Házi gyógymódok

Ráncok: 24 ötlet az öregedés lassítására

Sok jó dolog jöhet a korral, például némi bölcsesség, az unokák okozta örömök, vagy a nyugdíjasoknak járó kedvezmények. Azonban van néhány ke­vésbé jó dolog is, például az ősz haj és a ráncok.

Ne aszalódjon!

Más szavakkal ne menjen napra. A ráncok elleni vé­dekezésnek ez a legfontosabb szabálya, hangsúlyozza minden egyes szakértőnk. A túl sok napfény ugyanazt teszi a bőrrel, mint az aszalt gyümölccsel: össze­ráncolja. Különösen igaz ez napjainkban, amikor a Földet körülvevő légtér ózonrétegének elvékonyodása miatt a nap több káros sugara éri el az érzékeny bőrt, mondja dr. Norman A. Brooks bőrgyógyász.

Tartózkodjon a szoláriumtól!

A szoláriumokban a nap ráncosító sugaraival azonos sugarak érik a bőrt, figyelmeztet dr. Jeffrey H. Binstock bőrgyógyász.

Ne gyűrje!

Rendben van, ha néha vág egy grimaszt, de az állandó homlokráncolás és ajakbiggyesztés miatt korábban alakulnak ki ráncok, vagy a meglévők még kifejezettebbekké válnak, állítja dr. Marianne O’Donoghue, chi­cagói bőrgyógyász.

Tesztelje az arcát!

Honnan tudhatja meg, hogy ráncolja a homlo­kát? nézze magát a tükörben, miközben telefonál, tanácsolja dr. binstock. vagy ragasszon celluxcsíkot a homlokára (természetesen csak otthon). minden alka­lommal, mikor összevonja a szemöldökét, érezni fogja, hogy a szalag gyűrőd­ni kezd, mondja dr. john f. romano new york-i bőrgyógyász.

Kétszeres veszély

Nagyszerűen lehet ráncokat szerezni, ha nap­szemüveg vagy szemellenzős sapka nélkül megy a napra. Ebben az esetben az arc bőrének nemcsak a nap káros sugaraival kell megküzdenie, hanem, mivel hunyorog, a szeme köré apró ráncokat szerezhet, mondja dr. O’Donoghue.

Tartsa távol a párnát az arcától!

Az éjszakai gyűrődéseket az okozza, hogy az arcát alvás közben erősen a párnába nyomja. Tanuljon meg háton aludni, vagy kísérletezzen ki olyan helyzetet, melyben az arca nem nyo­módik a párnába! Meglátja, néhány kisebb ránc el fog tűnni.

Megéri?

Az orvosok szerint a túl sok napsugárzás ráncokat okoz. A probléma csak az, hogy ön nem biztos, hogy mindenáron tartózkodni akar a naptól. Az alábbiakban talál néhány tanácsot, melyekkel a szakértők szerint egyen­súlyt teremthet a napon tartózkodás és a ráncok kialakulásának megaka­dályozása között.

Kerülje a déli napot! A nap ráncot okozó sugarainak 95 százaléka dél­előtt 10 és délután 2 között éri el a Föld felszínét (nyári idő szerint délelőtt 11 és délután 3 között), magyarázza dr. Stephen Kurtin.

Használjon krémet! Ha napra megy, tanácsos napkrémet használni, melynek minél nagyobb legyen a fényvédő faktora. Hogy a ráncokat haté­konyan megelőzze, kenje be magát fél órával azelőtt, hogy a napra men­ne, majd úszás után ismételje meg.

Óvakodjon a visszatükröző felületektől! A nap mindig ugyanaz, de a földi körülmények változnak. A nap ránckeltő hatásai a világos (ezért visszatükröző) felületekről, például hóról, homokról vagy betonról visszavert sugarak esetében a legerősebbek, mondja dr. Jeffrey H. Binstock. Az sem mindegy, hol tartózkodik. A nap káros sugarai a nagy ma­gasságokban (ahol ritkább a levegő) és az Egyenlítőhöz közel a legerő­sebbek!

A nap D-vitamin-forrás. Ha valóban napozni akar, az vigasztalhatja, hogy a napfény segítségével a nélkülözhetetlen D-vitaminhoz jut. A szük­séges D-vitaminhoz persze hozzájuthat másként is, például dúsított tejjel vagy a multivitamin-készítményekkel, mondja dr. Marianne O’Donoghue.

Óvakodjon a jojódiétáktól!

A hízás miatt a bór megfeszül. a fogyás (különösen ha idősebb és ezért bőre már kevésbé rugalmas) viszont ráncokat okozhat, mivel a bőr nem húzódik össze teljesen az eredeti méretére, mondja dr. Stephen Kurtin bőrgyógyász. a legbölcsebb dolog amit tehet az, hogy nem hízik meg; ám ha ez már megtörtént, a felesleget még 40 éves kora előtt adja le és ne is szedje többé vissza, ajánlja dr. Kurtin.

Mozogjon rendszeresen!

A jó általános egészségi állapotban lévő embereknek egészségesebb, rugalmasabb bőrük van. Egy finn tanulmány kimutatta, hogy a középkorú sportolók bőre tömöttebb, vastagabb és erősebb a rendszeres testmozgást nem végzők hasonló csoportjához képest. a bőr elasz­tikus tulajdonságai, vagyis hogy kinyújtás után képes az eredeti alakjába visszaugrani, ugyancsak szignifikánsan jobbak voltak a sportolók körében.

