Házi gyógymódok

Pikkelysömör: 19 segítő gyógymód

A pikkelysömör olyan betegség, amelyben a bőr hámsejtjei túlteljesítenek. Normális körülmények között a bőr 30 naponként újul meg; ennyi ideig tart az, hogy egy-egy sejt a bőr legalsó rétegéből a felszínre jusson. A pikkelysömör­nél ez mindössze 3 nap, mintha a szervezet fékei felmondták volna a szolgála­tot.
Az eredmény: a bőrön egyes pontok kiemelkednek a többiek közül (ezeket hívják pikkelynek), vörösek és viszketnek. Amikor a beteg sejtek eljutnak a fel­színre, elhalnak, úgy mint a normális sejtek, de olyan sok van belőlük, hogy a kidudorodó foltok fehér színt öltenek, ahogyan az elhalt sejtek lehámlanak.

A pikkelysömörnél váltakoznak a súlyosabb és enyhébb időszakok, a sú­lyosbodás többnyire télen következik be. Néha hónapokra, akár évekre eltűnik. Az életkor előrehaladtával a beteg állapota javulhat is, romolhat is. Mivel nem ismert a kiváltó ok, nem létezik tökéletes gyógymód sem. Ám sok dolgot megtehet helyzetének megkönnyítésére. Sohase feledje azonban, hogy ami másnál bevált, nem biztos, hogy önnél is beválik. Próbálkoznia kell, egyéni haditervet készíteni. Kipróbálhatja az alábbi stratégiákat is:

Változtasson a hozzáállásán!

Dr .Philip Anderson bőrgyó­gyász főorvos szerint a legfontosabb, hogy elfogadja a tényt, hogy önnek pikkelysömöre van, és figyelmét ettől kezdve arra összpontosítsa, hogyan lehet kar­bantartani és meggátolni a súlyosbodást. „Ne pocsékolja az energiáit arra, hogy minden kis dudor miatt nagy felhajtást csinál, ez rossz ötlet” – állítja.

Dr. Miller egyetért ezzel: „Némelyik pikkelysömörös betegemet évente csak kétszer látom – hangoztatja. – Sehol sincs megírva, hogy minden pikkelysömörösnek azonnal meg kell szabadulnia a testén lévő minden egyes pikkelytől. A betegeimnek a következőképpen szoktam ezt elmagyarázni: a két kezemet egymástól mintegy 30 centi távolságra teszem, és ezt mondom: »Ennyi erőfe­szítésbe kerül az, hogy ön 80 százalékig tiszta legyen«.

Majd kitárom a két ka­romat, amilyen szélesre csak tudom, és ekkor azt mondom: »A maradék 20 szá­zalék eltávolításáért viszont ennyit kell tennie«. Amikor már azt hiszi, hogy A-tól Z-ig minden kezelési módot kipróbált, akkor el kell kezdenie újra az A-tól.” Az enyhe pikkelysömör jól karbantartható az alábbi gyógymódokkal.”

Olajozza a karosszériáját

Abban minden bőrgyógyász egyet­ért, hogy a hidratálok a legjobbak a vény nélkül kapható szerek közül. A pik­kelysömörös bőr száraz, és a szárazság súlyosbíthatja a pikkelysömört, és fo­kozhatja a pikkely képződést és a viszketést. A hidratálok segítenek abban, hogy a bőre megőrizze saját nedvességtartalmát. Hidratálóként használhat valamilyen, a bőrt nem irritáló testápoló olajat, de jól szolgálják a célt olyan egyszerű, köz­napi szerek is, mint a növényi eredetű főzőolaj vagy a vazelin. Mindegyik ak­kor fejti ki hatását a legjobban, ha közvetlenül fürdés után használja, amikor a bőre még nedves. (A biztonság azonban megköveteli, hogy ne fürödjön für­dőolajban, mert ez rendkívül síkossá teszi a kádat.)

Minél több napfényt!

A pikkelysömörben szenvedők 95 száza­lékának javul az állapota, ha rendszeresen kiteszi magát az erőteljes napsütés­nek. (Az izraeli Holt-tenger híres az ott alkalmazott klímaterápiáról, de egyéb napos tájakra is sokan utaznak gyógyulást keresve.)

