás és fagyás veszélyét. Védekezzen sok alkoholmentes folyadék, gyógyteák, híg levesek fogyasztásával.

Kávéhoz ne nyúljon!

A kávé és egyéb koffeintartalmú termékek fogyasztása után az erek összehúzódnak. Raynaud-szindrómában pedig igazán nincsen semmi szükség rá, hogy bármivel is megzavarja a vérkeringését.

Kerülje az alkoholt!

Ne engedjen egy pohár forró puncs csábítá­sának. Az alkohol ugyan átmenetileg felmelegíti, hosszabb távon azonban sok­kal több a káros következménye. Az alkohol hatására a vér a bőrbe áramlik, ettől azonnal kimelegszik. Ez azonban csak rövid, átmeneti állapot, és a test hőmérséklete csakhamar csök­kenni kezd. Az alkoholtól tehát gyakorlatilag csak még jobban fog fázni. Ha valaki túl sok alkoholt fogyaszt, aztán hosszú ideig nagy hidegben tar­tózkodik, súlyos veszélynek teszi ki magát, könnyen fagyási sérüléseket is sze­rezhet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.