A helyes táplálkozás szerepe

A vitaminok és ásványi anya­gok fontosak a fiatalos bőr fenntartásához. a legfontosabbak közt kell említe­ni a B-vitamin-komplexeket (melyek többek közt marhahúsban, csirkében, to­jásban, korpalisztben, vitaminnal dúsított lisztben és a tejben is megtalálhatók), valamint az a- és a C-vitamint (melyek friss gyümölcsökben és zöldségekben találhatók). Dr. O’Donoghue azt ajánlja, hogy az egészséges bőr érdekében fo­gyasszon sok zöld leveles főzelékfélét, répát és friss gyümölcsöt.

Ne dohányozzon!

A dohányzás amellett, hogy az általános egész­ségi állapota szempontjából is káros, az évek során a száj körül korai ráncok ki­alakulását eredményezheti az állandó csücsörítés miatt. a dohányzás emellett csökkenti a bőr alatti apró erek vérellátását, ami szintén ráncosodáshoz vezet, mondja dr. Gerald Imber plasztikai sebész.

Tartózkodjon (még a szombat esti) ivászattól is!

A partikra járók és azok, akik túl mélyen néznek a pohár fenekére, tudják, hogy bár az alkohol elfojtja a bánatot, viszont ráncokat idéz elő. Miért? Mert az arc másnap reggelre felpuffad, ez pedig ideiglenesen megfeszíti a bőrt. a duzza­dás, majd a rá következő összehúzódás ugyanúgy váltja ki a ráncokat, mint a meghízás, és az azt követő hirtelen fogyás, von párhuzamot dr. Imber.

Használjon hidratálót!

A kereskedelemben kapható egyik hid­ratálókrém sem tudja az öregedést visszafordítani. Ha azonban száraz a bőre, hidratálókrémmel eltüntetheti a felszínen keletkező apróbb ráncokat, ajánlja dr. Kurtin. Fontos, hogy a hidratálókrémet nedves bőrre kenje.

A természetgyógyász közbeszól

Mit mondanak a keleti bölcsek?

A ráncosodás megállítható vagy csökkenthető? „Természetesen igen” – mondja dr. Marshall Ho’o kaliforniai orvos, a Kelet-Nyugat Klinika munka­társa. A ráncokat az orientalista orvoslásban „a belülről kifelé” módszeré­vel kezelik, mondja. Ezt azért kell hangsúlyozni, mert betegeinek sok olyan gyakorlatot ta­nít, „melyek az arcon és a nyakon javítják a tónust és a szimmetriát”. Be­tegeit akupresszúrával is kezeli. Lássuk, milyen otthoni kezelést ajánl dr. Ho’o.

„Masszírozza az arcát” – mondja. Ujjheggyel és tenyérrel dörzsölje meg az arcát és a nyakát! A masszázs élénkíti a keringést és stimulálja a bőrt. Kikerekítheti emellett az arcizmokat, melyek az állandó szigorú arc­kifejezések miatt gyakran elvesztik szimmetriájukat.

Ne dőljön be a „csodatévő” krémeknek!

A magazinokban csodaszerként ünnepelt különböző kozmetikumok gyakran okoznak csalódást. Az öregedést nem lehet krémekkel megállítani.

Ne vigye túlzásba a mosakodást!

„Ha valamire hajlamo­sak társadalmunkban az emberek, akkor az a túl sok mosakodás” – állítja dr. Kurtin. A túl sok mosdás kiszárítja a bőrt, ami átmenetileg ráncosít. A megol­dás? Mosakodjon kevesebbet, és használjon kímélő szappant. A szappant min­dig nagyon alaposan öblítse le! „Az embereknek több időt kellene fordítaniuk a leöblítésre, és kevesebbet a szappanozásra”, mondja dr. Kurtin. A bőrön ma­radó vékony szappanréteg ugyanis fokozza a bőr kiszáradását.

Használjon párologtatót!

A levegő párásítása otthonában jó ha­tású a bőrre, és megelőzheti a száraz bőrrel járó átmeneti ráncokat, mondja dr. O’Donoghue.

Kérje a kozmetikus tanácsát!

„Egy jói feltett smink kitűnően el tudja rejteni a ráncokat”, mondja dr. Paul Lazar bőrgyógyász professzor. A sminkesek egy film kedvéért bárkit „megöregítenek”, ugyanígy a „fiatalítás” sem boszorkányság.

Használjon púdert!

Jack Myers kozmetológus szakértő azt mond­ja, hogy időnként a hölgyek ahelyett, hogy a sminkkel eltüntetnék, még job­ban kiemelik a ráncokat. Ez azért van, mert krém- vagy olaj alapú alapozót ken­nek a bőrre, ami összegyűlik a ráncokban. A ráncok eltüntetésének kulcsa, hogy kizárólag poralapú (például kukoricaliszt-alapú) termékeket használjon, mond­ja. De csakúgy, mint a hidratálok esetében, ne várjon csodákat, figyelmeztet Myers.

Éljen stresszmentesen!

Dr. Lazar szerint az érzelmek és a rán­cok között csak laza kapcsolat van. A vidám emberek azonban mosolyognak, és a mosoly eltereli az emberek figyelmét a ráncokról, állítja.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.