Élelmiszerek

Lencse származása, alkozóelemei, élettani hátasi

Aki lencsét eszik, nemcsak a gyomrának ad táplálékot, de az agyának is. Ez az ízletes hü­velyes ugyanis igen kedvezően hat az agyműködésre. Épp ezért a lencse ideális, ha úgy érezzük, hogy gyenge a koncentrációképességünk, de jótétemény egy vizsga előtt is. Ugyanakkor ezzel a sokoldalúan tehetséges étellel végigjárhatjuk az indiai, török, marok­kói vagy hazai konyhákat: a lencse ezekben az országokban a nemzeti konyha elengedhe­tetlen részének számít. Legyen leves, főzelék, püré, saláta vagy egytálétel, minden formá­ban eredeti, tartalmas tápanyagban gazdag étel.

Honnan származik a lencse?

A pillangósvirágúakhoz tartozó lencse az egyik legrégebbi kultúrnövény, hiszen már a bibliai időkben is alapvető népélelmezési cikknek számított. A különféle népvándor­lások eredményeképpen elterjedt egész Európában és Ázsiában. A rómaiak tonnaszámra importálták Egyiptom­ból, a lencse termesztésének és kereskedelmének akkori központjából. Napjainkban elsősorban Spanyolország­ban, Oroszországban, Chilében, Argentínában, az Egye­sült Államokban, Kanadában és Elő-Ázsiában termesztik.

Minthogy számtalan fajtája létezik, és egész évben kap­ható, e körülmények is növelik népszerűségét. Mérete szerint van óriás lencse (7 mm-nél nagyobb átmérővel), tányérlencse (6-7 mm), közepes lencse (5-7 mm) és cu­korlencse (gömbölyded, 4 mm átmérővel). Vannak egé­szen különleges minőségű lencsék, pl. a champagne-i, vagy a beluga-lencse. A vörös lencse elsősorban Törökor­szágban és Indiában kedvelt, ennek íze enyhe, különlege­sen finom.

Milyen alkotóelemekből áll?

A lencse a fehérje, a szénhidrát és a ballasztanyagok va­lóságos kincseskamrája. Zsírtartalma 100 gramm lencsé­re számítva 1,2 gramm. A hüvelyesekre jellemzően ebben is sok a lecitin, bőven találhatók benne ásványi anyagok és vitaminok is. Az előbbiek közül figyelemre méltó a ká­lium és a foszfor mennyisége, de ellátja szervezetünket magnéziummal, kalciummal, vassal és cinkkel is. Emlí­tésre méltó a benne található sokféle B-vitamin (B1 , BB6 valamint folsav, pantoténsav és niacin).

Tartalmaz még sokféle bioaktív anyagot is, többek között szaponint, flavonoidokat, fenolsavat, és proteázinhibitorokat. Ezek azért különösen értékesek, mert az emberi szervezet eze­ket nem képes előállítani.

Legfontosabb tudnivalók a lencséről dióhéjban

  • Minél kisebb, annál finomabb: az apró szemű lencse azért ízletesebb, mert en­nek relatíve nagyobb a héjtartalma, s az ízanyagok a héjban rejlenek.
  • A lencse száraz, szellős, sötét helyen egy évig eltartható.
  • Egyedül Indiában több mint 50-féle lencse létezik. A lencse főzési ideje faj­tájától függően 30-45 perc. A követke­ző fűszerek illenek hozzá: babérlevél, metélőhagyma, kapor, tárkony, rozma­ring, kakukkfű, bazsalikom.
  • A lencse is csíráztatható, a hajtások már 3 nap múlva élvezhetők, akár nyer­sen is. Ebben még magasabb a vitami­nok és ásványi anyagok aránya.
  • A lencse véd az éhségroham ellen, mert erősít, laktat, és egyenletes szinten tart­ja a vércukorszintet.

Egészségünkre gyakorolt hatása: A picinyke lencse a színtiszta energia mellett jelentősen hoz­zájárul ellenálló képességünk fo­kozásához, s ráadásul segíti szellemi épülésünket is.

A lencse egészségtani jelentősége

Kis mennyiségű zsírtartalma, ugyanakkor bőséges fehér­je- és szénhidrát-mennyisége folytán a lencse magas táp­értékű étel, ugyanakkor mégis jót tesz az alakunknak. A ballasztanyagok következtében gyorsan jóllakottnak érezzük magunkat, ugyanakkor serkenti a bélműködést, képes megkötni a belekben felhalmozódott méreganyago­kat, hogy azok eltávozhassanak szervezetünkből.

A vas és a folsav párosa pozitívan hat a vörösvértestek képződésé­re. Magas B-vitamin-tartalma serkenti a teljes anyagcse­rét, így az agy és az idegrendszer mindent megkap, ami­re csak szüksége van, és akkor még nem is említettük a lecitint, amelyről kijelenthetjük, hogy valóságos idegtáp­lálék. A másodlagos növényi anyagok erősítik az immun­rendszert, és óvják szervezetünket a szabad gyököktől. A flavonoidok gátolják a baktériumok és vírusok szapo­rodását, rákmegelőző hatásúak, szabályozzák a vérke­ringést, segítenek elkerülni a szívinfarktust. A proteáz-inhibitorok a ballasztanyagokkal együtt szabályozzák a vércukorszintet, gátolják a fehérje lerakódását, és ugyan­csak rákmegelőző hatásúak. A szaponinok a bélrák elke­rülésének kockázatát csökkentik, de kedvezőek a kolesz­terinszint szempontjából is.

A lencsét nem szükséges beáztatni, de elő-áztatással gyorsabban elkészül az étel.

Lencsecurry

Hozzávalók (2 személyre)

1 fej hagyma, 20 dkg vörös lencse, 3 ká­véskanál olvasztott vaj, 6 dl zöldségalapié, késhegynyi szegfűbors, l-l kávéskanál kurkuma és Sambal Oelek (ázsiai fűszerke­verék), ½ – ½  kávéskanál őrölt koriander, fekete mustármag, római kömény, chilipor, 1 evőkanál zöldcitromlé, só, őrölt bors, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem.

Elkészítés

A kockákra vágott hagyma felét 1 kávéska­nál olvasztott vajon megpároljuk, hozzáadjuk a megmosott lencse negyedét, tovább párol­juk. Felöntjük 2 dl zöldséglével, és lefedve 15 perc alatt puhára főzzük. Botmixerrel elpépesítjük, majd hozzáadjuk a maradék hagymát, lencsét és zöldséglevet, és lefedve még 12 percig főzzük. A maradék olvasztott vajon megpirított fűszereket a lencséhez ke­verjük. Sambal Oelekkel, citromlével, sóval, borssal fűszerezzük, végül hozzákeverjük a petrezselymet.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.