„Ez a betegség sokkal nehezebben kezelhető hideg, változékony vagy ned­ves éghajlati viszonyok között, ezért meg kell fontolnia, hogy elutazzon valami­lyen meleg, száraz klímájú területre” – mondja dr. Anderson. Az ultraibolya su­garak gyógyítják a pikkelysömört, s ezen belül is az ultraibolya-B sugarak a leghatékonyabbak. Ám itt találkozunk a 22-es csapdájával: az ultraibolya-B nemcsak gyógyít, hanem leégést is okoz, és a bőrrák kockázatát is hordozza. Sőt még az is előfordulhat, hogy a pikkelysömörös betegnél az ultraibolya sugarak hatására olyan helyen is megjelennek a kiütések, ahol korábban nem voltak.

Ám van kiút: a napvédő krémek használata. „A napfürdőzés előnyei töb­bet nyomnak a latban, mint annak a kockázata, hogy esetleg bőrrákot kaphat vagy, hogy a pikkelysömöre átterjed testének más területeire. Ez utóbbi káros hatásokat ki lehet védeni úgy, hogy a test egészséges részére felviszi a napvé­dő krémet, s így a sugárzásnak csak a pikkelysömör borította részt teszi ki”- ál­lítja dr. Miller.

Ha nincs napfény, jöjjön a lámpa

„Szerezzen be magának egy kisméretű ultraibolya-B lámpát és azzal kezelje a pikkelysömörrel borított foltokat – javasolja dr. Miller.” Az egyes emberek szükségletei nagyon is kü­lönbözőek, ezért mindenekelőtt beszélje meg a dolgot orvosával. Lehet, hogy ön jobban kedveli a szoláriumokban használatos ultraibolya-A lámpát, de ez gyengébb, tehát hosszabb ideig kell alkalmazni ahhoz, hogy hasson.

A kátránytól sem kell félni

A vény nélkül kapható kátrányos készítmények gyengébbek, mint a receptre kaphatók, de enyhe pikkelysömör­nél ezek is hatékonyak. A kátrányt közvetlenül felviheti a pikkelyekre, vagy ké­szíthet magának kátrányos olajat tartalmazó fürdőt, fejbőrét pedig kátrányos samponnal moshatja. Mivel még a gyengébb, vény nélkül kapható kátrány is foltot hagy, valamint kellemetlen szagú, ezért kis idő után le kell mosni. Ám akadnak olyanok is, amelyeket rajta lehet hagyni a bőrön, hogy a napfürdőzés vagy az ultraibolya-B lámpa használata még eredményesebb legyen. „A kátrány fokozza a nap iránti érzékenységet, ezért legyen óvatos”- figyelmeztet dr. Miller.

Ugyanő jegyzi meg azt is, hogy az utóbbi időben „megjelentek a piacon a kissé elegánsabb és kozmetikailag elfogadhatóbb gél alapú kátránytermékek. Ezek nem árasztják a kátrány jól ismert bűzét, ezért alkalmasak a mindennapi használatra és könnyen lemoshatok. Ám ha e kátrányos készítmények bárme­lyike égető, irritáló érzetet okoz, azonnal abba kell hagyni az alkalmazását. S végül: nyílt sebekre sohasem szabad kátrányt használni.”

Keresse a nedves és meleg környezetet!

„A fürdők és a fűtött úszómedencék kiválóak a pikkelysömör kezelésére, hangoztatja dr. Miller, mert elsimítják a pikkelyeket és csökkentik a hámlást. A forró víz vi­szont még elviselhetetlenebbé teszi a viszketést.”

Kisebb bőrfelületeken próbálkozzon kortizonnal!

A szteroidos kenőcsöket érdemes kipróbálni. Ha viszont szakadatlanul használ­ja őket, akkor csökken a hatékonyságuk, és a kenőcs elhagyása után a betegség újult erővel tér vissza. Ezért csak addig használja, amíg némi javulást észlel, és azután fokozatosan hagyja el. Arcra csak a legkisebb hatóanyag-tartalmút sza­bad alkalmazni, mert a szteroid bőrsorvadást okozhat.

