Fájdalom enyhítése

Raynaud-szindróma tünetei lelki okai, gyógyszermentes kezelése

Ezt a szokatlan és igencsak fájdal­mas állapotot a kis visszerek idegei­nek (különösen az ujjakon érzékelt) görcse okozza, amelytől az ujjak hidegek lesznek, elfehérednek, és gyakran érzéketlenné válnak. A je­lenségre jellemző epizodikus érösszehúzódásokat gyakran hidegha­tás, néha emocionális stressz váltja ki, olykor pedig immunbetegségek kísérőjelensége.Raynaud-szindróma 18 ötlet

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Együnk vasban gazdag ételeket, például májat, csirkehúst, sötét­zöld színű levélzöldségeket, szó­ját és sötét színű fejtett babot, és szedjünk vasat, C- és E-vitamint, B-vitamin-komplexet, rezet és sze­lént. Kerüljük a koffeinben gazdag italokat, mert szűkítik az ereket (akárcsak a dohányzás), ráadásul a vas felszívódását is csökkentik. Figyelni kell a lelki okora is!

Biofeedback

Az izomfeszültséget és a keringést szabályozó technikák hasznosak le­hetnek.

Mit mond az orvos a Ranaud szindrómáról? Lehetnek lelki okai?

A Raynaud szindróma vasomotoros rohamai, amelyek az ujjak arterioláinak és venuláinak vasoconstrictója folytán jönnek létre, már fájdalmasak. Ezekben az elfehéredést cyanosis követi, oldódáskor pedig az ujjak kipirulnak. Az egyes rohamok között is legtöbbször hidegek és cyanosisosak az ujjak, mégpedig a doigts morts jelenségével szemben a Raynaudszindróma elfehéredése és cyanosisa szimmetrikusan következik be, és a nagyujjra is kiterjed. Az ismert előidéző ok nélkül bekövetkező rohamok a Raynaudbetegség képét adják. Akár primaer, akár secundaer Raynaudjelenségről van szó, a rohamok hosszas tartama vagy gyakori ismétlődése trophikus zavarokat von maga után, amelyek végül az ujjpercek sorvadásával, mutilatiójával járnak. Ehhez hasonló jelenségeket láthatunk sclerodermiások végtagjain is.

A Raynaud szindróma oka cryoglobulinaemia is lehet.

Az irodalomban szereplő „essentialis” cryoglobulinaemia létét joggal kétségbevonják , és valóban helyesebbnek látszik a felfedezett cryoglobulinaemia esetében primaer megbetegedést keresni. Ez myeloma, leukaemia, carcinoma, rheumás láz, májcirrhosis, endocarditis lenta, lupus erythematosus disseminatus, kalaazar, lymphogranulomatosis, polyarteritis nodosa, sarcoidosis, macroglobulinaemia egyaránt lehet.

A beteg végtagjai a hideghatásra kicsapódó cryoglobulinok által akadályozott keringés következtében elfehérednek, sőt kifekélyesedhetnek, gangraenássá válhatnak. A megbetegedés bőrviszketést, urticariát, hideghatásra keletkező purpurát is okozhat. Egy esetünkben a beteg orra hegyén keletkezett elfehéredés, kisebesedés. A cryoglobulin in vitro kicsapódása könnyen kimutatható a jégszekrénybe helyezett serumban.

Hirtelen érelzáródás, artériás embolia következménye?

A felső vagy alsó végtag hirtelen sápadtsága, hullafehérsége, rendszerint igen nagy fájdalom kíséretében, hirtelen érelzáródás, artériás embolia következménye. Az elfehéredést gyorsan elhalás követi. Az artériás elzáródás legfontosabb tünete a fájdalom. Ha az elzáródás lassan jön létre, pl. thrombangitis obliterans vagy arteriosclerosis következtében, legtöbbször nem fehér szín, hanem inkább cyanosis látható, a kinyújtott láb felemelésekor bekövetkező elfehéredés azonban a láb vízszintes helyzetbe hozásakor sokkal tovább tart, mint ép végtagon. Az érelzáródásból származó szöveti táplálkozási zavar következménye gangraena. Figyelni kell a lelki okora is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.