Csomagolja be a pikkelysömört!

A témát kutató orvosok megállapították, hogy ha a nyílt sebet celluxszal vagy folpackkal több napra vagy akár egy hétre lefedi, az segíthet a pikkelysömör eltüntetésében, különö­sen akkor, ha előtte kortizontartalmú krémet használt. „Én hetekig folpackkal beborítva, zuhanyozósapkában aludtam” – jegyzi meg búsan egy beteg, de ar­ról nem nyilatkozik, hogy mindez hogyan érintette a házasságát.

„A felszínen lévő sejtek eláznak, és károsodnak” – magyarázza dr. Anderson. A jelek szerint ez meggátolja burjánzásukat. Ez a kezelési mód azonban csak kis területen hatásos, legfeljebb akkorán, mint egy 50 forintos pénzérme. Ezenfelül azért is óvatosnak kell lenni, mert ha a bőr felázik és nagyobb területen ragacsossá válik, akkor elfertőződhet, és a pikkelysömör még súlyo­sabb lesz.

Ne tegye ki magát a sérülés veszélyének!

A kutatók véleménye sze­rint a bőrt ért traumára a szervezet heves tiltakozással felel. „A pikkelysömör­ben szenvedőknek ne menjenek az erdőbe fekete szedret szedni éppúgy, ahogyan a hátfájós ember sem vállalhatja zongorák cipelését”, mondja dr. Anderson. A bőrt felsérthetik még a szűk cipő, az óraszíj, egy-egy kicsorbult borotvapen­ge vagy a durva vegyi anyagok is.

Ha túlsúlyos, fogyjon le!

Noha a tudósok nem mernek meges­küdni rá, hogy az elhízás súlyosbítja a pikkelysömört, dr. Anderson váltig állít­ja: „Ez az egyik legmegbízhatóbb kapcsolódási pont. A fogyás sok pikkelysömörös emberen segített már. Ha lefogy, majd utána tartja a normális testsúlyát, a pikkelysömöre szintén enyhül.”

Kerülje a stresszt!

Dr. Miller meséli: „Egyszer láttam egy 13 éves kislányt, akit tetőtől talpig elborítottak a pikkelyek, amikor az apja meghalt.”

Kapszaicin: 'erős' fegyver a pikkelysömör ellen

Kapszaicin: „erős” fegyver a pikkelysömör ellen

Mivel a pikkelysömörre nincs igazi gyógyszer, az emberek az egész földgolyót átkutatják valamilyen hatásos gyógymódért, és hajlandóak bár­mit kipróbálni, többek közt a más betegségek kezelésére kifejlesztett or­vosságokat is. Ezt jól példázza az axsain, egy vény nélkül kapható krém, amelyet eredetileg az övsömör ellen használtak.

Dr. Joel Bernstein, klinikai farmakológus feltalált és szabadalmaztatott egy gyógykencét. Ez a szer az erős paprika egyik alkotóeleméből, a kapszaicinből készül, és aki próbálta, tanúsíthatja, hogy a szer új értel­met kölcsönöz az „erős” szónak. Kipróbálták pikkelysömör ke­zelésére is, de az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete csak az övsömör kezeléséhez adta rá áldását. Dr. Bernstein azt mondja: „A készítmény hatása vitathatatlan, csak azért aggódom, mert a haszná­lata nagyon bajos. Szerintem ha valamikor engedélyezik a pikkelysömör elleni használatát, akkor is valószínűleg vényköteles lesz.”

Az új szer azon az elméleten alapul, hogy a kapszaicin hatására a szer­vezetben csökken a P-anyag szintje, ami egyes feltételezések szerint a gyulladások kiváltója, és megtalálható a pikkelysömör foltjaiban is. A ke­nőcs hatására a szervezetben nem képződik újabb P-anyag, nem alakul­nak ki a pikkelysömörös bőr dudoraiban burjánzó sejtek táplálásához szük­séges erek.

Dr. Bernstein óva int attól, hogy a szerét meggondolatlanul használják: „Csak akkor segíthet, ha folyamatosan és gyakran alkalmazzák legalább három hétig. És ami nagyon bonyolulttá és kényessé teszi a helyzetet: ez a szer nagyon erős, s jobb, ha a beteg felkészül rá.” Dr. Miller hozzáteszi, hogy ez a kapszaicintartalmú szer erősen irritálja az ép bőrt is, és ez külö­nösen kellemetlen, ha véletlenül megdörgöli a szemét, mielőtt lemosta vol­na kezéről a szert.

Ezzel egyetért dr. Eugene Farber, a pikkelysömör kutatója is, aki szintén úgy véli, hogy a stressz kiválthatja a pikkelysömört. „Ha ön egy hétig Hawaiiban hever a strandon, biztosan javul az állapota. Néha még attól is enyhül a beteg­ség, ha befekszik a kórházba valamilyen műtétre. Noha a műtét maga stressz-forrás, ön mégis elengedi magát, mert a kórházban gondoskodnak az ellátásá­ról. Ha bármilyen időtartamra mentesülni tud az életében jelen lévő napi stresszhatásoktól, az bizonnyal segít.”

Menjen horgászni!

No ezt nem szó szerint kell érteni, csak arra célzunk, hogy szokásos étrendjét egészítse ki halolajat tartalmazó kapszulák­kal, amelyekben megtalálható az EPA nevű zsírsav. A Kaliforniai Egyetem bőr­gyógyász és biokémia professzora, dr. Vincent Ziboh biztatónak tartja saját kí­sérleti eredményeit. „Az általunk vizsgált betegeknek körülbelül 60 százaléka jól reagált a kezelésre” – szögezi le. A pikkelyek kiterjedése és vastagsága csök­kent, a bőrpír és a viszketés szintén.

Ám mindehhez óvatosan kell közelíteni. „Néhány beteg állapota nem ja­vul, sőt lesz olyan is, akié romlik” – mondja dr. Ziboh. – Az eredmény nem ga­rantálható.” Mivel a doktor eredeti vizsgálata rövid távú volt, ezért „a levont következtetések nem perdöntők. Nem találkoztunk káros mellékhatással, de hosszabb távon ilyen is előfordulhat.” Például a halolaj gátolhatja a véralvadást, s így fokozhatja az ön által szedett egyéb alvadásgátló hatású gyógyszerek vér­hígító hatását. Ha ilyen készítményt szed, rendszeresen ellenőriztesse magát or­vosával. Továbbá, fűzi hozzá dr. Ziboh, a halolajok sem mind egyformák. „Elemez­tük a kísérletünk során használt halolajokat és kiderült, hogy a kapszulákban az EPA-tartalom 1 és 10 százalék között váltakozott. Az eszményi a 17 százalék lenne.”

Noha a dr. Ziboh-féle kísérlet résztvevői napi 11-14 g EPA-t fogyasztot­tak, a doktor szerint ennek a mennyiségnek a fele is éppen olyan, vagy még jobb eredményt hozhat. Legfontosabb azonban, hogy először mindezt beszélje meg orvosával. A magas zsírtartalmú halak, mint például a lazac vagy a makréla fo­gyasztása jó dolog, de ezekből napi fél kilót vagy annál is többet kellene ennie ahhoz, hogy 5 g EPA kerüljön a szervezetébe.

Kezeltesse a fertőzéseket!

Igazolt, de megmagyarázhatatlan kapcsolat van a fertőzések és a pikkelysömör tüneteinek első fellépése között. A meglévő pikkelysömör is rosszabbodik fertőzés esetén. Előfordult, hogy egy beteg alsó lábszárát összevissza csípték a rovarok, és hamarosan jelentkezett ná­la a pikkelysömör a fejbőrén, a könyökén és a térdén. Mr. Miller beszámol róla, hogy több gyereket is kezelt, akiken a torokgyul­ladást követően, mintegy két hét múlva tört ki a pikkelysömör. Dr. Anderson azt tanácsolja, hogy minden fertőzést időben és megfelelően kezeltessen, és szenteljen különleges figyelmet a pikkelysömörének olyankor, ha bármilyen fer­tőzés támadja meg a szervezetét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.